Τοπικά

Μαγνησία:Κατασχέσεις δεκάδων ακινήτων

Δεκάδες κατασχέσεις ακινήτων βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες, καθώς οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (funds) που τις εκπροσωπούν και αγόρασαν τα «κόκκινα δάνεια», έχουν επιδοθεί σε αγώνα, ώστε τα ακίνητα αυτά να ρευστοποιηθούν τελικά μέσω των πλειστηριασμών, που θα ακολουθήσουν.

Συνολικά περίπου 5.000 ακίνητα στη Μαγνησία υπολογίζεται ότι θα ρευστοποιηθούν μέσα από την πλατφόρμα eauction. Οι κατασχέσεις αφορούν βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, καταστήματα, ξενοδοχεία, οικόπεδα, αγρούς και μεγάλες κατοικίες (μεζονέτες), των οποίων οι κάτοχοι – οφειλέτες αδιαφορούν για την τύχη τους, καθώς αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί προς τις τράπεζες. Δεν περιλαμβάνονται δηλαδή στις κατασχέσεις πρώτες κατοικίες, καθώς όπως φαίνεται, οι οφειλέτες τέτοιων στεγαστικών δάνειων ανταποκρίθηκαν στις νομοθετικές ρυθμίσεις προστασίας τους (νόμος Κατσέλη, εξωδικαστικός κ.άλ.) και τις διέσωσαν. Σύμφωνα με έμπειρο δικαστικό επιμελητή του Βόλου, αυτή την περίοδο υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100 ακίνητα έχουν ενταχθεί στη διαδικασία κατάσχεσης στη Μαγνησία, με τις τράπεζες να επιδεικνύουν ιδιαίτερη κινητικότητα προς την κατεύθυνση αυτή. «Οι περισσότεροι εκ των οφειλετών δεν ενδιαφέρονται για την τύχη των υπό κατάσχεση ακινήτων, διότι γνωρίζουν πως και στον πλειστηριασμό να φθάσουν, δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον», σημειώνει ο δικαστικός επιμελητής.
Υπάρχουν οφειλέτες προς τις τράπεζες, με ποσά που ξεπερνούν τα 4 και τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Το κύμα κατασχέσεων αναμένεται να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα εις βάρος φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν αφήσει τις οφειλές τους απλήρωτες και δεν τις έχουν ρυθμίσει σε δόσεις.
Σύμφωνα με το νόμο, η Εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη της, εφόσον το ληξιπρόθεσμο χρέος του προς αυτήν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Αν ένας φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ (π.χ. ένα ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ) και δεν έχει καθόλου καταθέσεις στις τράπεζες, ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή του, τότε υπάρχει πιθανότητα να πληροφορηθεί ότι εκδόθηκε εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου που κατέχει. Επίσης η Εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου κατέχει ένας οφειλέτης της, εφόσον αυτός χρωστάει πάνω από 500 ευρώ. Το όριο ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις ακινήτων ισχύει και για τις κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων.
Υπολογίζεται ότι εντός του 2022 περίπου 800 ακίνητα στη Μαγνησία θα «βγουν στο σφυρί», αριθμός που παραπέμπει σ πλειστηριασμούς πριν την έκρηξη της οικονομικής κρίσης το 2009.

Συζητήθηκε η πρώτη αίτηση
Στο μεταξύ η πρώτη αίτηση από όσες είχαν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Βόλου μέσω της σχετικής πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την επικαιροποίηση στοιχείων και τον επαναπροσδιορισμό ημερομηνίας εκδίκασης υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου. Η απόφαση αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα.
Με την πλατφόρμα αυτή εφαρμόζεται ο Ν. 4745/2020, με σκοπό την επιτάχυνση των χιλιάδων υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που εκκρεμούν στα Ειρηνοδικεία. Υπολογίζεται ότι 208 αιτήσεις έχουν παραπεμφθεί μέσω της πλατφόρμας στο Ειρηνοδικείο Βόλου και μάλιστα οι 17 εξ αυτών έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν εντός του Νοεμβρίου. Οι αιτήσεις αφορούν τόσο οφειλές νοικοκυριών, όσο και επιχειρήσεων. Με την ανωτέρω διαδικασία επιτυγχάνεται η επικαιροποίηση, καθώς και ο έλεγχος των κριτηρίων επιλεξιμότητας του Νόμου 3869/2010, έτσι ώστε να αποκλείονται από τη διαδικασία όσοι δεν δικαιούνται την προστασία του νόμου. Η ψηφιακή πλατφόρμα ελέγχει αυτομάτως όλες τις αιτήσεις, βάσει των τραπεζικών και φορολογικών στοιχείων των οφειλετών, με σκοπό όσες είναι επιλέξιμες να προχωρήσουν στην εκδίκαση της υπόθεσής τους στο Ειρηνοδικείο, όσες είναι μη επιλέξιμες, να απορρίπτονται και να διακόπτεται η προστασία που έχει ήδη δοθεί. Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες που δεν υπέβαλαν αίτηση στην πλατφόρμα ή δεν δέχθηκαν την άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, αποκλείονται αυτομάτως από τη διαδικασία και δεν δικαιούνται τη δυνατότητα εκδίκασης της υπόθεσής τους, ενώ παράλληλα διακόπτεται η προστασία που έχει ήδη δοθεί και προωθούνται αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους. Μέσω της πλατφόρμας διαχωρίζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έτσι εξακριβώνεται προδικαστικά το ποσοστό των οφειλετών, που πραγματικά έχουν οικονομική αδυναμία και, συνεπώς, χρήζουν της προστασίας του νόμου. Με σκοπό την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, συζητείται η υπόθεση χωρίς ακροαματική διαδικασία, αλλά μόνο με την κατάθεση εγγράφων, εκτός εάν ο δικαστής κρίνει απαραίτητη την παρουσία του αιτούντα.

Αιτήσεις στον εξωδικαστικό
Οι πρώτες αιτήσεις από οφειλέτες για τη ρύθμιση των χρεών τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης. Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού που προβλέπεται στον νόμο για τη δεύτερη ευκαιρία άνοιξε στις αρχές Ιουνίου, αλλά η διαδικασία ξεκινά ουσιαστικά από τώρα. Ο ηλεκτρονικός τρόπος διευθέτησης των οφειλών και η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 240 δόσεις με παράλληλη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής στις τράπεζες σε έως και 420 δόσεις και με την προοπτική «κουρέματος» έχουν δημιουργήσει ισχυρές προσδοκίες για ταχεία ρύθμιση οφειλών. Η διαδικασία ανοίγει για πρώτη φορά και για φυσικά πρόσωπα. Προϋπόθεση είναι τα χρέη να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε έναν και μόνο πιστωτή κατά 90%. Υπολογίζεται ότι από τη Μαγνησία κατατέθηκαν ήδη οι πρώτες 10 αιτήσεις, ενώ συνολικά αναμένονται πάνω από 100.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το