Τοπικά

Μαγνησία: Στις 3 Μαΐου δεν θα ανοίξει το 50% των καταστημάτων εστίασης

Η εστίαση οδεύει ολοταχώς για το άνοιγμά της στις 3 Μαΐου και ήδη οι επαγγελματίες επιστρέφουν στις επιχειρήσεις τους για να προβούν στις πρώτες προετοιμασίες σε επίπεδο συντηρήσεων, επισκευών, αλλά και προμηθειών των προϊόντων τους.
Άλλωστε, έξι μήνες ήταν κλειστή η εστίαση και είναι ευνόητο να έχουν δημιουργηθεί πολλά νέα δεδομένα.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν πως το άνοιγμα είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη, αλλά υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα ένα άμεσο ζήτημα έχει να κάνει με τον χρόνο. Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν Δευτέρα του Πάσχα, μέσα δηλαδή στις αργίες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προσπάθεια που θα πρέπει να κάνουν για την εξασφάλιση των προμηθειών τους. Μάλιστα την Τρίτη ακολουθεί και ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς, οπότε επίσης, καταστήματα με πρώτες ύλες αναμένεται να είναι κλειστά.

Πέρα, όμως από το ζήτημα της χρονικής έναρξης λειτουργίας της εστίασης, υπάρχει και το θέμα της επιβίωσης των επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού», πως στις 3 Μαΐου δεν θα ανοίξει περίπου το 50% των επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, αφού μόνο εκεί θα επιτρέπεται το στρώσιμο των τραπεζιών. Αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν μόνο κλειστούς χώρους αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά από το Φθινόπωρο και μετά. Παράλληλα και οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν μόνο το 50% των εξωτερικών τους χώρων. Αυτά τα δύο στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την εστίαση με μέτρα. Περιμένουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή 7, όπου η εστίαση θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακόμη έρχεται το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ 2», ενώ θα πρέπει να υπάρξει και μια επιστρεπτέα προκαταβολή 8. Επίσης δεν θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκια για κάποιο καιρό οι πληττόμενες-κλειστές επιχειρήσεις».

Στο ερώτημα, τι ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν εξωτερικούς χώρους θα ανοίξουν, ο κ. Στεφάνου απάντησε πως αναμένεται να ανοίξουν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις. Ωστόσο τους προσεχείς μήνες θα δούμε, τι ποσοστό των επιχειρήσεων εστίασης δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Συμπλήρωσε δε πως οι επαγγελματίες της εστίασης είναι αγωνιστές και θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να επιβιώσουν οικονομικά.
Ακόμη, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο κόσμος θα βγει έξω και θα μεταβεί στα καταστήματα εστίασης για να περάσει όμορφα.
Τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 11 το βράδυ και αυτό είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει τους επαγγελματίες, καθώς θα σημαίνει και λιγότερο τζίρο.
«Καλό θα είναι να μην λαμβάνονται αποφάσεις με πρόχειρο τρόπο, αλλά μαζί εκπρόσωποι της εστίασης και κυβέρνηση να συζητούν και να προλαβαίνουν λάθη που μπορεί να εξελιχθούν και σε σημαντικά προβλήματα για τους επαγγελματίες» κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το