Τοπικά

Μαγνησία: Στον «αέρα» 130 εργαζόμενοι στην πυροπροστασία

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται 130 περίπου εργαζόμενοι του κοινωφελούς προγράμματος πυροπροστασίας Μαγνησίας, καθώς έληξε η σύμβασή τους στις 27 Νοεμβρίου, αλλά το υπουργείο δεν προχώρησε στην ανανέωση για άλλους τέσσερις μήνες, όπως τους είχε ανακοινωθεί αρχικά, με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι.
Αρχικά μετά από παρέμβαση τοπικών βουλευτών αναμένονταν να βρεθεί λύση και να συνεχίσουν να εργάζονται, αλλά το ζήτημα σύμφωνα με τον Στέφανο Κουτσούκη δασολόγο του ΑΠΘ που δούλευε στο Πρόγραμμα ως Ειδικός Δασικής (Επόπτης) «κόλλησε» στην Αθήνα και τα δεδομένα ανατράπηκαν.
Το πρόβλημα πλέον είναι, όπως αναφέρει ο πρώην επικεφαλής των αερομεταφερόμενων δασοπυροσβεστών (δασοκομάντος) Κεντρικής Ελλάδος, ότι σχεδόν και οι 130 είναι πάνω από 40 ετών στην ηλικία και είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος εργοδότης να τους προσφέρει μια εργασιακή ευκαιρία στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα δημιουργείται θέμα και με τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς αφαιρείται ένα κομμάτι του εισοδήματος (το οποίο κυμαίνονταν γύρω στα 547 ευρώ), με τους περισσότερους από αυτούς να βρίσκονται σε αγωνία για το τι μέλει γενέσθαι.

Στον Βόλο απασχολούνταν 62 άτομα σε τρεις ομάδες και συγκεκριμένα η μια ομάδα βρισκόταν στα Πευκάκια, η δεύτερη στον λόφο της Γορίτσας και η τρίτη στον Σαρακηνό καθαρίζοντας ουσιαστικά τους χώρους από κλαδιά και σκουπίδια, δρώντας αποτρεπτικά ώστε σε περίπτωση ξεσπάσματος πυρκαγιάς να μην υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη για να επεκταθεί η φωτιά.
Σε ολόκληρο τον Νομό εκτός από τον Βόλο υπήρχαν και άλλες δύο μεγάλες ομάδες σε Αλμυρό που αποτελούνταν από 30 μέχρι 35 άτομα και μια ακόμα ομάδα με περίπου τον ίδιο αριθμό ανθρώπων βρισκόταν στη Σκόπελο.
Όπως αναφέρει ο κ. Κουτσούκης οι εργαζόμενοι του κοινωφελούς προγράμματος δεν ερχόταν σε κόντρα με τις αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αφού ο ρόλος τους απλώς περιορίζονταν στην πρόληψη και όχι στη κατάσβεση, αλλά δρούσαν επικουρικά στα τοπικά δασαρχεία τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με έλλειψη προσωπικού.
Έτσι προτείνουν να προσληφθούν με τριετή σύμβαση εργασίας στην οποία το έργο τους θα αξιολογείται κάθε ένα εξάμηνο, κάτι που άλλωστε ίσχυε μέχρι πριν λίγες ημέρες, όταν και δεν βρέθηκε λύση για να δοθεί παράταση στην εργασία τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το