Άρθρα

Η Μαγνησία να αξιοποιήσει τους Έλληνες που μετανάστευσαν

του Γιώργου Καλτσογιάννη*

Από το 2009 μέχρι και σήμερα εκτιμάται ότι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό περίπου 400.000 Έλληνες επιστήμονες με στόχο την ανεύρεση εργασίας. Από τη Μαγνησία εκατοντάδες είναι αυτές οι περιπτώσεις.
Γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, μηχανικοί, ειδικευμένοι σε θέματα πληροφορικής, οικονομολόγοι, ακόμη και εκπαιδευτικοί αλλά και τεχνίτες, πήραν τη σημαντική απόφαση να αφήσουν την Ελλάδα της κρίσης και αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Και πολλοί τα καταφέρνουν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία ένα 76% Ελλήνων υψηλής μόρφωσης κατάφερε και βρήκε εργασία στο εξωτερικό, ενώ όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα υψηλών προσόντων αγγίζουν το 40%.
Πρόκειται κυρίως για νέους μεταξύ 25-35 ετών που δύσκολα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, όσο υφίσταται η κρίση και η υψηλή ανεργία, αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία με οικογένειες και υποχρεώσεις.
Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητο όλο αυτό το πλούσιο σε ικανότητες ανθρώπινο δυναμικό.
Η Μαγνησία μέσα από τους φορείς της οφείλει να βρει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με όλους αυτούς τους νέους επιστήμονες που σταδιοδρομούν, εξελίσσονται και δικτυώνονται στο εξωτερικό.
Ζούμε σε μια εποχή που οι πληθυσμοί μετακινούνται, αλλάζουν τόπους, αλλά δεν θα πρέπει να αποκόπτονται από τη γενέτειρά τους στην οποία μπορούν να προσφέρουν ακόμη και αν ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Οι ξενιτεμένοι επιστήμονες, επαγγελματίες, τεχνίτες από τη Μαγνησία μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά στον τόπο τους, αρκεί να αποκτήσουμε δίκτυα συνεργασίας και να τους δώσουμε ένα πλάνο ενεργειών.
Άλλωστε και η περιοχή μας διαθέτει πλούτο ελκυστικών χαρακτηριστικών, από το περιβάλλον και τις υποδομές (λιμάνι, αεροδρόμιο, σιδηρόδρομο) μέχρι και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό για να υλοποιήσει ιδέες.
Και οι τομείς προσφοράς για την ανάπτυξη είναι αρκετοί. Πρώτον, να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση ξένων άμεσων επενδύσεων. Δεύτερον, να γίνουν φορείς έλευσης διαφόρων επιχειρηματικών κεφαλαίων που θα υλοποιήσουν τοπικές ιδέες. Τρίτον, να τονώσουν την τουριστική κίνηση με νέους πληθυσμούς μέσα από την διάδοση των φυσικών πλεονεκτημάτων τους τόπου μας. Τέταρτον, να ανοίξουν δρόμους επαφών και συνεργασιών με ξένους φορείς. Πέμπτον και επίσης σημαντικό, οι ίδιοι οι μετανάστες να προσφέρουν τεχνογνωσία στον τόπο μας για την ανάπτυξη δράσεων, καινοτομιών, πρωτοβουλιών.
Γενικώς οι άνθρωποι που άφησαν τον Βόλο, τη Μαγνησία για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, είναι βέβαιο πως δεν ξεχνούν τον τόπο τους και με όλες τους τις δυνάμεις θα βοηθήσουν, αν τους ζητούταν.
Γι’ αυτό και εμείς θα πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση δίνοντας μια νέα πνοή στον τόπο μας με ούριο άνεμο αυτή τη φορά και από τον ελληνισμό της διασποράς.

*μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., πρώην αντιπεριφερειάρχης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το