Τοπικά

Μαγνησία:Αύξηση τιμών στα οπωρολαχανικά φέρνει η «Ελπίς»

Αύξηση τιμών στα οπωρολαχανικά είναι πολύ πιθανό να φέρει η κακοκαιρία «Ελπίς», λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί. Οι παραγωγοί θα έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης σε λίγες μέρες, ωστόσο, προεξοφλούν ότι οι ζημιές θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και αυτό που μένει να φανεί είναι το μέγεθος.

Την ίδια στιγμή ο παγετός των τελευταίων ημερών φαίνεται πως ευνοεί το μεγαλύτερο μέρος των φυλλοβόλων δένδρων, όπως τις μηλιές, ωστόσο, υπάρχει μια μικρή επιφύλαξη για τις αμυγδαλιές, των οποίων τα φύλλα είχαν φουσκώσει.
Στη λαϊκή αγορά προχθές λιγότεροι σε σχέση με άλλες μέρες ήταν οι πάγκοι που τοποθετήθηκαν εκατέρωθεν των πεζοδρομίων επί της οδού Δημάρχου Γεωργιάδου.
«Αυτό συνέβη, γιατί παραγωγοί και μικροπωλητές, λόγω του παγετού, αποφάσισαν να μείνουν σπίτι» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών κ. Απόστολος Τσακανίκας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «με την παγωνιά υπάρχει πρόβλημα στη συγκομιδή των προϊόντων από τα χωράφια. Χθες πήγαμε στις 10 το πρωί για να μαζέψουμε τα είδη και πολλά ήταν ακόμη παγωμένα».
Ερωτηθείς για την πρόκληση ζημιών στα οπωρολαχανικά απάντησε πως «υπάρχουν ζημιές, αλλά περιμένουμε να δούμε το μέγεθος. Σε λίγες μέρες θα το ξέρουμε. Υπάρχουν τα κουνουπίδια, τα μαρούλια, ο άνηθος που υπό προϋποθέσεις μπορούν να αντέξουν τον παγετό και το χιόνι, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλα είδη, όπως το σπανάκι, το λάχανο και άλλα προϊόντα. Οι ζημιές στα οπωρολαχανικά σε συνδυασμό με τη δυσκολία στη συγκομιδή είναι οι λόγοι που το προσεχές διάστημα μπορεί να δούμε αυξήσεις, όχι όμως μεγάλες, στις τιμές των ειδών».
Συμπλήρωσε δε πως «η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος για τους παραγωγούς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν ο παραγωγός θα μειώσει την παραγωγή με την προσφορά να παραμένει ίδια, τότε θα δούμε αύξηση τιμών. Μπορούμε να θυμηθούμε τι έγινε το καλοκαίρι που εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής είχε φτάσει η τιμή στα φασολάκια στα 4,5 ευρώ το κιλό».

Καλός ο παγετός για τα φυλλοβόλα δένδρα
Ο καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Νάνος ανέφερε πως «για τα φυλλοβόλα δένδρα ο παγετός των τελευταίων ημερών είναι πολύ καλός. Εξαίρεση αποτελούν οι αμυγδαλιές που είχαν φουσκώσει τα φύλλα και περιμένουμε να δούμε πώς θα επιδράσει αυτή η καιρική κατάσταση. Σε λίγες μέρες θα έχουμε εικόνα για την επίδραση στις αμυγδαλιές. Πάντως όσοι έχουν αμυγδαλιές σε κρύα μέρη, καλό είναι σε δύο με τρεις μέρες να πάνε και να δουν τι έχει συμβεί.
Όσον αφορά στις ελιές μένει να δούμε αν είχαμε σπασίματα στα κλαδιά από τα χιόνια. Επίσης τα εσπεροειδή, όπως λεμονιές, κινδυνεύουν από τον παγετό».
Ο καθηγητής επισήμανε πως «ο περσινός χειμώνας ήταν κακός, καθώς ήταν ζεστός για ένα διάστημα και από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο επικράτησαν κύματα παγετού, με συνέπεια να έχουμε μειωμένη παραγωγή. Ο φετινός χειμώνας είναι πέντε φορές καλύτερος από τον περσινό και ας ελπίσουμε ότι έτσι θα συνεχιστεί η κατάσταση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το