Τοπικά

Μαγνησία:«Δώρα Θεού» έλαβαν δύο νεφροπαθείς

 

Ευχάριστα νέα επιφύλασσε το τελευταίο τριήμερο για δύο γυναίκες νεφροπαθείς από τη Μαγνησία οι οποίες μετά από αρκετά χρόνια στην αιμοκάθαρση και την περιτοναϊκή πλύση, κατάφεραν και έλαβαν το πολυπόθητο μόσχευμα, ανοίγοντας έτσι μια νέα σελίδα στη ζωή τους.
Πρόκειται μάλιστα για τις πρώτες μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες που πραγματοποιήθηκαν για το 2022 στη Μαγνησία.
Πιο συγκεκριμένα 44χρονη από τη Σκόπελο η οποία για έντεκα και πλέον χρόνια έκανε περιτοναϊκή κάθαρση, έλαβε τον έναν από τους δύο νεφρούς την περασμένη Παρασκευή. Η ίδια υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ανήμερα της εθνικής επετείου.
Η 44χρονη έλαβε το μόσχευμα από μια 63χρονη γυναίκα η οποία νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό, όπου και διαπιστώθηκε δυστυχώς ο εγκεφαλικός της θάνατος.
Η δεύτερη μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε σε 62χρονη, που διαμένει στον Βόλο και η οποία έλαβε το μόσχευμα από 68χρονη γυναίκα η οποία νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Μακεδονίας, όπου δυστυχώς και διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός της θάνατος.
Η μεταμόσχευση της 62χρονης η οποία είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του τοπικού συλλόγου νεφροπαθών πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή το βράδυ στον Ευαγγελισμό στην Αθήνα.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί για την 62χρονη πως υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, οπότε ο οποιοσδήποτε μπορεί να φανταστεί τη χαρά αυτής της γυναίκας που πλέον η ζωή της μετά το μόσχευμα που έλαβε, θα αλλάξει προς το καλύτερο.
«Για τον τοπικό σύλλογο νεφροπαθών το τελευταίο τριήμερο ήταν ένα τριήμερο χαράς, καθώς δύο γυναίκες νεφροπαθείς που για πολλά χρόνια ταλαιπωρούνταν στην αιμοκάθαρση, κατάφεραν να λάβουν το «δώρο Θεού», όπως εμείς χαρακτηρίζουμε το μόσχευμα» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος και συμπλήρωσε πως «παράλληλα θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους συγγενείς αυτών των δύο γυναικών, που τη δύσκολη ώρα της αναγγελίας του εγκεφαλικού θανάτου των ανθρώπων τους, είχαν τη γενναιότητα και τη μεγαλοψυχία να αποφασίσουν τη δωρεά οργάνων, προκειμένου άλλοι συνάνθρωποί τους να σωθούν και να αποκτήσουν μια νέα ελπίδα για τη ζωή. Σημειώνουμε πως είναι οι πρώτες μεταμοσχεύσεις το 2022 για τη Μαγνησία, όταν μάλιστα έχουμε περιπτώσεις συγγενών που θέλουν να δωρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα τον ένα από τους δύο νεφρούς».
Σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού συλλόγου νεφροπαθών στον Νομό Μαγνησίας είναι περίπου 60 με 65 άτομα στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, στην πλειοψηφία τους νέοι, από 18 έως 65 ετών.
Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι τα 6-10 χρόνια, με ελάχιστο τα 2,5-3 και μέγιστο τα 15 χρόνια.
Από τον σύλλογο αναφέρεται πως «στον Νομό μας είχαμε τη μεγαλύτερη μείωση σε δωρεές οργάνων και σε μεταμοσχεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Από το 2014 που είχαν γίνει δύο μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη (μάνα σε κόρη), το 2015 έγινε μόνο μία μεταμόσχευση, το 2016 δύο μεταμοσχεύσεις και το 2017 δύο μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη. Το 2018 έγιναν δύο μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη. Επίσης, στον Νομό μας, δωρεές οργάνων τα τρία τελευταία χρόνια είχαμε τρεις το 2016, δύο το 2017 και δύο το 2018 από εγκεφαλικά νεκρούς.
Το 2019 είχαμε δύο δωρεές και τρεις μεταμοσχεύσεις, δύο από ζώντες δότες και μια από πτωματικό δότη.
Το 2020 είχαμε στον Νομό μία δωρεά οργάνου και δύο μεταμοσχεύσεις μια από ζώντα δότη και μια από πτωματικό».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το