Τοπικά

Μαγνησία: Με λουκέτο κινδυνεύουν 2 στα 10 καφέ – Γενική συνέλευση αύριο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Εστίασης

Το 20% των καφετεριών, μπαρ, των κέντρων εστίασης και διασκέδασης στη Μαγνησία θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο λόγω αδυναμίας πληρωμών των φόρων και των τελών εκτιμά ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών-Μπαρ και Εστίασης Νομού Μαγνησίας.

Ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη γενική συνέλευση στις 6.30 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, όπου θα συζητηθούν όλα τα καίρια θέματα, όπως η κανονιστική του Δήμου Βόλου, τα ζητήματα σε σχέση με τον Οργανισμό Λιμένος, οι ασφαλιστικές ενημερότητες, οι υποχρεώσεις προς τον ΟΑΕΕ και άλλα θέματα.
Είναι η πρώτη γενική συνέλευση που πραγματοποιείται μετά το καλοκαίρι, που παραδοσιακά υπάρχει ένας αναπροσανατολισμός για πολλές επιχειρήσεις με άλλες καλοκαιρινές που περιορίζουν τη δράση τους και άλλες με πιο χειμωνιάτικο χαρακτήρα που κάνουν την προετοιμασία τους για να υποδεχτούν τους πελάτες.
Οι ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης και καφετεριών επισημαίνουν πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω μεγάλης μείωσης της κατανάλωσης, κάτι που παρατηρήθηκε ιδιαίτερα το καλοκαίρι και αυτό μολονότι, ο κόσμος κινούταν και υπήρχε η αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε καλά.
Η μείωση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την αύξηση των φόρων δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση για τους καταστηματάρχες που ελπίζουν και σε μια μείωση των τελών που πληρώνουν στον Δήμο τουλάχιστον γύρω στο 20%.
Μάλιστα από τον τοπικό σύλλογο ιδιοκτητών καφετεριών μπαρ και εστίασης επισημαίνεται πως μέχρι το τέλος του 2016 θα κινδυνεύσει με λουκέτο ένα 20% των υπαρχόντων επιχειρήσεων, αφού θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα του 2017 με την αύξηση της φορολογίας, τη στιγμή μάλιστα που πολλά θέματα είναι ακόμη σε θολό τοπίο.
Επίσης στην αυριανή συνέλευση θα συζητηθεί και το θέμα της εφαρμογής των νόμων που αφορά σε όλους τους καταστηματάρχες, αφού αναφέρεται από αρμόδιους κύκλους ότι δεν είναι σωστό κάποιοι να εφαρμόζουν τους νόμους και κάποιοι άλλοι όχι.
Φώτης Σπανός

Οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις

«Ταφόπλακα» χαρακτηρίζει η Συνομπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, το καθεστώς ΟΑΕΕ για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Σε ξαφνικό θάνατο οδηγούνται οι επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και οι οποίες επιστρέφουν σε καθεστώς ΟΑΕΕ. Έπειτα από το «μπλόκο» των δανειστών στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, και σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους θεσμούς, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων εντάσσονται στη νέα διαδικασία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι έπειτα θα καταβάλλουν το 20% του εισοδήματός τους για συνταξιοδοτική κάλυψη και το 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Δυστυχώς, η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις, θα οδηγήσουν, με μαθηματική ακρίβεια, σε «εξόντωση» τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων και σε «ακρωτηριασμό» τον κλάδο.
Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων μικρής δυναμικότητας, λειτουργώντας ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης του τουρισμού, αφού ουσιαστικά αποτελούν και τα μοναδικά καταλύματα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στο επιπρόσθετο αυτό δυσβάσταχτο κόστος, είτε θα βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, είτε θα κλείσουν τα βιβλία τους και θα συνεχίσουν να λειτουργούν παράνομα. Οι συνέπειες προβλέπονται δυσάρεστες, τόσο για τον τουρισμό και την οικονομία των απομακρυσμένων, νησιωτικών περιοχών της χώρας, όσο κατ’ επέκταση για τη νησιωτικότητα, την απασχόληση και τα έσοδα του κράτους. Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας να μην ενδώσει στις πιέσεις του κουαρτέτου των δανειστών, αφού στην προκειμένη περίπτωση οι απώλειες στα έσοδα του κράτους και την ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το