Τοπικά

Μαγνησία: Αυξήθηκαν οι ψυχιατρικά πάσχοντες στην καραντίνα

Ο δίμηνος και πλέον εγκλεισμός λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αύξησε δραματικά τα περιστατικά αιτήσεων ακούσιας νοσηλείας ψυχικώς πασχόντων. Υπολογίζεται ότι η αύξηση των αιτήσεων ακούσιας νοσηλείας στη Μαγνησία έφθασε το 40%…

Η γενικευμένη ανασφάλεια, η αγωνία για την υγεία μας αλλά και των συγγενικών μας προσώπων και φυσικά ο αναγκαστικός δίμηνος και πλέον εγκλεισμός, αύξησε δραματικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, τα ψυχιατρικά περιστατικά στη Μαγνησία. Το ποσοστό του πληθυσμού που βιώνει καταστάσεις έντονου άγχους και έχει αυτοκτονικές τάσεις, αυξήθηκε δραματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρά το ότι η καραντίνα έληξε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των φοιτητών που έχει αυτοκτονικές τάσεις, σύμφωνα με έρευνα, φθάνει το 3%…

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου για τις αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας, που κατατέθηκαν το τρίμηνο, στη διάρκεια και μετά την καραντίνα, δηλαδή από τα μέσα Μαρτίου, μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Οι αιτήσεις έφθασαν τις 30, ενώ δεν υπολογίζονται όσες κατατέθηκαν σε άλλα αστυνομικά τμήματα της Μαγνησίας. Κι αυτό διότι πλέον, λόγω των μέτρων προστασίας που ελήφθησαν κατά του κορωνοϊού, οι αιτήσεις υποβάλλονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και όχι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, όπως πριν την πανδημία. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ορισμένες φορές κατατίθενται και δύο ή τρεις αιτήσεις από τους συγγενείς του ιδίου προσώπου για την ακούσια νοσηλεία του.
Σύμφωνα με το άρθρο 1687 του Αστικού Κώδικα, όταν η κατάσταση ενός προσώπου επιβάλλει την ακούσια νοσηλεία του σε μονάδα ψυχικής υγείας, αυτή γίνεται μετά προηγούμενη άδεια του δικαστηρίου και κατά τις διατάξεις ειδικών νόμων.
Βάσει αυτού του νόμου συγγενείς ψυχικά πασχόντων απευθύνονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και υποβάλλουν αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας για τους πάσχοντες. Σύμφωνα με το άρθρο 95, παράγραφος 2 του Ν. 2071/92, οι προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία είναι οι εξής: Ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του, η έλλειψη νοσηλείας να έχει ως συνέπεια, είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, ή η νοσηλεία ασθενή που πάσχει από ψυχική διαταραχή, να είναι απαραίτητη, για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ίδιου ή τρίτου.

Eπίσης, την αίτηση για την ακούσια νοσηλεία που απευθύνεται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών (τώρα στο Αστυνομικό Τμήμα), συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων, ή επί αδυναμίας εξευρέσεως δύο ψυχιάτρων, ενός ψυχίατρου και ενός ιατρού παρεμφερούς ειδικότητας. Επίσης, τα ιατρικά πιστοποιητικά που αφορούν στην κατάσταση του ασθενούς, προϋποθέτουν την προηγούμενη εξέτασή του.
Εξάλλου, το δικαστήριο, που δικάζει με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, αν κρίνει ότι οι γνωματεύσεις των δύο ψυχιάτρων που προσκομίζονται, διαφέρουν μεταξύ τους ή δεν είναι πειστικές ή ο επιστημονικός διευθυντής του νοσοκομείου, όπου έχει εισαχθεί ο ασθενής, διατυπώνει αντίθετη προς τις γνωματεύσεις γνώμη, διατάζει την εξέταση του ασθενή και από άλλο ψυχίατρο.
Σε εκτέλεση της εισαγγελικής εντολής, οι ασθενείς μεταφέρονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία για εξέταση και σύνταξη των σχετικών ψυχιατρικών γνωματεύσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το