Τοπικά

Μαγνησία: Πάνω από 2.000 θέσεις χάθηκαν στη βιομηχανία την περίοδο των μνημονίων 

Για τρίτο κύμα αποβιομηχάνισης λόγω των μνημονίων που υπέστη η Μαγνησία μετά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 κάνει λόγο η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, αποτιμώντας την οκταετή περίοδο των προγραμμάτων λιτότητας που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν από την τοπική βιομηχανία πάνω από 2.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και οι μισθοί να κατρακυλήσουν σε επίπεδα μικρότερα σε ορισμένες περιπτώσεις και από αυτά των Βαλκανίων.
Τα μνημόνια αφήνουν βαθύτατα πληγωμένο τον κόσμο της εργασίας που με ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις και την έξαρση της μερικής απασχόλησης θα προσπαθήσει να ανασυνταχτεί, χωρίς βέβαια αυτό να είναι εύκολο.

«Στην Ελλάδα μέσα τα χρόνια της κρίσης έγινε μια τεράστια εσωτερική υποτίμηση που τελικά την πλήρωσαν οι μισθωτοί και οι εργαζόμενοι» τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Θανάσης Παπαδημόπουλος και πρόσθεσε πως «το αποτύπωμα της οκταετούς μνημονιακής επιβολής είναι η συνεχής μετατροπή των εργασιακών σχέσεων και των μισθολογικών όρων πάντα με αρνητικούς δείκτες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα καταστρατηγήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, υπήρξε πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, υπερίσχυσαν οι ατομικές συμβάσεις σχεδόν σε κάθε επιχείρηση, αντικαταστάθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό η πλήρης απασχόληση από τη μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ συνεχίζεται η μαύρη και εικονική αδήλωτη εργασία».

Η ανεργία στη Μαγνησία άγγιξε και το 30%, με τον νομό να βρίσκεται μεταξύ των πρωταθλητών με τους περισσότερους ανέργους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του ΕΚΒ οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην τοπική βιομηχανία μέσα σε αυτά τα οκτώ χρόνια ξεπερνούν τις 2.000. Έκλεισαν μεγάλα εργοστάσια, όπως η Κόκα Κόλα, ο Ιμάντας, η ΚΟΝΤΙ, ενώ και ο Κιολεΐδης υπολειτουργεί με πολλούς εργαζόμενους να έχουν αποχωρήσει. Επίσης υπήρξαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον χώρο του μετάλλου και των κατασκευών που έκλεισαν, ενώ άλλα εργοστάσια και βιομηχανίες, μείωσαν προσωπικό. Παράλληλα χάθηκαν και έμμεσες θέσεις εργασίας, αφού οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο, έδιναν δουλειά σε άλλες επιχειρήσεις. Αντίθετα την ίδια περίοδο δεν άνοιξε κάποιο εργοστάσιο στην περιοχή μας. Γι’ αυτό και κάνουμε λόγο για τρίτο κύμα αποβιομηχάνισης στην Μαγνησία μετά τα δύο πρώτα κύματα στις δεκαετίες του 80’ και του ’90», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΒ.

Ο κ. Παπαδημόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μισθών λέγοντας πως «με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης έχουμε πλέον μισθούς των 400-500 ευρώ, για να μην πούμε και χαμηλότερα. Εργαζόμενοι αναγκάστηκαν και μετανάστευσαν όχι μόνο στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και σε τρίτες χώρες που προσφέρουν ελαφρώς καλύτερους μισθούς».
Αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας είπε ότι «εμφανίζεται να μειώνεται το τελευταίο διάστημα, γιατί οι περισσότεροι δουλεύουν τετράωρα με απολαβές 200-300 ευρώ. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με τον φτωχοποιημένο εργαζόμενο, τον εργαζόμενο της ελεημοσύνης. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και πρέπει να γίνουν βαθιές τομές για να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το