Τοπικά

Μαγνησία: Ανησυχία σε χωριά και νησιά για τους επισκέπτες που καταφτάνουν από άλλες χώρες της Ευρώπης

Ανησυχία επικρατεί σε μόνιμους κατοίκους χωριών του Πηλίου και στα νησιά των Βορείων Σποράδων από την εμφάνιση τις τελευταίες ημέρες επισκεπτών, οι οποίοι διατηρούν εξοχικές κατοικίες και προέρχονται κυρίως από χώρες του εξωτερικού. Ειδικοί μιλούν για περιορισμό των μετακινήσεων στην περιφέρεια για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού σε περιοχές, στις οποίες δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα και ο πληθυσμός είναι μεγαλύτερης ηλικίας και πιο ευάλωτος.

Εν μέσω του συναγερμού που έχει σημάνει από ειδικούς για τον φόβο παρουσίασης κρουσμάτων κορωνοϊού σε περιοχές που δεν έχει εμφανιστεί ο ιός, στις οποίες οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μεγάλης ηλικίας, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν μετακινηθεί σε χωριά και νησιά της Μαγνησίας. Άτομα, προερχόμενα κυρίως από χώρες της Ευρώπης, έχουν καταφτάσει τις τελευταίες ημέρες σε χωριά του Ανατολικού Πηλίου και στη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο, όπου διατηρούν εξοχικές κατοικίες.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Π. Κουτσάφτης ανέφερε πως έχουν εμφανιστεί κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου άτομα που διατηρούν εξοχικά και σε κάποιες περιπτώσεις, δύο με τρεις, άτομα από το εξωτερικό, όπως από την Αγγλία και τη Γαλλία.

Ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει ανησυχία στους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ακολουθούν τις οδηγίες για τον κορωνοϊό, αλλά φοβούνται, ιδίως για τους ξένους επισκέπτες, αν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας.

«Πρέπει να πάρουν μέτρα και να μείνουν στο σπίτι τους για 14 μέρες αυτοί οι επισκέπτες, ενώ ο Δήμος έχει πάρει μέτρα για να πάρουν τις κατάλληλες οδηγίες και να ειδοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Θ. Τζούμας επισήμανε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι τηρούν τις οδηγίες, αλλά έχουν εμφανιστεί αρκετές περιπτώσεις επισκεπτών που δεν τηρούν καμία από τις απαραίτητες οδηγίες.

«Ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει όλη αυτή την κατάσταση για αυτό άλλωστε ζητήσαμε να απαγορευτούν οι μετακινήσεις προς τη Σκιάθο ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς με εξαίρεση τη μεταφορά προϊόντων και τη μετακίνηση για εξαιρετική ανάγκη» σημείωσε συμπληρώνοντας πως οι μόνιμοι κάτοικοι ανησυχούν.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Στ. Περίσσης τόνισε πως πολλά εξοχικά στη Σκόπελο κατοικούνται με τους επισκέπτες να προέρχονται από το εξωτερικό κυρίως. «Οι μόνιμοι κάτοικοι ανησυχούν αν οι επισκέπτες που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες, τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ακολουθούν τις οδηγίες κατά του κορωνοϊού» ανέφερε για να προσθέσει πως «κάτι πρέπει να γίνει, ίσως να ελέγχονται στο λιμάνι του Βόλου. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να ενημερωθούν με μηνύματα και επιστολές ακόμη και στα αγγλικά».

Ίδια κατάσταση και στην Αλόννησο με τους κατοίκους να έχουν θορυβηθεί και με τον δήμαρχο του νησιού να δέχεται πολλά τηλεφωνήματα και να τονίζει πως «υπάρχει μεγάλη και φοβερή ανησυχία, διότι τις τελευταίες 3-4 μέρες εμφανίστηκαν στο νησί ξένοι που έχουν εξοχικά και οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξέρουν αν αυτοί ακολουθούν το «πρωτόκολλο» και αν το γνωρίζουν. Πρέπει οι επισκέπτες να μείνουν στο σπίτι για 14 μέρες και ο Δήμος με τη βοήθεια Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής να τους πηγαίνει τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ., ώστε να συμβάλλουμε με συντονισμένες ενέργειες στον μηδενισμό εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού».

Οι μόνιμοι κάτοικοι στην Αλόννησο ακολουθούν πιστά τις οδηγίες με τον δήμαρχο να επισημαίνει ότι «είμαστε ανοχύρωτοι και δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέρθουμε σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το