Τοπικά

Μαγνησία:Σε αξιολόγηση 210 νεοδιόριστοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

 

Στους 210 περίπου ανέρχονται οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί γενικής και ειδικής αγωγής της Μαγνησίας που βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μονιμοποιηθούν.
Η διαδικασία της αξιολόγησης είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ από το πρώτο επίπεδο που αφορούσε την αξιολόγηση από τον σχολικό σύμβουλο εκπαίδευσης, πλέον αρκετοί εκπαιδευτικοί περνούν στο δεύτερο επίπεδο που είναι η αξιολόγηση από τον διευθυντή ή τον προϊστάμενο της σχολικής μονάδας.
Η αξιολόγηση αφορά τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς από το 2020 μέχρι και το 2023. Πανελλαδικά οι διορισμοί εκπαιδευτικών από το 2020 ξεπέρασαν τους 30.000. Στη Μαγνησία πραγματοποιήθηκαν πολλές δεκάδες διορισμών. Μάλιστα υπάρχουν και οι νεοδιόριστοι που συμπλήρωσαν δύο χρόνια εργασίας στην οργανική τους θέση σε άλλο νομό και μετατέθηκαν στη Μαγνησία, οπότε προστίθενται και αυτοί.
Η αξιολόγηση είναι το βήμα για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών. Αρχικά ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός αξιολογείται από τον σύμβουλο εκπαίδευσης και μέσα στις υποχρεώσεις τους είναι να κάνει μάθημα στους μαθητές της τάξης του παρουσία του συμβούλου εκπαίδευσης. Αυτό συμβαίνει δύο φορές και σε μαθήματα που έχει επιλέξει ο εκπαιδευτικός σε συνεννόηση με τον σχολικό σύμβουλο. Επίσης η μέρα και η ώρα της αξιολόγησης επί του πεδίου, είναι καθορισμένη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας οι νεοδιόριστοι δάσκαλοι γενικής και ειδικής αγωγής που αξιολογούνται ανέρχονται στους 180, ενώ υπάρχουν και 30 περίπου νηπιαγωγοί.
Μετά την αξιολόγησή τους από τον σύμβουλο εκπαίδευσης, οι νεοδιόριστοι θα αξιολογηθούν και από τον διευθυντή σχολείου.
Πάντως υπάρχουν και οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν επιλέξει την απεργία-αποχή από τη διαδικασία. Βέβαια εδώ οι λόγοι της αποχής μπορεί να είναι ιδεολογικοί, αλλά και πρακτικοί. Για παράδειγμα κάποιος νεοδιόριστος μπορεί να αξιολογήθηκε από τον σύμβουλο εκπαίδευσης, αλλά να μην θέλει να αξιολογηθεί από τον διευθυντή σχολείου, γιατί πιστεύει ότι μπορεί να αδικηθεί στην βαθμολόγηση.
Και βέβαια εκτός από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε εξέλιξη είναι η αξιολόγηση και για τους νεοδιόριστους καθηγητές της Μαγνησίας που επίσης υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες.
Το έργο των εκπαιδευτικών και των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) αξιολογείται τεκμηριωμένα σε τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα από τα αρμόδια όργανα αξιολόγησης και όσον αφορά στα αντικείμενα αξιολόγησης που ειδικώς ορίζονται στο άρθρο 66 του ν. 4823/2021 (Α’ 136). Στην εν λόγω κλίμακα το έργο τους διαβαθμίζεται σε εξαιρετικό, πολύ καλό, ικανοποιητικό ή μη ικανοποιητικό.
Στην περίπτωση που το έργο ενός εκπαιδευτικού, καθώς και μέλους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) αξιολογηθεί οριστικά ως «μη ικανοποιητικό» κατά την αξιολόγησή του σε ένα από τα πεδία Α1, Α2 ή Β ή Α ή Β, κατά περίπτωση, ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός ή μέλος του Ε.Ε.Π. ή Ε.Β.Π. παρακολουθεί υποχρεωτικό επιμορφωτικό πρόγραμμα, το οποίο εκπονείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
Με την εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 56 του ν. 4823/2021 (Α΄136), η συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης τόσο για τους αξιολογητές όσο και για τους αξιολογούμενους αποτελεί εκπλήρωση υπαλληλικού καθήκοντος και υποχρέωση.
Πάντως η αξιολόγηση που άρχισε ουσιαστικά τον περασμένο Νοέμβριο, φαίνεται πως έχει ακόμη δρόμο για να ολοκληρωθεί σε όλα τα επίπεδα που προβλέπονται.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μενδώνη κατά Netflix: Κακή μυθοπλασία με ευτελές περιεχόμενο ο «Μέγας Αλέξανδρος»

Τα βέλη της προς το Netflix εξαπέλυσε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη…

14 Φεβρουαρίου 2024

Παράδοση – παραλαβή Δελτίου Ατομικής Ψηφιακής Μελισσοκομικής Ταυτότητας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους ενεργούς μελισσοκόμους των…

14 Φεβρουαρίου 2024

Μαδαγασκάρη

  Με την καλή χρονιά, ο φωτογραφικός χειμώνας είναι ξανά εδώ, στο Βόλο και στην…

14 Φεβρουαρίου 2024

Θλίψη για τον θάνατο 62χρονης

Σε ηλικία 62 ετών έφυγε από τη ζωή η Παρασκευή Μυλωνά. Η κηδεία της θα…

14 Φεβρουαρίου 2024

Δικτύωση του ΚΗΦΗ Αγριάς με το Job Center

Η δικτύωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου στο χώρο του Job Center. Στη συζήτηση παρευρέθηκαν…

14 Φεβρουαρίου 2024

Αυτοκίνητο «εισέβαλε» στα επείγοντα νοσοκομείου – Νεκρός ο οδηγός, 5 τραυματίες

Toν τρόμο έσπειρε ένα αυτοκίνητο που «εισέβαλε» στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου στο Όστιν του Τέξας…

14 Φεβρουαρίου 2024