Τοπικά

Μαγνησία: Σύλλογοι διδασκόντων απείχαν από την αξιολόγηση του διευθυντή

Τραγελαφικές καταστάσεις δημιουργήθηκαν χθες, καθώς αρκετοί σύλλογοι διδασκόντων, κυρίως από σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπάκουσαν στις οδηγίες της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και δεν συνεδρίασαν για να αποτιμήσουν το έργο του διευθυντή.
Επίσης σε άλλες περιπτώσεις απείχαν οι περισσότεροι δάσκαλοι, αλλά υπήρχε μόνος ένας δάσκαλος που έκανε το πρακτικό για την αποτίμηση του διευθυντή και το απέστειλε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η απόφαση των διδασκόντων έχει κυρίως γνωμοδοτικό χαρακτήρα για την επιτροπή επιλογής διευθυντών και δεν μοριοδοτείται.
Αντιθέτως το 2015, στις τότε κρίσεις διευθυντών σχολικών μονάδων, οι σύλλογοι διδασκόντων είχαν βαρύνοντα λόγο στην επιλογή των διευθυντών, καθώς ψήφισαν και τα αποτελέσματα της διαδικασίας είχαν μοριοδότηση.
Όσοι σύλλογοι διδασκόντων συνεδρίασαν χθες το πρωί, αμέσως μετά απέστειλαν τα πρακτικά των αποτελεσμάτων στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Στη χθεσινή διαδικασία δεν συμμετείχαν οι διευθυντές.
Για την αξιολόγηση το υπουργείο είχε θέσει τέσσερα ερωτήματα. Ειδικότερα οι τέσσερις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν οι εκπαιδευτικοί κάθε σχολείου να απαντήσουν είναι οι εξής:
1. Συμβάλλει στην ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών και λειτουργεί με δημοκρατικό πνεύμα, επιδιώκοντας ουσιαστικό διάλογο;
2. Ενισχύει τη δημιουργία κατάλληλου παιδαγωγικού κλίματος, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας;
3. Συμμετέχει ενεργά και αναπτύσσει πρωτοβουλίες στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών δράσεων του σχολείου;
4. Διαθέτει οργανωτικές / διοικητικές ικανότητες και είναι αποτελεσματικός/ή στην υλοποίηση του έργου που αναλαμβάνει;

Για την κάθε ερώτηση ο εκπαιδευτικός επέλεγε «συμφωνώ» ή «δεν συμφωνώ».
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος είχε ζητήσει τη μη αποστολή των πρακτικών, αλλά το υπουργείο Παιδείας έκρινε ως υποχρεωτική την όλη ενέργεια.
Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος ανέφερε πως «λάβαμε είτε με φαξ είτε χέρι με χέρι τις αποφάσεις των συλλόγων για την αξιολόγηση των διευθυντών και άλλων υποψήφιων. Παράλληλα πραγματοποιήσαμε διευρυμένο ΠΥΣΠΕ και αποφασίσαμε το πρόγραμμα με τις συνεντεύξεις των υποψήφιων διευθυντών που αρχίζουν την Τρίτη 27 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έξι ημέρες. Η επιτροπή που θα κάνει τις συνεντεύξεις, είναι επταμελής».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος επισήμανε πως η διαδικασία κατέληξε σε φιάσκο, καθώς αρκετοί σύλλογοι διδασκόντων δεν συνεδρίασαν καν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπήρχε μόνος ένας δάσκαλος που συνέταξε το πρακτικό, καθώς οι άλλοι συνάδελφοι απείχαν της διαδικασίας.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι συνεντεύξεις των υποψηφίων διευθυντών αρχίζουν αύριο Πέμπτη και θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το