Πολιτισμός

Μαγδαληνή Θωμά: Μνήμη και τιμή Γ. Θωμά με ευτράπελα Πηλίου

Η αγάπη του Γιώργου Θωμά για τον τόπο του χαρακτήρισε τη ζωή, αλλά και το συγγραφικό του έργο που βραβεύθηκε δις από την Ακαδημία Αθηνών. Ο αλησμόνητος δάσκαλος και λαογράφος κατέγραψε τις πλούσιες παραδόσεις του Πηλίου και τα βιβλία του αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης για την περιοχή. Ένα εξ αυτών, με τίτλο «Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου», στάθηκαν αφορμή για έναν ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης. Χάρη στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου – αρχικά το 2020 – ο πεζός αφηγηματικός λόγος του Γιώργου Θωμά μεταπλάστηκε σε δραματικό και η θεατρική διασκευή του έργου θα παρουσιαστεί απόψε στις 9 το βράδυ στην κεντρική πλατεία Προμυρίου.

Και τι πιο ταιριαστό, από το ανέβασμα της παράστασης στη γενέτειρα του Γιώργου Θωμά, με τη θεατρική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου να υπόσχεται μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση, επιχειρώντας παράλληλα μία «βουτιά» στη λαϊκή ψυχή των Πηλιορειτών. «Πρόκειται για μία πολύ ωραία διασκευή και εκείνο που είναι χαρακτηριστικό της παράστασης, είναι πως όλοι οι συντελεστές τη «ζωντανεύουν» με τη ντοπιολαλιά του Πηλίου, την οποία ο πατέρας μου έχει καταγράψει στο συγκεκριμένο βιβλίο με τους διαλόγους που συμπεριέλαβε. Κατείχε, άλλωστε, τον ιδιωματικό λόγο ως Προμυριώτης και όλο αυτό μεταφέρθηκε στη σκηνή με επιτυχία ενισχύοντας το κωμικό στοιχείο της ιστορίας», είπε η κ. Μαγδαληνή Θωμά, κόρη του αείμνηστου εκπαιδευτικού και μελετητή του λαϊκού πολιτισμού του Πηλίου, η οποία στη συνέχεια στάθηκε σε ένα άλλο χαρακτηριστικό της δουλειάς που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Προμύρι: «Θέλω να σταθώ στον επαγγελματισμό των μελών της θεατρικής ομάδας και το τελικό αποτέλεσμα ξεπερνάει κάθε προσδοκία».
Η διασκευή του βιβλίου έγινε πρόπερσι, με το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου να προλαβαίνει οριακά την παρουσίαση του έργου πριν το πρώτο lockdown λόγω Covid-19. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2020 δεν είχε περάσει παρά ένα εξάμηνο από την απώλεια του Γιώργου Θωμά. «Είχα παρακολουθήσει την πρεμιέρα, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα μου. Θυμάμαι πως στην ομιλία μου είχα πει πως μπορούσε να είναι κάπου ανάμεσα στους θεατές και να μας έβλεπε», εξομολογήθηκε συγκινημένη η Βολιώτισσα φιλόλογος.
Τα «Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου» κυκλοφόρησαν πριν από τριάντα χρόνια και στην ουσία πρόκειται για το απάνθισμα τριάντα έξι σημειωμάτων του Γιώργου Θωμά, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Ώρες» την τριετία 1989-1992 (η έκδοση είναι διαθέσιμη και σε ηλεκτρονική μορφή, στην ιστοσελίδα stavromana.gr που διαχειρίζονται η Μαγδαληνή Θωμά με τον σύζυγό της, τον Εσθονό φιλόλογο και μεταφραστή Madis Veldi). Όσοι έχουν περιηγηθεί στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου του Γιώργου Θωμά, έχουν απολαύσει τους χιουμοριστικούς διαλόγους, οι οποίοι, όμως, είναι βγαλμένοι από την καθημερινότητα των Πηλιορειτών. «Στις σελίδες αποτυπώνεται όλο το βίωμα του πατέρα μου, κυρίως από την παιδική του ηλικία που έζησε στο χωριό. Μέσα από τις περιγραφές του αναδύονται διάφοροι χαρακτήρες, αρκετοί εξ αυτών με ιδιαιτερότητες, που έλκυσαν το ενδιαφέρον του πατέρα μου. Κινούνταν έξω από το πλαίσιο μίας ζωής συμβατικής και είχαν κωμικό αντίκτυπο στο χωριό», υπογράμμισε η κ. Θωμά και κλείνοντας αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από τα «Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου»: «Υπάρχει μία χαρακτηριστική σκηνή, που περιγράφει τον εκμοντερνισμό της ελληνικής κοινωνίας από το «σκάσιμο» του 20ού αιώνα. Υπάρχει μία ιστορία που διαδραματίστηκε το 1895 στη Μακρυράχη, όταν άρχισαν στο Χορευτό να γίνονται τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα. Ήταν ένας ηλικιωμένος άντρας που θεωρούσε αδιανόητο όλο αυτό που συνέβαινε. Οι συγχωριανοί του άρχισαν να τον κοροϊδεύουν για τον συντηρητισμό του, μέχρι που του έστησαν μία φοβερή πλάκα. Ή όταν ένας συγγενής μας πήγε στις ΗΠΑ και έφερε στο χωριό ένα γραμμόφωνο, το οποίο όταν το παρουσίασε στο καφενείο, οι υπόλοιποι θαμώνες έψαχναν να βρούνε πού ήταν κρυμμένος ο άνθρωπος που ακουγόταν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το