Τοπικά

Μαγνησία: Σκέψεις για «φρένο» σε αρνιά από εξωτερικό, αν δεν ανοίξουν τα σφαγεία

Σκέψεις να μην προμηθευτούν αρνιά από το εξωτερικό λόγω του γενικότερου κλίματος ενδοιασμού που υπάρχει σε καταναλωτές εξαιτίας της πανώλης, υπάρχουν σε μια μερίδα κρεοπωλών τοπικά αλλά και πανελλαδικά. Με τον Δεκαπενταύγουστο να πλησιάζει, γίνεται όλο και περισσότερο πιθανό το ενδεχόμενο το αρνάκι να απουσιάσει από το τραπέζι στο λεγόμενο και «Πάσχα του καλοκαιριού».
Οι κρεοπώλες τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο ορισμένοι αρχίζουν να σκέφτονται ζωηρά την περίπτωση να μην προμηθευτούν αρνιά από το εξωτερικό, αφού δεν θα μπορούν να λάβουν για τα κρεοπωλεία τους και ελληνικά αρνιά.
Το καλοκαίρι δεν είναι στα φόρτε της η κατανάλωση αρνιού από τους πολίτες, καθώς το λαχταριστό αυτό κρέας καταναλώνεται κυρίως από Οκτώβριο μέχρι και λίγο μετά το Πάσχα.
Ωστόσο τον Δεκαπενταύγουστο η κατανάλωση του αρνιού αυξάνεται μέχρι και 30-40% σε σχέση με την υπόλοιπη θερινή σεζόν και ο λόγος είναι πως ο κόσμος το επιλέγει στα γιορτινά τραπέζια.
Τι θα γίνει, όμως φέτος που υπάρχει η πανώλη; Μέχρι στιγμής τα σφαγεία για αμνοερίφια είναι κλειστά και δεν αποκλείεται αυτό να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα που γιορτάζεται ο δεκαπενταύγουστος.
Αν συμβεί αυτό, τότε τα κρεοπωλεία θα είναι σχεδόν αδύνατο να προμηθευτούν ελληνικά αρνιά. Αν θέλουν να έχουν αρνιά η επιλογή τους θα είναι από το εξωτερικό, όπως τη Ρουμανία. Όμως σε μια μερίδα κρεοπωλών διαμορφώνεται η άποψη να μην βάλουν αρνιά από τη Ρουμανία και το εξωτερικό ευρύτερα, γιατί εκτιμούν ότι οι τιμές θα είναι πολύ υψηλές και ότι οι καταναλωτές μπορεί να εκφράσουν τη δυσπιστία τους μετά τα όσα έχουν συμβεί με την πανώλη.
Ο πρόεδρος του συλλόγου κρεοπωλών Μαγνησίας κ. Αντώνης Κανελλόπουλος ανέφερε πως η πανώλη είναι μια νόσος των αιγοπροβάτων που δεν μεταδίδεται ούτε στον άνθρωπο ούτε στα άλλα ζώα. Γι’ αυτό και τα σφαγεία είναι ανοικτά για την σφαγή μοσχαριών, χοιρινών, όχι όμως για τα αμνοερίφια. Βέβαια οι καταναλωτές από τότε που εμφανίστηκε η πανώλη, ερχόμενοι στα κρεοπωλεία εκφράζουν την ευρύτερη ανησυχία τους, αλλά πάντα λαμβάνουν από τους συναδέλφους τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Από την άλλη την περίοδο του καλοκαιριού δεν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση στο αρνί. Επομένως για τα κρεοπωλεία το πρόβλημα της πανώλης δεν ήταν έντονο για εμάς».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «βέβαια ενόψει του Δεκαπενταύγουστου η κατανάλωση στο αρνί παραδοσιακά «τσιμπούσε». Με την ιδιότητά μου ως αναπληρωτή γενικού γραμματέα στην πανελλήνια ομοσπονδία κρεοπωλών κάναμε μια συζήτηση με τους συναδέλφους πανελλαδικά και γεννάται το ερώτημα πώς η Ρουμανία που και αυτή είχε πρόβλημα με την πανώλη, μπορεί και σφάζει ζώα κάνοντας και εξαγωγές. Δεν είμαι ειδικός για να απαντήσω. Βέβαια κάποια μέτρα προστασίας έχουν λάβει στη χώρα αυτή και τα ζώα που έρχονται έχοντας υποστεί κτηνιατρικούς ελέγχους, είναι κατάλληλα. Παράλληλα όμως οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να λάβουν ανάλογα μέτρα και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι που δεν έχει πληγεί το ζωικό τους κεφάλαιο από την πανώλη, να μπορέσουν να διαθέσουν τα αρνιά στην αγορά για κατανάλωση. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις, ώστε να μην αποκλειστεί η ελληνική παραγωγή τις μέρες του δεκαπενταύγουστου. Αν, όμως παραμείνουν κλειστά τα σφαγεία για τα αμνοερίφια, τότε μπορεί να αποκλειστεί η ελληνική κτηνοτροφία. Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα κρεοπωλεία δύσκολα μπορούν να προμηθευτούν ελληνικά αρνιά, επειδή τα σφαγεία είναι κλειστά».
Μια επιλογή των κρεοπωλών είναι να προμηθευτούν αρνιά από τη Ρουμανία ή άλλη χώρα του εξωτερικού. «Οι καταναλωτές μαθαίνοντας ότι τα αρνιά είναι ρουμάνικα, μπορεί να μην θελήσουν να τα αγοράσουν. Γιατί λοιπόν ο κρεοπώλης να μπει Σε αυτή τη διαδικασία του ρίσκου, να μην τα πουλήσει; Συν τοις άλλοις τα αρνιά από τη Ρουμανία θα φτάσουν στον καταναλωτή σε υψηλή τιμή λόγω της υψηλής ζήτησης. Μετά από συζητήσεις που είχαμε με συναδέλφους, υπάρχει μια μερίδα που σκέφτεται να μην βάλει για τον Δεκαπενταύγουστο αρνιά από τη Ρουμανία και από το εξωτερικό στα κρεοπωλεία τους. Και αυτό θα το κάνουν στην περίπτωση που δεν επιτραπεί η σφαγή ελληνικών αρνιών που ταιριάζει με το πελατολόγιό τους και δεν μπορούν να δώσουν άλλο προϊόν. Ασφαλώς ο καθένας κρεοπώλης έχει δικαίωμα να ενεργήσει, όπως θέλει» είπε ο κ. Κανελλόπουλος.
Παράλληλα ο κ. Κανελλόπουλος ανέφερε πως, όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα από τις αρμόδιες αρχές, καλώς έχουν γίνει, ώστε να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το