Τοπικά

Μαγνησία: «Φωτιές» από την ανάρτηση των δασικών χαρτών

«Φωτιές άναψε» στον Νομό η χθεσινή ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ιδιοκτήτες γης ξεκινούν έναν αγώνα αναζήτησης της έκτασης που τους ανήκει μέσα στους δασικούς χάρτες που υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Α.Ε. (ΕΚΧΑ Α.Ε.), ώστε να διαπιστώσουν αν αυτή έχει ή δεν έχει χαρακτηριστεί ως δασική, είτε ολόκληρη, είτε μέρος της.

 
Όσοι έχουν ιδιοκτησίες κοντά σε δασική περιοχή, καλό θα είναι να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία να ερευνήσουν μέσα στους δασικούς χάρτες τη θέση του χωραφιού, αγροτεμαχίου κ.α., προκειμένου να διαπιστώσουν πως έχει χαρακτηριστεί. Διότι αν έχει καταγραφεί ολόκληρο ή μέρος του, ως δασική έκταση, τότε αν δεν κάνουν άμεσα ένσταση, μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, που τους δίνεται η δυνατότητα κινδυνεύουν να χάσουν περιουσίες.

 
Καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν τις συντεταγμένες της θέσης της γης που τους ανήκει, ώστε αυτή να εντοπιστεί και να εμφανιστεί γρήγορα στον ηλεκτρονικό δασικό χάρτη. Ακόμη κι αν υπάρχει μία υποψία, ότι μπορεί μέρος της ιδιοκτησίας να έχει χαρακτηριστεί δασική, πρέπει να ερευνηθεί.
Οι δασικοί χάρτες είναι στην ουσία ο διαχωρισμός των δασών και των δασικών εκτάσεων από τις υπόλοιπες εκτάσεις και αποτελεί το αποτελεσματικότερο εργαλείο όχι μόνο για την ανάδειξη, την προστασία, την μελλοντική διαχείριση των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, αλλά και του σωστού πολεοδομικού σχεδιασμού και συνολικά των χρήσεων γης. Εάν σήμερα θέλουμε ως κοινωνία να οργανώσουμε σωστά και συγκροτημένα την προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να έχουμε δεδομένους τους δασικούς χάρτες.

 
Οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν για τη Μαγνησία, είναι όσοι είχαν στο παρελθόν εκπονηθεί και θεωρηθεί, αλλά για διάφορους λόγους δεν είχε προχωρήσει η ανάρτησή τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, η υποβολή αντιρρήσεων από όσους πολίτες ενδιαφέρονται, δεν θα ξεκινήσει αμέσως, αλλά (έως) 15 ημέρες μετά την ανάρτηση των χαρτών και θα διαρκέσει δύο μήνες (80 ημέρες για τους κατοίκους εξωτερικού).
Η ανάρτηση πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά, σε ειδικό διαδικτυακό τόπο http://gis.ktimanet.gr/wms/forestsuspension/default.aspx.

 
Ηλεκτρονικά, σε ειδική ψηφιακή φόρμα, θα γίνεται και η υποβολή αντιρρήσεων. Κατόπιν, μέσα στον καθορισμένο χρόνο για την υποβολή αντιρρήσεων ο πολίτης πρέπει να υποβάλει ταχυδρομικώς ή διά ζώσης υπογεγραμμένο το αντίγραφο της αντίρρησής του, αντίγραφο του αποδεικτικού υποβολής των αντιρρήσεων, φωτοαντίγραφο του παραστατικού που πιστοποιεί την καταβολή του τέλους, τα έγγραφα που επικαλείται στην αντίρρησή του για την απόδειξη έννομου συμφέροντος υπό τη μορφή απλών φωτοτυπιών και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει, ότι στηρίζει τους ισχυρισμούς του. Η αιτία, σύμφωνα με την ΕΚΧΑ, για την παράθεση όλων αυτών των εγγράφων και σε φυσική μορφή, είναι ότι αυτό διευκολύνει τις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων.

 
Με τη λήξη της προθεσμίας, ο δασικός χάρτης θα κυρώνεται στα κομμάτια του, που δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις. Παράλληλα θα ξεκινήσει το έργο των επιτροπών.
Σε πρώτη φάση αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για 2,5 εκατομμύρια στρέμματα του νομού, με προοπτική να αναρτηθούν οι χάρτες για το σύνολο του νομού, που ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια στρέμματα περίπου.
Αν κάποιος θέλει να κτίσει σήμερα εκτός σχεδίου, απαιτείται πράξη χαρακτηρισμού, που μπορεί να διαρκέσει από τρεις μήνες μέχρι και τρία χρόνια, αν και ο Νόμος ορίζει χρονική προθεσμία το δίμηνο, ανάλογα φυσικά με το προσωπικό που διαθέτει μια υπηρεσία. Όταν κυρωθούν οι χάρτες, σε μία ημέρα θα μπορεί να γνωρίζει αν μια έκταση είναι δημόσια ή όχι», σημειώνει η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών.

 
Ο δασικός χάρτης έχει αναρτηθεί ηλεκτρονικά στο κατά τόπο αρμόδιο Γραφείο Ανάρτησης Δασικού Χάρτη, στα γραφεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών,
στο οικείο Δασαρχείο, στα οικεία δημοτικά και τοπικά δημοτικά ή διαμερισματικά καταστήματα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλοντος και Ενέργειας: www.ypeka.gr, στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου ανήκει η περιοχή και στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε. www.ktimatologio.gr

 

 

Οι τιμές έντασης ανα στρέμμα
α) <=100 m2: 10 ευρώ
β) <= 1.000 m2:40 ευρώ
γ) >1.000 m2&<= 5.000 m2: 90 ευρώ
δ) >5.000 m2&<= 10.000 m2: 180 ευρώ
ε) >10.000 m2&<= 20.000 m2: 350 ευρώ
στ) >20.000 m2&<= 100.000 m2: 700 ευρώ
ζ) >100.000 m2&<= 300.000 m2: 1.400 ευρώ
η) >300.000 m2: 3.300 ευρώ

 
Ταυτόχρονα, υπάρχουν ήδη πέντε περιπτώσεις οι οποίες εξαιρούνται από την καταβολή τέλους αντιρρήσεων, όπως είναι:
– οι περιπτώσεις περιοχών που συμπεριλήφθηκαν στον δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων,
– οι περιοχές που φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό,
– οι περιοχές που φαίνονται είτε το 1945, είτε τώρα, ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό,
– οι περιοχές με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού και
– οι περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το