Τοπικά

Μαγνησία: «Τσιμπημένες» οι τιμές σε τσουρέκια και γλυκά

 

«Τσιμπημένες» φέτος οι τιμές στα τσουρέκια και τα γλυκίσματα, ελέω αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και του κόστους παραγωγής, με την κίνηση να παίρνει σιγά-σιγά μπρος. Στα αυγά οι παραγγελίες είναι ικανοποιητικές, με την τιμή να έχει ανέβει περίπου 10%, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο και στους επισκέπτες της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας τόνισε πως η κίνηση και οι παραγγελίες για τσουρέκια είναι μικρή. Όσον αφορά στις τιμές, τόνισε πως είναι αυξημένες περίπου 20% από πέρσι. «Αυτό οφείλεται στις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και των πρώτων υλών. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε όλες τις αυξήσεις. Δεν μετακυλήσαμε όλες τις αυξήσεις στον καταναλωτή» υποστήριξε.
Ο ίδιος θεωρεί πως από σήμερα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο θα κορυφωθεί η κίνηση, ενώ στο μήνυμά του τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να στηρίξει τον φούρνο της γειτονιάς για την ποιότητα και τα αγνά υλικά σε αντίθεση με το κατεψυγμένο.
Από την πλευρά του ο κ. Στέφανος Καϊσαρλής, από το ζαχαροπλαστείο Μελίνι, τόνισε πως η κίνηση άρχισε να φαίνεται σιγά-σιγά. «Το γλυκό είναι προϊόν που το αγοράζει ο καταναλωτής την τελευταία στιγμή, για αυτό μέχρι χθες η κίνηση ήταν υποτονική και ελπίζουμε από σήμερα να αυξηθεί» ανέφερε.
Όσον αφορά στις τιμές αυτές παρέμειναν σταθερές σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. «Οι τιμές ανέβηκαν λίγο σε σχέση με πέρσι, αν και νιώθουμε άσχημα για αυτό, διότι ο κόσμος τα βγάζει δύσκολα πέρα. Αλλά απορροφήσαμε ένα μεγάλο ποσοστό από τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, που κυμαίνονται από 10% έως 30%» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Στο ηλιέλαιο η αύξηση ήταν 100%, στη ζάχαρη 20%, το αλεύρι ανέβηκε τρεις φορές πάνω κ.λπ.».
Όσον αφορά στο τι προτιμά ο κόσμος, ανέφερε πως ψηλά στη λίστα είναι τα σοκολατένια αυγά και τα τσουρέκια και ακολουθούν τα γλυκά και οι τούρτες.
Ο κ. Δημήτρης Καραΐσκος, έμπορος πουλερικών – αυγών – πτηνοτροφικών προϊόντων, επισήμανε πως η κίνηση είναι μέτρια προς καλή, ενώ τις προηγούμενες μέρες ήταν υποτονική, θεωρώντας πως από σήμερα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
«Αν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία για τις μέρες του Πάσχα αυξηθούν, τότε και οι παραγγελίες θα αυξηθούν. Η ποσότητα που θα διαθέσουμε, εξαρτάται και από τους επισκέπτες, οπότε περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει» επισήμανε ο ίδιος.
Ο κ. Δημήτρης Καραΐσκος ανέφερε πως υπάρχει επάρκεια στην αγορά και δεν παρατηρούνται ελλείψεις, ενώ για τις τιμές είπε πως είναι αυξημένες 10%-12% στα αυγά και τα κοτόπουλα. «Άργησε να πάρει αύξηση η τιμή των αυγών παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές και την ενεργειακή κρίση που επηρέασε τους κτηνοτρόφους, κατάσταση που δεν την εκμεταλλεύτηκαν, κρατώντας τις τιμές για πολύ καιρό στα περσινά επίπεδα» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στα αυγά οι τιμές θα κυμανθούν από 0,22 έως 0,30 ευρώ το τεμάχιο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το