Τοπικά

Μαγνησία:«Βροχή» οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων

Μεγάλος είναι ο αριθμός των δηλώσεων για μεταβιβάσεις ακινήτων, που δέχονται τα συμβολαιογραφικά γραφεία και στη Μαγνησία. Πλήθος φορολογούμενων προστρέχουν, προκειμένου να υπογράψουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, με τις αντικειμενικές αξίες του 2021.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας, σχολιάζοντας τη μεγάλη προσέλευση και κίνηση στα συμβολαιογραφικά γραφεία, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «πάλι το δημόσιο είναι ανακόλουθο στις δηλώσεις του. Ο όγκος στα συμβολαιογραφικό γραφεία είναι μεγάλος, ενώ και στις ΔΟΥ παρατηρούνται προβλήματα καταχώρησης, χωρίς ωστόσο ο Βόλος να αντιμετωπίζει τέτοια κατάσταση».

Ωστόσο σε άλλες υπηρεσίες ΔΟΥ, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, καθώς σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), χιλιάδες δηλώσεις στις αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες είναι ανεκτέλεστες και χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ τελούν σε αναμονή της έκδοσής τους. Αντίστοιχα, τεράστιο πλήθος πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής. Όσον αφορά στην «Ταυτότητα Κτιρίου», η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της, είναι τεράστια (πλέον των 3 μηνών), καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της. Ο κ. Κόνσουλας αναφέρθηκε και στη γραφειοκρατία και στα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται, επισημαίνοντας ότι «πλέον η διαδικασία διαρκεί περί στους 3-4 μήνες, για να συγκεντρωθούν, ενώ πολλά δικαιολογητικά μέχρι να ολοκληρωθεί ο φάκελος, λήγουν και πρέπει να εκδοθούν ξανά». Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η γραφειοκρατική διαδικασία είναι μεγάλη κι απαιτείται αρκετός χρόνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε δοθεί παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια μέχρι 31 Ιανουαρίου, δηλαδή η προθεσμία λήγει σε επτά εργάσιμες ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και βεβαιώθηκε φόρος ύψους 160 εκατ. ευρώ, τον οποίο κατέβαλαν οι αγοραστές των ακινήτων.

Αίτημα για παράταση
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητάνε από την ελληνική Πολιτεία να προστατεύσει την ομαλή λειτουργία ενός κλάδου και μιας δραστηριότητας κρίσιμης για την οικονομία και την κοινωνία, που «φέρνει» έσοδα και ζητάνε από την κυβέρνηση, να δώσει μια ακόμη δίμηνη παράταση, μέχρι 31.03.2022, δηλαδή παράταση τόσο της ισχύος των περσινών αντικειμενικών αξιών, όσο και της ισχύος όλων των σχετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, ώστε να μην χρειάζεται επανέκδοσή τους. Ωστόσο, κληθείς να σχολιάσει σχετικά το αίτημα αυτό, ο κ. Κόνσουλας, εμφανίστηκε αντίθετος με την παράταση. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «έχουμε μάθει να ζούμε με τρίμηνες και δίμηνες παρατάσεις. Έτσι έχουν μάθει και οι πολίτες. Φώναζα από την περσινή χρονιά, να γίνει τακτοποίηση των γονικών παροχών και των μεταβιβάσεων και φτάσαμε στο παραπέντε, να τρέχουν και οι πολίτες και εμείς. Είναι αστείο όλο αυτό με τις παρατάσεις, γιατί ο κόσμος επαναπαύεται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το