Πολιτισμός

Μάγδα Πανώρια: Οι άνθρωποι είναι αυτοί που σε τραβάνε να επιστρέψεις σε έναν τόπο

Το μυθιστόρημα «Πριγκίπισσα της Μοναξιάς» της Μάγδας Πανώρια, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εντύποις, διηγείται μία ιστορία που εκτυλίσσεται στους χώρους του Ορφανοτροφείου Βόλου και παρουσιάζεται τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στις 18.00, στον χώρο εκδηλώσεων του Ορφανοτροφείου Βόλου, στην οδό 2ας Νοεμβρίου 10. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Διονύσης Λεϊμονής, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, Σοφία Νικολάου, κοινωνιολόγος, Γιάννης Κρανιάς, εκδόσεις Εντύποις, και η συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημήτρης Μαρέδης, ενώ θα χαιρετήσει και εκπρόσωπος του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρχει κουμπαράς για ενίσχυση του Ιδρύματος και θα γίνει συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών πρώτης ανάγκης.
Η Μάγδα Πανώρια γεννήθηκε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως Διοικητικό Προσωπικό στο ΝΠΔΔ ΚΑΠΗ Δήμου Θεσσαλονίκης και στην υπηρεσία Βοήθεια Στο Σπίτι. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ακρωτηριασμένες Ψυχές» από τις εκδόσεις Εντύποις. Η «Πριγκίπισσα της Μοναξιάς» κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο, επίσης από τις εκδόσεις Εντύποις.

Συνέντευξη Χαριτίνη Μαλισσόβα

«Η πριγκίπισσα της μοναξιάς» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά σας. Θέλετε να μας δώσετε κάποια στοιχεία;
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με έντονα κοινωνικά μηνύματα. Η κεντρική ηρωίδα ονομάζεται Alba που στα ελληνικά σημαίνει Αυγή. Η μητέρα της πέθανε κατά τη διάρκεια της γέννας και ο πατέρας της επέλεξε αυτό το όνομα ως σύμβολο της ζωής που ανέτειλε μέσα από τον θάνατο. Η Alba γεννήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της πριγκιπικά, κάτω από την προστασία του πατέρα της, του αδίστακτου Marko Levozo, ενός από τους ισχυρότερους άντρες της ιταλικής μαφίας. Στα έντεκά της αναγκάστηκε να τρέξει μακριά από το γυάλινο παλάτι του και να καταλήξει σαν την ξυπόλητη σταχτοπούτα στο ορφανοτροφείο του Βόλου, ως Αυγή Νικολάου, προκειμένου να γλιτώσει από έναν πόλεμο αλληλοεξόντωσης της μαφίας. Πάγωσε την καρδιά της και πέρασε τα επόμενα χρόνια της μοναχικά με μοναδική της συντροφιά το μίσος και τη φωνή του νεκρού πατέρα της που έμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, για να της θυμίζει τον όρκο εκδίκησης που έδωσε.
Η γνωριμία της με τον Μιχάλη, «το καθυστερημένο», όπως τον αποκαλούσε η ίδια, έμελλε να τη σημαδέψει και να μετατρέψει την οργή σε αγνή αγάπη που άγγιξε τα όρια της μητρικής και ας μην είχε γνωρίσει κανείς από τους δύο μάνα. Ο Μιχάλης με μοναδικό του όπλο τα δυο αθώα του ματάκια, της δίδαξε πώς να αγαπά και ας μην ήξερε ο ίδιος πώς να πιάνει το μολύβι. Η απρόσμενη εξαφάνισή του, μια σκοτεινή βροχερή μέρα από τον Βόλο, την τσάκισε.
Γνώρισε τον έρωτα στην αγκαλιά του Νικηφόρου, χωρίς να αφήσει τον εαυτό της ελεύθερο. Πίστεψε πως όποιος την πλησίαζε καταστρεφόταν και το επιβεβαίωσε με την άδικη φυλάκισή του. Ήταν η στιγμή που αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Ταλαντεύτηκε ανάμεσα στον Βόλο και στο Παλέρμο, ταξίδεψε στο παρελθόν μέσα από τα όνειρα, αναζήτησε απαντήσεις και στοιχεία για το τι απέγινε ο πατέρας της και η περιουσία του και όταν ένιωσε έτοιμη επέστρεψε στην πατρίδα της. Ο τίτλος της πριγκίπισσας συνέχισε να την ακολουθεί σε ένα παιχνίδι της μοίρας με αποκαλύψεις και ανατροπές για τις οποίες κανείς δεν την προετοίμασε. Η περιπέτεια και οι εφιάλτες φάνηκαν πως δεν είχαν τελειωμό. Όσα πίστευε στη μέχρι τότε ζωή της για τα πρόσωπα που είχε γύρω της ανατράπηκαν. Νίκησε; Τα κατάφερε; Ή έπεσε και η ίδια θύμα της σικελικής μαφίας;

