Τοπικά

Μαγνησία:Στους δρόμους οι παραγωγοί λαϊκών λόγω υψηλού κόστους

 

Το κόστος παραγωγής είναι πλέον δυσβάσταχτο για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών οι οποίοι προβαίνουν σε πανθεσσαλική απεργία την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου με κινητοποίηση στον αύλειο χώρο της περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που στην απεργία συμμετέχουν τόσο οι παραγωγοί και μικροπωλητές των οπωροκηπευτικών όσο και οι μικροπωλητές των ρούχων και των άλλων βιομηχανικών ειδών, καθώς είναι αυτοί οι λόγοι που έχουν φτάσει στο όριο της επιβίωσης τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Επομένως την Τρίτη δεν αναμένεται να λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές τόσο για τα λαχανικά όσο και για τα ρούχα, καθώς οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές κατεβαίνουν στους δρόμους θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διατρανώσουν τις φωνές τους για να ακουστούν στην κυβέρνηση.
Η κινητοποίηση είναι πανθεσσαλική και αναμένεται η συμμετοχή και από συλλόγους των άλλων νομών της Θεσσαλίας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών κ. Απόστολος Τσακανίκας δήλωσε πως «το υψηλό κόστος παραγωγής, τα ασφυκτικά τεκμήρια για τους επαγγελματίες, τα προβλήματα με τα pos, οι ανανεώσεις των αδειών που πρέπει να θεωρούνται ανά τέσσερα χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ασφαλιστική φορολογική ενημερότητα, είναι μερικά από τα αίτια της κινητοποίησης».
Ο ίδιος για το κόστος παραγωγής τόνισε πως «χρόνια τώρα λέμε για το πρόβλημα, αλλά το τελευταίο διάστημα η κατάσταση επιδεινώνεται. Είναι η ακρίβεια στις πρώτες ύλες, στο ρεύμα, στα αγροτικά εφόδια, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια των χωραφιών να έχει γίνει ασύμφορη. Επίσης η περιοχή μας επιβαρύνθηκε δραματικά και από τις πλημμύρες. Το πρόβλημα είναι πως λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής, έχουν μειωθεί οι ποσότητες των παραγόμενων προϊόντων, με συνέπεια να βλέπουμε και αυξημένες τιμές. Αν μειωθεί το κόστος παραγωγής σύμφωνα με τις προτάσεις μας και τα αιτήματά μας το σίγουρο είναι ότι: οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν μειώσεις στις τιμές των οπωρολαχανικών από 30% έως 50%ς».
Και συμπλήρωσε πως «εμείς με την κινητοποίηση θέλουμε να αναδείξουμε στην κοινωνία και την κυβέρνηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».
Οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και από την τη μείωση στην κατανάλωση.

Τα αιτήματα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών κ. Απόστολος Τσακανίκας, η πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιομηχανικών ειδών και επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών κ. Στεφανία Τζουάνου και ο πρόεδρος του σωματείου Μικροπωλητών Οπωροκηπευτικών Λαϊκών Αγορών Μαγνησίας κ. Παύλος Δεληγιάννης αναφέρουν για τα αιτήματα τα εξής:
1. Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, 2. Πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, 3. Α) Έλεγχος και μείωση των τιμών στα αγροεφόδια, το ΦΠΑ στις αγορές αγροεφοδίων να είναι μηδενικό Β) Το ΦΠΑ στις πωλήσεις στα οπωροκηπευτικά να μειωθεί στο 6%
4. Όχι στην οριζόντια τεκμαρτή υπεροφορολόγηση και τις τριετίες. Το τεκμήριο των 10.920€ δεν μπορεί να είναι οριζόντιο για όλα τα επαγγέλματα. Για παράδειγμα, οι λαϊκές αγορές δεν λειτουργούν καθημερινά στην Περιφέρεια. Ειδικά στην Περιφέρεια που λειτουργούμε από 12 έως 15 ημέρες το μήνα. Σε άλλες περιοχές και Δήμους οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι.
5. Για τα POS πρέπει το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει πιο μηχάνημα μπορεί να ανταποκριθεί σε εξωτερικό χώρο και με αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι: Α) Δεν είμαστε στεγασμένοι, Β) Είμαστε εκτεθειμένοι σε όλα τα καιρικά φαινόμενα. Γ) Ελεύθερο Wi-Fi δεν υπάρχει οπότε κάθε μήνα πρέπει να αγοράζουμε κάρτα sim. Δ) Το 80% είναι μεγάλης ηλικίας και το ίδιο και οι πελάτες μας. Οπότε με την τεχνολογία είναι δύσκολα.
Ε) Οι τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν και να διευκολύνουν τους παραγωγούς και τους εμπόρους των Λαϊκών Αγορών. Προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί οι χρεώσεις να επιβαρύνουν εμάς και όχι τον κάτοχο της κάρτας ο οποίος χτίζει το αφορολόγητο. Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν είμαστε μάρκετ και ο κάθε πελάτης που κάνει μια συναλλαγή σε εμάς θα κάνει από 10-15 και με μικροποσά.
6. Το ηλεκτρονικό δελτίο να μην ισχύει για τις Λαϊκές Αγορές αλλά το χειρόγραφο και κατά προσέγγιση να ισχύσει για την χονδρική πώληση.
7. Εξαίρεση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας από τα δικαιολογητικά θεώρησης των παραγωγικών και επαγγελματικών αδειών των Λαϊκών Αγορών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βόλος:Ελεύθερος 42χρονος που συνελήφθη για κλοπές

  Ελεύθερος αφέθηκε, μετά την αναβολή του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, ένας 42χρονος Βολιώτης τοξικομανής…

16 Φεβρουαρίου 2024

Έντι Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη: Η Αλβανία δεν είναι Σιβηρία, μάθετε στην Ελλάδα να σέβεστε τη Δικαιοσύνη

Φανερά ενοχλημένος, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής…

15 Φεβρουαρίου 2024

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε αεροπορική βάση – Αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό χτύπημα

Η αεροπορική βάση Malmstrom βρίσκεται σε κατάσταση αποκλεισμού λόγω συναγερμού για πυροβολισμούς στη βάση. Τα…

15 Φεβρουαρίου 2024

ΑΑΔΕ: Πώς θα προστατευτείτε από το Smishing

Καμπανάκι από την ΑΑΔΕ, για τα παραπλανητικά μηνύματα SMS που έχουν ως στόχο την υποκλοπή…

15 Φεβρουαρίου 2024

Τραμπ: Θα γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος που προσάγεται σε ποινική δίκη

Λίγους μόλις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει…

15 Φεβρουαρίου 2024

Οι IDF σκότωσαν διοικητή της Χαμάς – «Κρατούσε αιχμάλωτη Ισραηλινή στρατιώτη»

Τον διοικητή της του τάγματος Σάτι της Χαμάς, εξουδετέρωσε το Ισραήλ, ο οποίος σύμφωνα με…

15 Φεβρουαρίου 2024