Παρά τις ελλείψεις ενημέρωσης και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην αρχική φάση της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, η διαδικασία προχωρεί ομαλά στη Μαγνησία και τις Σποράδες. Το ενδιαφέρον για αυτοπογραφή είναι έντονο, ενώ τονίζεται πως ο κόσμος δεν έχει λόγο να φοβάται την απογραφή, διότι απαγορεύεται «διά ροπάλου» η Ελληνική Στατιστική Αρχή να δώσει τα στοιχεία που συλλέγει, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Η κ. Παναγιώτα Ποζιού, επόπτης των Γενικών Απογραφών Μαγνησίας και Σποράδων, τόνισε πως η απογραφή προχωρεί και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αυτοαπογραφή. «Αρκετοί είναι αυτοί που τηλεφωνούν είτε γιατί δεν έχουν παραλάβει τον μοναδικό κωδικό απογραφής είτε γιατί τον έλαβαν, αλλά τον έχασαν. Εξυπηρετούμε τον κόσμο, προκειμένου να μπορέσει να μπει στο σύστημα και να αυτοαπογραφεί» επισήμανε.
Η ίδια σημείωσε πως η διαδικασία στην περιοχή κινείται πάρα πολύ καλά και παρά την αρχική δυσκολία, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα.
Όσον αφορά στα φαινόμενα μαζικών παραιτήσεων απογραφέων που εμφανίστηκαν σε περιοχές της Ελλάδας, η κ. Παναγιώτα Ποζιού δήλωσε πως «αρχικά υπήρχαν κάποιες παραιτήσεις στη Μαγνησία, αλλά δεν ήταν τέτοιος ο αριθμός που να δυσκολέψει το έργο της απογραφής. Δεν έχουν καταγραφεί ελλείψεις, οι οποίες να δημιουργούν δυσλειτουργίες», συμπληρώνοντας πως σε Μαγνησία και Σποράδες οι απογραφείς είναι περίπου 900.
Φαινόμενα με άρνηση των πολιτών να απογραφούν καταγράφηκαν και στην περιοχή μας, ειδικά στην αρχή, με τον λόγο να είναι κυρίως η μη ενημέρωση των πολιτών. «Το τελευταίο διάστημα με τις συνεντεύξεις του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αλλά και της γνωστοποίησης της διαδικασίας με τον μοναδικό κωδικό απογραφής, άρχισαν να χτυπάνε τα τηλέφωνα από πολίτες που ζητούσαν πληροφορίες και πώς θα πάρουν τον κωδικό» εξήγησε η ίδια.
Η επόπτης των Γενικών Απογραφών Μαγνησίας και Σποράδων τόνισε πως καλό θα είναι οι πολίτες να προχωρήσουν σε αυτοαπογραφή, λόγω των δυσμενών συνθηκών με τον κορωνοϊό. «Σε δεύτερη φάση ο απογραφέας θα επισκεφτεί τις κατοικίες και η απογραφή θα γίνει. Για αυτό πρέπει ειδικά οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι που δεν έχουν υπολογιστή ή γνώσεις χρήσης του, με τη βοήθεια ενός παιδιού ή εγγονού ή ενός φιλικού ατόμου να κάνουν την αυτοαπογραφή».
Η ίδια συμπλήρωσε πως πρόκειται για μια πολύ «φιλική» εφαρμογή και πολύ εύκολη στη χρήση, τονίζοντας πως δεν χρειάζεται να απευθύνεται ο κόσμος σε λογιστές.
«Ας μη φοβάται ο κόσμος. Δεν τους ζητάει ο απογραφέας στοιχεία όπως ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ. Αυτά είναι απαιτητά από το σύστημα και απαραίτητα για τη συμπλήρωση της φόρμας ηλεκτρονικά, τα οποία πρέπει να συμπληρώσει το ίδιο το άτομο που θα κάνει την απογραφή» επισήμανε, για να προσθέσει πως από τον νόμο η Ελληνική Στατιστική Αρχή απαγορεύεται να μοιραστεί ή να δώσει στοιχεία που συλλέγει, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. «Απαγορεύεται διά ροπάλου» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επειδή υπάρχει μία σύγχυση στον κόσμο, η απογραφή που τρέχει αυτή την περίοδο αφορά στον πληθυσμό και τις κατοικίες. «Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο η απογραφή κτιρίων και με βάση τα αποτελέσματα εκείνης της απογραφής, γίνεται η απογραφή κατοικιών και πληθυσμού» κατέληξε η κ. Παναγιώτα Ποζιού.
Να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο απογραφής στον Βόλο στα τηλέφωνα 2421072689, 72900 και 72690.
Παράταση δυνατότητας ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ολόκληρη τη χώρα, με ημερομηνία αναφοράς την 22α Οκτωβρίου 2021.
Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι μεγάλη. Προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε όσους παρέλαβαν τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και σε όσους από τους υπόλοιπους επιθυμούν να απογραφούν ηλεκτρονικά, δίνεται γενική παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της δυνατότητας ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής μέχρι και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.
Μέσω της Απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.
Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Τρόπος διενέργειας
Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία σας έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.
Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμοί, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκοι ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιων νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς, με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
Οι Γενικές Απογραφές διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού Covid-19 και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008), καθώς και στον Νόμο 4772/2021 (Α’ 17).
Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς και οι 12.500 τομεάρχες της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορωνοϊού Covid-19.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 2111212032 ή να απευθύνονται στο e-mail: [email protected]/.