Τοπικά

Μαγνησία: Χαλβάς ακριβότερος από το μοσχαρίσιο κρέας… “Θ”

xalvas

Χαλβάς ακριβότερος από το μοσχαρίσιο κρέας… Η τιμή του παραδοσιακού χαλβά για τη Σαρακοστή έχει φθάσει στα ύψη, καθώς, σύμφωνα με χθεσινές τιμοληψίες σε κεντρικό σούπερ μάρκετ του Βόλου, σημειώθηκαν φέτος αυξήσεις ακόμη και  17%…

Η αύξηση της τιμής αποδίδεται στην αναπροσαρμογή του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, καθώς και στην αυξημένη τιμή του ταχινιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του χαλβά χύμα στο κιλό ξεπερνάει την τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος… Οι τιμές του χύμα χαλβά κυμαίνονταν χθες σε κεντρικό σούπερ μάρκετ του Βόλου από 7,69 ευρώ το κιλό (προσφορά ο Μακεδονικός) μέχρι και 12,30 ευρώ το κιλό ιδιωτικής ετικέτας με κουβερτούρα-κακάο.

Αναλυτικότερα ο χύμα χαλβάς πωλούνταν στο συγκεκριμένο κατάστημα ο ντόπιος Παπαγιαννόπουλου προς 9,47 ευρώ το κιλό (βανίλια), 10,34 ευρώ το κιλό με αμύγδαλο, 8,11 και 8,60 ευρώ το κιλό αντίστοιχα ο χαλβάς «Όλυμπος», 7,69 ευρώ προσφορά ο «Μακεδονικός», 8,98 ευρώ ιδιωτικής ετικέτας (βανίλια), 9,85 ευρώ με αμύγδαλο της ίδιας ιδιωτικής ετικέτας και 11,98 ευρώ το κιλό με επικάλυψη σοκολάτας (ιδιωτική ετικέτα).

Στους συσκευασμένους χαλβάδες οι τιμές ξεκινούσαν από 3,16 ευρώ τα 400 γραμμάρια η βανίλια (ιδιωτική ετικέτα), 3,43 ευρώ με αμύγδαλο, 4,03 άλλη ιδιωτική ετικέτα με βανίλια και 4,63 ευρώ τα 400 γραμμάρια με αμύγδαλο, 6,68 ευρώ με αμύγδαλο και εσπρέσο ο «Μακεδονικός», 6 ευρώ με βανίλια και 5,50 με κακάο της ίδιας εταιρείας, 3,84 ευρώ ο χαλβάς «Αττική» με κακάο και στην ίδια τιμή με βανίλια στη συσκευασία των 400 γραμμαρίων και 5,38 ευρώ με βανίλια ή κακάο ο Κωνσταντινούπολης στη συσκευασία των 500 γραμμαρίων (5,71 ευρώ του ιδίου τύπου με αμύγδαλο).

Πέρυσι ο χαλβάς Κωνσταντινούπολης (βανίλια) πωλούνταν αυτές τις ημέρες προς 4,90 ευρώ στη συσκευασία των 500 γραμμαρίων στο ίδιο κατάστημα, ενώ ο «Μακεδονικός» με βανίλια 5,15 ευρώ και με κακάο 4,75 ευρώ στη συσκευασία των 400 γραμμαρίων.

Οι αυξημένες τιμές του χαλβά αποδίδονται στις υψηλές τιμές του ταχινιού (αλεσμένο σησάμι), που είναι και το κύριο συστατικό του.

Συμβουλές της Ένωσης Καταναλωτών

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου ενημερώνει τους καταναλωτές για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, αλλά και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε τη Σαρακοστή. Γενικά, όλα τα τρόφιμα της Σαρακοστής είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα.

Ελιές: Δεν επιτρέπεται η ανάμιξη από τους εμπόρους διαφόρων τύπων ελιάς. Οι αλατισμένες ελιές, τα τουρσιά και οι ταραμοσαλάτες περιέχουν πολύ αλάτι και ανεβάζουν την πίεση.

Χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μοσχιοί, θράψαλα: Προσέχουμε να έχουν την οσμή της θάλασσας, η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή, τα πλοκάμια να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα, τα μάτια γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες. Το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη αλλοίωση.

Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια: Όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια, έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά και η επιφάνειά τους γυαλιστερή. Να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες στο σώμα.

Μύδια, γυαλιστερές, στρείδια: Τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά πριν καταναλωθούν, τα κελύφη τους να είναι κλειστά ή αν είναι λίγο ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος πρέπει να κλείνουν μόνα τους.

Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται στα σημεία πώλησης σε ψυγείο – καταψύκτη με θερμοκρασία – 18ο C και να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή στη συσκευασία, ο κωδικός αριθμός έγκρισης της ΕΕ και η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.

Οι κονσέρβες με θαλασσινά, ντολμαδάκια κ.λπ. πρέπει να μην είναι διογκωμένες και να μην έχουν εξωτερική σκουριά. Το περιεχόμενο να έχει κανονικό χρώμα και μυρωδιά. Οι κονσέρβες γενικά έχουν πολλά συντηρητικά γι’ αυτό τις αποφεύγουμε.

Ψάρια: Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, επιφάνεια υγρή, στιλπνή και όχι πλαδαρή, μάτια ζωηρά και όχι θολά, βράγχια κόκκινα και όχι καφέ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το