Τοπικά

Μαγνησία: Χάνουν την προστασία του νόμου Κατσέλη λόγω μη αποπληρωμής δόσεων από τις ρυθμίσεις

Αγριεύουν τα πράγματα με τις τράπεζες και τους «κόκκινους» δανειολήπτες, καθώς δεκάδες είναι αυτοί που δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους να καταβάλλουν δόσεις δανείων, μετά τις ρυθμίσεις που πέτυχαν δικαστικά μέσω του νόμου Κατσέλη (νόμος 3869/10).

Οι τράπεζες κινούν τις διαδικασίες έκπτωσής τους από τις προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη, καταθέτοντας σχετικές αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο και κατόπιν κοινοποιούν τις αιτήσεις αυτές και στις υπόλοιπες τράπεζες, προκειμένου να γνωρίζουν τους «κόκκινους», μετά την έκπτωση από την προστασία του νόμου Κατσέλη, δανειολήπτες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου, έχουν κατατεθεί ήδη από τραπεζικά καταστήματα της πόλης 10 αιτήσεις για έκπτωση από τις προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου 3869/10 με δικόγραφα και άλλες 13 αιτήσεις χωρίς δικόγραφα, συνολικά δηλαδή 23 δανειολήπτες έχουν εκπέσει της προστασίας του νόμου. Οι καταβολές δεκάδων δόσεων με βάση τις αποφάσεις υπαγωγής στον νόμο που χρονολογούνται από το 2010, αρχίζουν σταδιακά να λήγουν και τα επόμενα έτη εφόσον οι δανειολήπτες δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και δεν αποπληρώνουν τις δόσεις, θα εκπίπτουν της προστασίας του νόμου, με τις τράπεζες να εκκινούν τις διαδικασίες πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται δεκάδες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων για «κόκκινα» δάνεια, ενώ συνολικά υπολογίζεται πως 5.000 ακίνητα στη Μαγνησία, θα ρευστοποιηθούν μέσα από την πλατφόρμα eauction. Οι κατασχέσεις αφορούν βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, καταστήματα, ξενοδοχεία, οικόπεδα, αγρούς και μεγάλες κατοικίες (μεζονέτες), των οποίων οι κάτοχοι – οφειλέτες αδιαφορούν για την τύχη τους, καθώς αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί προς τις τράπεζες. Δεν περιλαμβάνονται δηλαδή προς το παρόν στις κατασχέσεις πρώτες κατοικίες. Αυτή την περίοδο υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100 ακίνητα έχουν ενταχθεί στη διαδικασία κατάσχεσης στη Μαγνησία, με τις τράπεζες να επιδεικνύουν ιδιαίτερη κινητικότητα προς την κατεύθυνση αυτή. Σημειώνεται ότι από την αρχή της εφαρμογής του νόμου Κατσέλη (έχει πλέον λήξει), υποβλήθηκαν στο Ειρηνοδικείο Βόλου 5.120 αιτήσεις υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις του, από τις οποίες το 60% έγιναν εν μέρει ή εν όλω αποδεκτές από το δικαστήριο, ενώ το 40% αυτών απορρίφθηκαν. Από τις αιτήσεις αυτές εκκρεμούν ακόμη προς συζήτηση 180, ενώ 69 αιτήσεις είχαν κατατεθεί για τροποποίηση της αρχικής. Σύμφωνα με τον νόμο, η Εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη της, εφόσον το ληξιπρόθεσμο χρέος του προς αυτήν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Αν ένας φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ (π.χ. ένα ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ) και δεν έχει καθόλου καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή του, τότε υπάρχει πιθανότητα να πληροφορηθεί ότι εκδόθηκε εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου που κατέχει. Επίσης η Εφορία μπορεί να προβεί σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου κατέχει ένας οφειλέτης της, εφόσον αυτός χρωστάει πάνω από 500 ευρώ. Το όριο ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις ακινήτων ισχύει και για τις κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων. Υπολογίζεται ότι εντός του 2022 περίπου 800 ακίνητα στη Μαγνησία θα «βγουν στο σφυρί», αριθμός που παραπέμπει σε πλειστηριασμούς πριν την έκρηξη της οικονομικής κρίσης το 2009.

Και αιτήσεις απαλλαγής
Εκτός, όμως, από τις αιτήσεις έκπτωσης από την προστασία του νόμου λόγω μη τήρησης των ρυθμίσεων καταβολής δόσεων, στο Ειρηνοδικείο κατατέθηκαν και δεκάδες αιτήσεις απαλλαγής από τις δεσμεύσεις των τραπεζών, καθώς οι δανειολήπτες ολοκλήρωσαν την καταβολή των δόσεων του νόμου Κατσέλη, όπως τους είχαν επιδικαστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου κατατέθηκαν 31 αιτήσεις απαλλαγής από τις τραπεζικές δεσμεύσεις, καθώς οι δανειολήπτες εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους και έχουν εξοφλήσει τις τράπεζες. Το δικαστήριο αποφασίζει την απαλλαγή και ήδη έχουν εκδοθεί προς αυτή την κατεύθυνση 9 αποφάσεις επί των εν λόγω αιτήσεων. Νομικοί παράγοντες πάντως επισημαίνουν ότι οι αιτήσεις απαλλαγής είναι πολύ λίγες συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό των αποφάσεων που συζητήθηκαν βάσει του νόμου Κατσέλη. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας του νόμου 4745/2020, με σκοπό την επιτάχυνση των χιλιάδων υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που εκκρεμούν στα Ειρηνοδικεία. Υπολογίζεται ότι 208 αιτήσεις έχουν παραπεμφθεί μέσω της πλατφόρμας στο Ειρηνοδικείο Βόλου και μάλιστα έχουν αρχίσει ήδη να συζητιούνται από το δικαστήριο. Οι αιτήσεις αφορούν τόσο οφειλές νοικοκυριών, όσο και επιχειρήσεων. Με την ανωτέρω διαδικασία επιτυγχάνεται η επικαιροποίηση, καθώς και ο έλεγχος των κριτηρίων επιλεξιμότητας του Νόμου 3869/2010, έτσι, ώστε, να αποκλείονται από τη διαδικασία όσοι δεν δικαιούνται την προστασία του νόμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το