Τοπικά

Μαγνησία:Ένα χρόνο χωρίς αύξηση οδοιπορικών οι νεφροπαθείς

 

Εδώ και ένα χρόνο περιμένουν οι αιμοκαθαρόμενοι της Μαγνησίας να εφαρμοστεί η αύξηση των οδοιπορικών, μια απόφαση την οποία η κυβέρνηση έχει ψηφίσει, αλλά δεν υλοποιεί.
Ο σύλλογος νεφροπαθών Μαγνησίας απέστειλε επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού, στα υπουργεία οικονομικών, υγείας, κλιματικής αλλαγής, παιδείας και σε βουλευτές του νομού αναλύοντας το πρόβλημα που έχουν.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αυξήσει το ποσό κάλυψης των οδοιπορικών τους εξόδων, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά στις μετακινήσεις τους κατά την χρόνια και επίπονη διαδικασία αιμοκάθαρσης στην οποία υποβάλλονται. Μολονότι, το μέτρο έχει ψηφιστεί στην Βουλή, η εφαρμογή του αποτελεί κενό γράμμα στην πράξη.
Όπως δήλωσε ο κ. Βασίλης Γιαννακός, Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας «Είχαμε την δέσμευση του κράτους στο χρόνιο πρόβλημα που αφορά τα οδοιπορικά των νεφροπαθών, ότι θα ληφθούν μέτρα τομής, τα οποία θα ελαφρύνουν τους ασθενείς μας οικονομικά καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης των ιδίων. Όπως όλοι μπορείτε να καταλάβετε πρόκειται για άτομα, τα οποία ζούνε αποκεντρωμένα σε χωριά και λόγω της έλλειψης τόσο των ιατρικών εγκαταστάσεων όσο και των εξειδικευμένων γιατρών, αναγκάζονται να μετακινούνται 3 φορές την εβδομάδα στις πόλεις. Η αιμοκάθαρση είναι μια δύσκολη διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται 12 φορές τον μήνα για τον εκάστοτε ασθενή και διαρκεί περίπου 4 ώρες. Μπορείτε να αντιληφθείτε την ψυχική και σωματική κόπωση αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι δίνουν την καθημερινή τους μάχη και το τελευταίο που προσδοκούν από το κράτος είναι να τους «γυρίζει την πλάτη», σε μία τόσο κρίσιμη καμπή της ζωής τους. Τα μέτρα τα οποία είχαν εγκριθεί, προβλέπουν την αύξηση του επιδόματος μετακίνησης από τα 115 ευρώ στα 200 ευρώ, όπως καταλαβαίνετε για τα 115€ το μήνα στις επαρχίες το ταξί δε μπορεί να μεταφέρει τον ασθενή ούτε 6 φορές το μήνα. Για αποστάσεις των 7 χιλιομέτρων, από 400 ευρώ στα 550 ευρώ για αποστάσεις βεληνεκούς 8 έως 40 χιλιομέτρων και από 550 ευρώ στα 700 ευρώ για άτομα που καλούνται να καλύψουν την γεωγραφική απόσταση από 40 έως 70 χιλιόμετρα».
Σύμφωνα με τους νεφροπαθείς οι ευρωεκλογές μπορεί να επιδράσουν θετικά στην εφαρμογή της απόφασης. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γιαννακός θεωρεί ότι το μέτρο θα τεθεί σε λειτουργία πιθανόν στο διάστημα των επερχόμενων Ευρωεκλογών, καθώς οι εκλογές ανέκαθεν αποτελούσαν κινητήριο μοχλό των κυβερνώντων για την θέσπιση μέτρων.

Share
Ετικέτες: νεφροπαθείς

Πρόσφατα άρθρα

Νεκροί 19 προσκυνητές λόγω της αφόρητης ζέστης στο προσκύνημα στη Μέκκα

Τουλάχιστον 14 ιορδανοί και πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία στη…

16 Ιουνίου 2024

Συγκλονιστική στιγμή: Πρώην ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης σώζει ζευγάρι από πνιγμό στις Μαλδίβες

Το γύρο του διαδικτύου κάνει συγκλονιστικό βίντεο, όπου ο μεσοεπιθετικός της Αλμερία, Σέρχιο Αρίμπας και…

16 Ιουνίου 2024

Με κατάγματα και τραύμα στη γλώσσα η σύζυγος του δικηγόρου: Το νεύμα στον γιατρό, η κατάσχεση όπλων και η καταγγελία του 2017

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την είδηση σύλληψης του γνωστού δικηγόρου, ο οποίος έχει σχεδόν καθημερινή…

16 Ιουνίου 2024

Σε τροπικές νύχτες οδηγούν οι νέες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα – Καθηγητής εξηγεί τους κινδύνους για την υγεία

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες…

16 Ιουνίου 2024

Δίωξη για κακούργημα στον 90χρονο για ασέλγεια στην 11χρονη – Τη Δευτέρα αποφασίζεται αν θα προφυλακιστεί

Συνταράσσει την κοινή γνώμη ακόμη μία περίπτωση ασέλγειας σε βάρος ανήλικης, αυτή του 90χρονου, στη…

16 Ιουνίου 2024

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του ποινικολόγου – Κατασχέθηκαν τα δύο όπλα του

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία σε…

16 Ιουνίου 2024