Τοπικά

Μαγνησία: Συνολικά 240 νεφροπαθείς στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

νεφροπαθεις

Στους 240 ανέρχονται οι νεφροπαθείς ηλικίας περίπου 60-65 στη Μαγνησία που βρίσκονται στην λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Από αυτούς 105 κάνουν αιμοκάθαρση στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου, 60 σε ιδιωτική κλινική, 20 κάνουν πλύσεις περιτοναϊκής και περίπου 45 είναι μεταμοσχευμένοι. Σε όλη την Ελλάδα πλέον έχουν φθάσει τους 12.000 οι νεφροπαθείς και στην λίστα αναμονής έχουν περάσει τους 1.200. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας και Β’ Αντ/δρος ΠΟΝ κ. Γιαννάκος Βασίλειος χαιρετίζει την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και στέλνει το μήνυμα «Όλοι λέμε ΝΑΙ στην Δωρεά Οργάνων και όλοι λέμε ΝΑΙ στη Ζωή».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» αναφέρει:

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.
Δυστυχώς στον τόπο μας παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση για την εξεύρεση του κατάλληλου νεφρικού μοσχεύματος, λόγω περιορισμένης δωρεάς οργάνων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που είναι ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από 5, τη στιγμή που στην Ισπανία είναι 35, στην Πορτογαλία 32, στην Κροατία 33,5, στην Αυστρία 25 και το Βέλγιο 26.
Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:
• Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.
• Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.
• Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το