Κατηγορίες: Τοπικά

Μαγνησία: Στα «κάγκελα» για νέο ποινικό κώδικα μικρομεσαίοι επαγγελματίες που απειλούνται με φυλάκιση με χρέη προς Δημόσιο

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι μικρομεσαίοι, καθώς με τον νέο ποινικό κώδικα απειλούνται με φυλάκιση, αν οι οφειλές προς Δημόσιο ή άλλους φορείς, όπως δήμους, ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση στοχοποιεί και θέλει να βάλει λουκέτο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ επιχειρεί να τσουβαλιάσει όλους τους οφειλέτες, συστηματικούς κακοπληρωτές και μη, χωρίς να εξετάζει την κάθε περίπτωση.
Ο νέος ποινικός κώδικας έχει ουσιαστικά θορυβήσει τους μικρομεσαίους που εκεί που είχαν να σκέφτονται μόνο τις σκοτούρες της χαμηλής κατανάλωσης και της αγωνίας για οικονομική επιβίωση, τώρα βλέπουν μπροστά τους τον κίνδυνο να βρεθούν πίσω από τα σίδερα της φυλακής στην περίπτωση που έχουν υπέρογκες οφειλές. Οφειλές όμως οι οποίες έχουν δημιουργηθεί και από τα δύσκολα οικονομικά χρόνια των μνημονίων αλλά και της πανδημίας.
Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Δώρα Καναβιτσά ανέφερε πως «σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, αν κάποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένη χρέη προς το δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για περισσότερο από τέσσερις μήνες, τότε τιμωρείται με φυλάκιση. Αν το ποσό υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ τότε η ποινή είναι ένας χρόνος φυλάκιση, ενώ αν υπερβαίνει τα δύο χρόνια είναι φυλάκιση τρία χρόνια. Αυτό είναι το καινούριο εδάφιο του νόμου. Αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων έχει οφειλές προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμους. Και αυτή η κατάσταση διογκώθηκε από τα μνημόνια, την πανδημία. Δεν είναι φιλικό το επιχειρείν τα τελευταία χρόνια, ούτε είναι φιλική η κυβέρνηση προς τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Έρχεται τώρα η κυβέρνηση να τιμωρεί τον μικρομεσαίο επαγγελματία που έπαθε ζημιά, καταστράφηκε και αν μέσα σε τέσσερις μήνες δεν δίνει τα χρωστούμενα, να μπαίνει και φυλακή. Και μας κάνει εντύπωση πως στον νόμο δεν περιλαμβάνεται ότι η ποινή που ενδεχομένως μπορεί να επιβληθεί στον επαγγελματία, είναι η κοινωφελής εργασία».
Η κ. Καναβιτσά ανέφερε πως μετά τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τώρα έρχεται και ο νέος ποινικός κώδικας για να φέρει σε δυσχερή θέση τον επαγγελματία. Δημιουργείται ένας κλοιός γύρω από τον επαγγελματία που σφίγγει όλο και περισσότερο. Ο κλοιός οδηγεί σε ένα ξεκαθάρισμα για τις ατομικές επιχειρήσεις. Επίσης οι χιλιάδες επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες και έχουν λάβει λίγα χρήματα, οι διάφορες οφειλές προς το δημόσιο, μπορεί να προκαλέσουν ένα μεγάλο πρόβλημα».
Μάλιστα εκτίμησε πως όποιοι επαγγελματίες τηρούν τις ρυθμίσεις δεν θεωρείται χρέος. Η απειλή φυλάκισης είναι για ποσά εκτός ρυθμίσεων και για περιπτώσεις που οι ρυθμίσεις δεν τηρούνται. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που οφείλουν κάτι.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος ανέφερε πως «Η κάθε περίπτωση του οφειλέτη είναι ξεχωριστή. Υπάρχουν δύο κατηγορίες κακοπληρωτών. Η πρώτη είναι αυτοί που συστηματικά δεν πληρώνουν, αν και έχουν μια οικονομική επιφάνεια, είναι αυτοί που κλείνουν χρεωμένες επιχειρήσεις και τις μετονομάζουν με άλλο ΑΦΜ. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι επαγγελματίες που δυσκολεύτηκαν μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας και μέσα από ρυθμίσεις που βρίσκονται, προσπαθούν να επιβιώσουν. Γιατί οι επαγγελματίες της δεύτερης κατηγορίας να απειλούνται με φυλάκιση; Δεν είμαστε υπέρ της ατιμωρησίας αλλά όχι και να φτάσουμε στο σημείο να τσουβαλιάζονται όλοι οι επαγγελματίες. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που επαγγελματίες έρχονται σε δύσκολη θέση, γιατί κακοπληρωτής είναι το Δημόσιο προς αυτούς. Το ζήτημα με τον νέο ποινικό κώδικα θα απασχολήσει το διοικητικό συμβούλιο του κλάδου μας».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης τόνισε πως «ο νόμος είναι άδικος , καθώς εξομοιώνει και τιμωρεί με τον ίδιο τρόπο τους συστηματικούς φοροφυγάδες με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες που δίνουν εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, έναν τιτάνιο αγώνα επιβίωσης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει άμεσα το ζήτημα. Παράλληλα για τους επαγγελματίες υπάρχει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός που έχει γίνει πιο ευέλικτος».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τι έφερε η κλιματική κρίση το 2023 στην Ελλάδα – Η Θεσσαλία και ο Βόλος

Δυσοίωνο είναι το μέλλον για την Ελλάδα αλλά και γενικότερα όσον αφορά τις κλιματικές συνθήκες…

6 Μαρτίου 2024

Μαγνησία: Στα «κάγκελα» για νέο ποινικό κώδικα μικρομεσαίοι επαγγελματίες που απειλούνται με φυλάκιση με χρέη προς Δημόσιο

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι μικρομεσαίοι, καθώς με τον νέο ποινικό κώδικα απειλούνται με φυλάκιση, αν…

6 Μαρτίου 2024

Θεσσαλία: «Λαβωμένη» η παραγωγή μήλων μετά την κακοκαιρία Daniel

Σοβαρό πλήγμα έχει υποστεί η παραγωγή μήλων στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel…

6 Μαρτίου 2024

Γενική συνέλευση του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπόρων ΟΑΕΕ -ΤΑΕ

Καλούνται όλα τα μέλη του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπόρων ΟΑΕΕ -ΤΑΕ Ν. Μαγνησίας, σύμφωνα με το…

6 Μαρτίου 2024

Η εικονογράφος Αθηνά Μιχοπούλου στο 13ο Νηπιαγωγείο Βόλου

Με πολύ μεγάλη χαρά υποδέχτηκαν προχθές Τρίτη, μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Ευαγγελία Σδρούλια Αρίστη…

6 Μαρτίου 2024

Αθωώθηκε οδηγός που παρέσυρε και τραυμάτισε πεζή – «Ήταν αφηρημένη και δεν χρησιμοποίησε διάβαση»

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια δικαστικής διαμάχης αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης μια γυναίκα…

6 Μαρτίου 2024