Τοπικά

Μαγνησία: Αύξηση κλοπών και διαρρήξεων το 2021

Αύξηση εμφάνισαν τη χρονιά που έφυγε πριν λίγες εβδομάδες, οι κλοπές και οι διαρρήξεις στη Μαγνησία σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Αν και η περσινή χρονιά δεν μπορεί να είναι ενδεικτική, καθώς είχαμε την πολύμηνη καραντίνα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο, το 2019, έτος όπου όλα λειτουργούσαν ακόμη κανονικά, οι κλοπές και οι διαρρήξεις ήταν λιγότερες.
Παράλληλα ευχάριστα είναι τα μηνύματα σε σχέση με τις κλοπές τροχοφόρων, καθώς παρατηρήθηκε μικρή μείωση το 2021 συγκριτικά με το 2020.
Ειδικότερα, τον περσινό χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας σε επίπεδο Νομού, καταγράφηκαν 135 κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια, καταστήματα και αλλού, όπως επίσης 14 φορές δράστες επιχείρησαν να το πράξουν, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.
Το 2020, έτος έξαρσης της πανδημίας της Covid-19, αλλά και περιοριστικών μέτρων, που κράτησαν πολλούς στα σπίτια τους, για αρκετό διάστημα, είχαμε 109 συνολικά κλοπές και διαρρήξεις, αλλά και 12 απόπειρες.
Αντίθετα το 2019, όταν ο κορωνοϊός δεν είχε χτυπήσει την πόρτα της χώρας, οι κλοπές και οι διαρρήξεις ήταν περισσότερες από το 2020, φτάνοντας τις 127, ενώ είχαν γίνει και 9 απόπειρες.
Αναφορικά με τις κλοπές σε τροχοφόρα το 2021 τα πράγματα πήγαν καλύτερα, καθώς τα περιστατικά μειώθηκαν λίγο φτάνοντας τα 185, ενώ το 2020 κινήθηκαν στα 190.

Σταθερός ο αριθμός των ληστειών
Δεν άλλαξε η εικόνα σχετικά με τον αριθμό των ληστειών τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019. Πιο συγκεκριμένα, τη χρονιά πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων καταγράφηκαν πέντε ληστείες στη Μαγνησία, αλλά και 2 απόπειρες. Η κατάσταση αυτή δεν διατηρήθηκε και το επόμενο έτος, αφού έγιναν 12 ληστείες και μία απόπειρα, ενώ πέρσι (2021) είχαμε ακριβώς τον ίδιο αριθμό ληστειών με 12 πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποια απόπειρα.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες
Σύμφωνα με την Αστυνομία, για τον περιορισμό της πιθανότητας να πέσει κάποιος θύμα κλοπής ή διάρρηξης θα πρέπει πριν φύγει από το σπίτι είτε για μεγάλο είτε για σύντομο χρονικό διάστημα να βεβαιωθεί ότι έχει ασφαλίσει καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
«Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε και ζητήστε από αυτούς να επιβλέπουν την οικία σας αν είναι δυνατόν και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
Μην κοινοποιείτε την απουσία σας σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο.
Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο ή την πιλοτή σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
Το σπίτι ή το διαμέρισμά σας να µη δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού. Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας» επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι αρμόδιες αρχές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το