Τοπικά

Μαγνησία: Χιλιάδες παραμένουν εκτός προσωπικού γιατρού

 

Χιλιάδες κάτοικοι της Μαγνησίας έχουν μείνει εκτός προσωπικού γιατρού, καθώς οι ελευθεροεπαγγελματίες παθολόγοι και γενικοί γιατροί που ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν στον νέο αυτό θεσμό, ήταν λίγοι, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να εγγραφούν.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας μέχρι και την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει οι ενήλικες να έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν. Κάθε προσωπικός γιατρός μπορεί να εγγράψει μέχρι και 2.000 άτομα.
Το πρόβλημα, όμως, είναι πως μέχρι στιγμής στη Μαγνησία έχουν εγγραφεί 24 παθολόγοι και γενικοί γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα και άλλοι έντεκα παθολόγοι από τον δημόσιο τομέα, δηλαδή συνολικά 35 που τυπικά μπορούν να καλύψουν 70.000 4ενήλικες.
Τις τελευταίες μέρες άρχισαν να κλείνουν τα ραντεβού σχεδόν για όλους τους προσωπικούς γιατρούς και οι ενήλικες, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν απεγνωσμένα κάποιον διαθέσιμο προσωπικό γιατρό.
Μάλιστα τις τελευταίες δέκα μέρες εγγραφές στον θεσμό του προσωπικού γιατρού μπορούσαν να κάνουν και οι φαρμακοποιοί. Δηλαδή οι πολίτες απευθύνονταν στους φαρμακοποιούς που, αν έβρισκαν διαθέσιμες θέσεις στους προσωπικούς γιατρούς, μπορούσαν να τους κλείσουν.
Έτσι μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα πολλές θέσεις καλύφθηκαν, ενώ χιλιάδες μένουν εκτός.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι στον θεσμό θα ενταχθούν και άλλε ειδικότητες γιατρών, ώστε να εξυπηρετηθούν και οι υπόλοιποι πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί. Όμως, παραμένει αβέβαιο το αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης ανέφερε πως «εκτός προσωπικού γιατρού έχουν μείνει για την ώρα χιλιάδες κάτοικοι, γιατί πρώτον, δεν εντάχθηκαν στο θεσμό πολλοί παθολόγοι. Στη Μαγνησία από τους 75 παθολόγους εντάχθηκαν στον προσωπικό γιατρό 24, δηλαδή 30%. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και έντεκα παθολόγους από τον δημόσιο τομέα. Ο δεύτερος λόγος, όμως, είναι ότι, αν και ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον γιατρό να εγγράψει 2.000 πολίτες, εντούτοις πολλοί επέλεξαν να εγγράψουν μέχρι 1.000 ή 1.500, ώστε να έχουν χρόνο στο ιατρείο τους να εξυπηρετούν και άλλους που δεν έχουν προσωπικό γιατρό. Επομένως τυπικά οι διαθέσιμες θέσεις δεν είναι 70.000 από τους 35 προσωπικούς γιατρούς, αλλά αρκετά λιγότερες».
Για όσους πολίτες δεν μπόρεσαν αν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, η αγωνία μεγαλώνει και ελπίζουν, μήπως ενταχθούν άλλοι στο επόμενο διάστημα, ενώ το υπουργείο σχεδιάζει να εντάξει και άλλες ειδικότητες.
Πάντως από τον Ιατρικό Σύλλογο επισημαίνεται πως ασχέτως ποιον προσωπικό γιατρό θα επιλέξει κάποιος, μπορεί να μεταβεί και να εξεταστεί στον παθολόγο που εμπιστεύεται για χρόνια, ακόμη και αν ο τελευταίος δεν έχει ενταχθεί στον θεσμό. Βέβαια στην περίπτωση αυτή θα καταβάλλει το αντίστοιχο χρηματικό ποσό που συνήθιζε να δίνει, αλλά δεν θα έχει ποινή στην αγορά των φαρμάκων.
Από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό. Υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών είναι να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού. Το πρώτο ραντεβού θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος. Η διάρκεια των επόμενων ραντεβού θα είναι 15 λεπτά.
Υπενθυμίζεται ότι προβλεπόταν ο πολίτης που δεν έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό θα είχε πρόσθετη συμμετοχή από την 1/10/2022, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.
Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το