Άρθρα

Μαγνησία: Ο καθρέφτης της Ελλάδας

politis

Του Αντώνη Πολίτη-Υποψηφίου Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μαγνησίας

Θέτοντας υποψηφιότητα στον Νομό Μαγνησίας, πέραν της πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης, οφείλουμε να συνυπολογίσουμε ότι υπάρχουν και ζητήματα που μας αφορούν όλους. Ζητήματα του Νομού, που αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» για όλους τους πολίτες. Με τον προβληματισμό αυτό έντονο και θεωρώντας ότι κανείς δεν είναι ο «φωστήρας» ή ο «από μηχανής θεός», αποφάσισα να θέσω παράλληλα με την υποψηφιότητα και ένα προσωπικό στόχο. Ένα στόχο τον οποίο θα προσπαθήσω να επιτύχω παλεύοντας με όλες μου τις δυνάμεις, σε περίπτωση που οι πολίτες μου δώσουν την εκλογική δυναμική. Αναφέροντας όμως την σκέψη μου ανοιχτά, δημιουργείται μία γραπτή πρόταση και για άλλους θεσμικούς φορείς την οποία μπορούν ελεύθερα να προωθήσουν.

Η Μαγνησία είναι ο Νομός ο οποίος αποτελεί τον καθρέφτη της χώρας. Η άποψη αυτή δεν είναι ένα φιλολογικό πυροτέχνημα χάριν των εκλογών, ούτε καμία τοπικιστική κορώνα, αλλά αν σκεφτούμε λίγο τα χαρακτηριστικά του τόπου μας, θα διαπιστώσουμε ότι είναι απλά η πραγματικότητα. Η ορεινή Ελλάδα βρίσκεται στο Πήλιο και στην Όθρυ. Η πεδινή Ελλάδα, συναντάται στις περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του Αλμυρού. Η ηπειρωτική Ελλάδα που αγκαλιάζεται από το Αιγαίο και το Ιόνιο είναι στις γραφικές ακτές του Παγασητικού αλλά και στις πανέμορφα άγριες παραλίες της «έξω μεριάς» του Πηλίου. Η νησιωτική Ελλάδα εκφράζεται από τις Σποράδες. Φυσικά όμως όλα τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης πραγματικά πόλης τα συναντά κανείς στο Βόλο. Η πρωτεύουσα του Νομού μας με το λιμάνι, τη σιδηροδρομική γραμμή, το αεροδρόμιο, την Πρυτανεία και τις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν έχει τίποτα λιγότερο από την εικόνα της υπόλοιπης αστικής Ελλάδας.

Δυστυχώς όμως ο Νομός, έχει στην Ελλάδα της κρίσης τα πιο απογοητευτικά «νούμερα». Η ανεργία χτυπάει κόκκινο, η βαριά βιομηχανία, που ήταν και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα εντός Θεσσαλίας, πλήττεται, οι ατομικές επιχειρήσεις καταστρέφονται. Πέραν την κακής οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η χώρα, εδώ παρατηρείται χειρότερο κλίμα ακόμα και από όμορες περιοχές.

Είναι λοιπόν αναγκαιότητα να τεθεί ένας μεγάλος στόχος που θα μας δώσει την ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε το θετικό της γεωγραφικής θέσης. Ο Νομός μετά από συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων, αυτοδιοίκησης, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, πανεπιστημίου, συνδικαλιστικών φορέων, τοπικής θρησκευτικής ηγεσίας, επιχειρηματικών επιμελητηρίων αλλά και πολιτών πρέπει να αναγνωριστεί «πρότυπος». Να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε η κεντρική κυβέρνηση να χαρακτηρίσει τη Μαγνησία «πιλοτικό Νομό Ανάπτυξης» και εδώ να εφαρμοστούν αρχικά όλα τα αναπτυξιακά μοντέλα και η κοινωνική πολιτική της μετά μνημονίου κατάστασης. Αυτός ο χαρακτηρισμός ίσως δώσει και ένα μάθημα βέλτιστης συνεργασίας για την κατάκτηση υψηλών στόχων στους φορείς της Μαγνησίας. Αυτό ίσως είναι τελικά και το στοιχείο που μας λείπει.

