Τοπικά

Μαγνησία: Nεκρά μικρά αρνιά από την παγωνιά – Μείωση έως 50% στην παραγωγή γάλακτος 

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Μαγνησίας οι οποίοι βλέπουν τα αρνιά που γεννιούνται αυτή την περίοδο να πεθαίνουν λόγω του ψύχους, ενώ για τον ίδιο λόγο δεν μπορούν να προχωρήσουν και σε άρμεγμα των αιγοπροβάτων τους.
Η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη και οι κτηνοτρόφοι θα αναζητήσουν για ακόμη μια φορά στήριξη από το κράτος για την αποζημίωσή τους, αν και οι προοπτικές δεν είναι και πολύ μεγάλες.
Οι κτηνοτρόφοι μεταβαίνουν στα μαντριά τους και στις κτηνοτροφικές μονάδες τους μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες με το ψύχος το πρωί και αργά το βράδυ να είναι έντονο έως ανυπόφορο.

«Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον κτηνοτροφικό κόσμο» τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,86 και την εκπομπή «Θεσσαλία παντού» και πρόσθεσε πως «το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα μικρά αρνιά που γεννιούνται δεν αντέχουν το ψύχος και ψοφούν. Αυτές οι μέρες είναι η περίοδος της αναπαραγωγής για τα πρόβατα και θα κρίνουν την οικονομική επιβίωση των κτηνοτρόφων για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το ψύχος. Μίλησα με κτηνοτρόφο προχθές που μου ανέφερε πως του ψόφησαν 30 μικρά αρνιά. Παρόμοιο ζήτημα έχουν και άλλοι κτηνοτρόφοι. Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Και εννοείται πως οι κτηνοτρόφοι έχουν διαθέσει χρήματα για να αγοράσουν πρώτες ύλες και τροφές για να φάνε τα ζωντανά. Πάει να συμβεί το ίδιο πρόβλημα με αυτό που είχαμε πριν δύο χρόνια».
Η ίδια αναφέρθηκε και σε ένα δεύτερο ζήτημα που έχει προκύψει λόγω της έντονης κακοκαιρίας. Όπως εξήγησε «λόγω του ψύχους δεν μπορεί να γίνει το άρμεγμα στα αιγοπρόβατα. Η μείωση της παραγωγής γάλακτος αυτή την περίοδο είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 50%. Οι κτηνοτρόφοι είναι ανάστατοι, γιατί από το γάλα περίμεναν να έχουν κάποιο σημαντικό έσοδο. Κατά μέσο όρο ένας κτηνοτρόφος με 300 αιγοπρόβατα έχει καθημερινά απώλειες γύρω στα 75 ευρώ. Και βέβαια αυτή η κατάσταση έχει επίπτωση και σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του γάλακτος».

Οι κτηνοτρόφοι πέρα από τα οικονομικά ζητήματα αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στις οποίες εργάζονται.
«Αυτή την περίοδο οι γεωργοί δεν είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στις καλλιέργειές τους, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για εμάς τους κτηνοτρόφους οι οποίοι πηγαίνουμε στις μονάδες όλο τον χρόνο και τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα. Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Και υπάρχουν και περιοχές, όπως στα ορεινά του Αλμυρού, όπου υπάρχει και το χιόνι» κατέληξε η κ. Διβάνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το