Τοπικά

Μαγνησία: «Ασφυξία» στην εστίαση – Μειωμένοι τζίροι, συνεχείς έλεγχοι 

Σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκονται οι επαγγελματίες της εστίασης στη Μαγνησία, καθώς από την μια έχουν τους πολύ μειωμένους τζίρους από την πτώση της κατανάλωσης και από την άλλη τους συνεχείς ελέγχους από κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, την στιγμή μάλιστα που δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα.
Με εξαίρεση το Σαββατοκύριακο, τις υπόλοιπες μέρες η κατανάλωση και κίνηση στις καφετέριες, τα εστιατόρια, τις ταβέρνες,, τις πιτσαρίες τα τσιπουράδικα και τα μπαρ είναι σε χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχει η αίσθηση ότι διανύουμε το καλοκαίρι.
Εδώ και περίπου δύο μήνες που άνοιξε ξανά η εστίαση μετά από δίμηνο λουκέτο, ο κλάδος δεν έχει πάρει «ανάσα». Πολλές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο μειώθηκαν στο μισό.
Διανύσαμε ήδη το μισό του καλοκαιριού και η κατανάλωση είναι υποτονική, ο κόσμος μοιάζει σφιγμένος, μουδιασμένος. Και δεν καταναλώνουν άλλοι γιατί δεν έχουν χρήματα και άλλοι γιατί διστάζουν να κυκλοφορήσουν φοβούμενοι, μήπως κολλήσουν.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου, «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Αυτή τη στιγμή είναι ανοικτό το 50% των καταστημάτων εστίασης και τα οποία έχουν προσλάβει το 50% του προσωπικού τους. Και το υπόλοιπο που δεν προσλήφθηκε, δεν έχει βρει αλλού εργασία, καθώς και ο τουρισμός είναι σε άσχημη θέση».
Παράλληλα ανέφερε πως τα καταστήματα εστίασης εμφανίζουν μέχρι στιγμής πτώση τζίρου 70% σε σχέση με πέρυσι. Με εξαίρεση το Σαββατοκύριακο τις υπόλοιπες μέρες η κίνηση είναι υποτονική.

Σε αυτό έχει συμβάλλει και η απουσία των ξένων τουριστών που τόνωναν την κίνηση στην παραλία που είναι από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης, αλλά και στα άλλα παραλιακά θέρετρα.
Εκτός από την μείωση του τζίρου, οι καταστηματάρχες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους συνεχείς ελέγχους από φορείς και υπηρεσίες, όπως κλιμάκια της ΑΑΔΕ, της Εφορίας, του ΙΚΑ, της Επιθεώρησης Εργασίας, του Δήμου, της Αστυνομίας.
Οι έλεγχοι έχουν στόχο την τήρηση των μέτρων σε δύο θέματα, αφενός την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό αφετέρου την τήρηση των προβλεπόμενων υποχρεώσεων κατά της φοροδιαφυγής.
Οι καταστηματάρχες βρίσκονται στα όριά τους και ζητούν να σταματήσει αυτή η υπερβολική αυτή η κατάσταση με τους απανωτούς ελέγχους. Αντιλαμβάνονται και το Κράτος θέλει να μην χάσει έσοδα, αλλά σημειώνουν πως οι επιχειρήσεις τους δεν έχουν τη δουλειά άλλων χρόνων.
«Ο σύλλογος έχει ταχθεί υπέρ των ελέγχων, αλλά να μην υπάρχει υπερβολή. Εμάς μας ενδιαφέρει να έχουν οι επιχειρήσεις δουλειά που δυστυχώς φέτος δεν γίνεται» τόνισε ο κ. Στεφάνου και συμπλήρωσε πως «τα καταστήματα εστίασης εφαρμόζουν τα μέτρα και όλα όσα προβλέπονται, αλλά θα πρέπει και η πολιτεία να μην ξεχνά τις υποχρεώσεις της. Για τέσσερις μήνες μέσα στην πανδημία η μόνη βοήθεια από το Κράτος ήταν το ενοίκιο και ένα 800αρι όταν τα έξοδα και οι υποχρεώσεις τρέχουν».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το