Η Μαγνησία έχει πέραν όσων αναφέρθηκαν, και άλλα βασικά συστατικά οικονομικής φύσεως που μπορούν να εξωθήσουν την ανωτέρω πρόταση σε πλήρη επιτυχία.

Είναι γνωστό πως υπάρχει αρκετά καλά οργανωμένος πρωτογενής τομέας και από ιδιώτες αλλά παράλληλα είναι χαρακτηριστική και η επιτυχία της Συνεταιριστικής Ιδέας. Αρκεί να αναφερθεί ο Συνεταιρισμός «Δήμητρα» στην Αγχίαλο που βασίζεται στην αμπελουργία, η ΕΑΣ Πηλίου που ασχολείται με τα ελαιοκομικά, η ΕΒΟΛ που στηρίζεται στην κτηνοτροφία, ο μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Βόλου που δραστηριοποιείται στην περιοχή και φυσικά ο Συνεταιρισμός με τα 99 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας της Ζαγοράς, στην οποία μεγάλωσα, με την χαρακτηριστική ονομασία ΖΑΓΟΡΙΝ και κύριο εμπορικό προϊόν τα μήλα αλλά και άλλα προϊόντα δενδροκομίας.

Στο Νομό μας ακόμα και στην δύσκολη κατάσταση που αναφέρθηκε, υπάρχει ακόμα και βαριά βιομηχανία με επιχειρήσεις που είναι διεθνώς γνωστές. Τρανταχτά παραδείγματα όπως η ΜΕΤΚΑ, η βιομηχανία τσιμέντου, Ο ΙΜΑΣ, η χαλυβουργία, οι μύλοι Λούλη και αρκετές ακόμα γνωστές βιομηχανίες εδρεύουν στην περιοχή. Είναι χιλιάδες οι απασχολούμενοι στον κρίσιμο αυτό παραγωγικό τομέα. Είναι ευκαιρία σε συνδυασμό με τη χρήση των λιμανιών της περιοχής αλλά και το αεροδρόμιο να ξαναδοθούν κίνητρα για επενδύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο, στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου.

Στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, μπορεί εκμεταλλευόμενη και την γεωγραφική θέση αλλά και τις υπάρχουσες υποδομές, η Μαγνησία να αποτελεί κόμβο της κεντρικής Ελλάδας. Εντάσσοντας στον τομέα αυτό και τον τουρισμό θα μπορούσαμε να γράφουμε δεκάδες σελίδες μόνο για τον Βόλο, το Πήλιο και τις Σποράδες και τους τουρίστες που φιλοξενούν κάθε χρόνο. Αρκεί να γίνει μία αναφορά στην ύπαρξη χιονοδρομικού κέντρου αλλά και στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου.

Η Μαγνησία λοιπόν έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει πιλοτικό Νομό ανάπτυξης και κοινωνικής αναβάθμισης. Απαραίτητη βέβαια είναι για την επίτευξη τέτοιων στόχων η οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας συνολικά. Επιπλέον βασική προϋπόθεση για την σταθερότητα οικονομικής φύσεως είναι η πολιτική όπως και η κοινωνική ομαλότητα. Οι καιροί δεν μας επιτρέπουν πισωγυρίσματα. Ο λαός και ειδικά ο λαός της περιοχής μας, έχει κάνει ήδη μεγάλες θυσίες οι οποίες δεν πρέπει να τιναχτούν στον αέρα. Είναι μεγάλη η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων να μην δώσουν ξανά δικαιώματα σε εταίρους και αγορές να αμφισβητήσουν τη χώρα μας. Σε μια Ελλάδα που πρέπει να ξαναγυρίσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, η Μαγνησία μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα.

Για τον Νομό που έχουμε, για την Ελλάδα που θέλουμε, ΚΡΑΤΑΜΕ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το