Τοπικά

Μαγνησία: Επ’ αόριστον επίσχεση και αναστολή εκτέλεσης παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ 

giatros

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα και αποφάσισε ομόφωνα ότι συναινεί και στηρίζει την προκήρυξη της επ’ αόριστον επίσχεσης και αναστολής εκτέλεσης παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ, που αποφασίσθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τους συμβεβλημένους εργαστηριακούς ιατρούς Μαγνησίας, από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Ιατρικουύ Συλλόγου, «θεωρούμε ότι η εφαρμογή της πρόσφατης υποκοστολόγησης των εργαστηριακών εξετάσεων, όπως ανακοινώθηκε, θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Αυτή η απόφαση, δυστυχώς, έρχεται ως συνέχεια σειράς ανάλογων αποφάσεων που εφαρμόσθηκαν από το 2010 και ουσιαστικά αντί να βελτιώσουν, επιδείνωσαν και αποδόμησαν την ορθή παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς όλους τους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι η ήδη επιβολή κουρεμάτων, rebate και clawback ισοδυναμούν με δήμευση πάνω από 70% του κύκλου εργασιών του εργαστηριακού τομέα. Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις οδηγούν σε λουκέτα τα μικρομεσαία εργαστήρια, ευνοώντας την εγκαθίδρυση των σουπερ-μάρκετ υγείας, ως ισχυρά επιχειρηματικά ολιγοπώλια, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών υγείας εκ μέρους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την χειραγώγηση του ευαίσθητου τομέα της Υγείας .

Οι νέες τιμές αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και θα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα.

Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας διεκδικούν:
• Πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των προ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ταμείων (από το 2010) και οφειλών ΕΟΠΥΥ (από το 2012 και μετά).

• Απόσυρση υποκοστολόγησης των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων (Υ.Α.Γ3γ/οικ.98494/2015 ΦΕΚ Β΄ 2816). Απαιτούμε άμεση ανακοστολόγηση εξετάσεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ανελαστικό κόστος της άρτιας διενέργειας αυτών.

• Άμεση εφαρμογή από την ΗΔΙΚΑ ορίων αναγραφής εξετάσεων ανά κατηγορία ιατρικής πράξης και ανά ειδικότητα (ΦΕΚ 2243 Β 18-08-2014 και 35 Β 14-01-2015), όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία, με διαχωρισμό και δημιουργία κλειστών κωδικών ανά είδος εξέτασης.

• Κατάργηση του clawback, rebate και πλαφόν ανά πάροχο.

• Καθιέρωση ιατρικής αμοιβής διαγνωστικών πράξεων.

• Άμεσο έλεγχο και εξάλειψη της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας και κατευθυνόμενης συνταγογράφησης με εφαρμογή επιστημονικά ορθών διαγνωστικών πρωτοκόλλων, όπως πάγια απαιτούμε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το