Ποια ήταν η αφορμή να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα;
Στο βιβλίο διαπραγματεύομαι περισσότερα από ένα θέματα. Το πρώτο επικεντρώνεται στην κεντρική ηρωίδα, η οποία στην εφηβεία της έρχεται αντιμέτωπη με τους χειρότερους εφιάλτες της και γεμίζει τοξικά συναισθήματα, που ωστόσο καταφέρνει να τα διαχειριστεί και να τα μετατρέψει σε δύναμη που θα την ωθήσει να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Το δεύτερο θέμα και το πιο σημαντικό είναι η ανατροφή ενός νοητικά ανάπηρου παιδιού μέσα σε ένα ίδρυμα και το έργο που επιτελούν όλοι οι υπάλληλοι σε έναν τέτοιο χώρο. Από τη μαγείρισσα και την καθαρίστρια, μέχρι τον παιδαγωγό ή τον οποιονδήποτε κοινωνικό επιστήμονα, που ξεπερνάει το απλό καθηκοντολόγιο που είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν, στο πλαίσιο της εργασίας τους. Και φυσικά η αγάπη μιας ξένης γυναίκας για το κάθε ορφανό ή εγκαταλελειμμένο παιδί.
Αφορμή για αυτά στάθηκε η κόρη μου που στα 16 της δήλωσε αποφασισμένη πως θέλει να δουλέψει με ανάπηρα παιδιά. Ένιωσα περήφανη γι’ αυτήν και σε συνδυασμό με τη δουλειά μου που έχει να κάνει με ευάλωτες ομάδες ανθρώπων, εμπνεύστηκα την ιστορία της Alba-Αυγής.

Στο βιβλίο σας γίνεται αναφορά και στο Ορφανοτροφείο του Βόλου. Πείτε μας γι’ αυτό.
Ο Βόλος είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου προορισμούς. Αλλά όπως συνηθίζω να λέω, δεν αρκεί η φυσική ομορφιά ενός τόπου που θα σε κάνει να λαχταράς να επιστρέψεις. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που σε τραβάνε. Όταν λοιπόν παρουσίασα στην πόλη σας το πρώτο μου βιβλίο, τις «Ακρωτηριασμένες Ψυχές», δέχτηκα ζεστασιά, αγάπη και θετική ενέργεια όχι μόνο από προσωπικούς φίλους, αλλά και από άτομα που μπορεί να μη με γνώριζαν πριν. Ήταν η εποχή που έπλαθα τη νέα μου ιστορία. Έτσι αποφάσισα το δεύτερο βιβλίο μου να είναι αφιερωμένο σε όλους εσάς και στον τόπο σας, με εκτενείς περιγραφές που πιάνουν σχεδόν τον μισό Νομό Μαγνησίας, από τις Αλυκές και το Βόρειο Πήλιο, μέχρι το Τρικέρι, την Αγριά και το κέντρο του Βόλου. Το Ορφανοτροφείο επιλέχθηκε στο πλαίσιο της ιστορίας και σήμερα νιώθω ευγνώμων που η συγγραφή έγινε η αφορμή να γνωρίσω το πολύτιμο έργο του.

Τι νομίζετε ότι κερδίζει ο αναγνώστης από την ανάγνωση του βιβλίου σας;
Δύναμη να αντιμετωπίσει τις κακουχίες της ζωής ακόμη και όταν πνίγεται από τα ίδια του τα συναισθήματα και ελπίδα πως θα βγει στο τέλος νικητής.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και σας ενθουσίασε;
«Στην Πέτρα Χαραγμένα», της Βάσως Καλαντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο.

Ποια αξία θεωρείτε υπέρτατη;
Αξιοπρέπεια και σεβασμό! Τα θεωρώ αλληλένδετα.

Τι σημαίνει ευτυχία για εσάς;
Σφιχτές, αληθινές αγκαλιές από αγαπημένα πρόσωπα.

Πώς συνδυάζετε το επάγγελμά σας με τη συγγραφή;
Από το επάγγελμά μου μπορώ να εκμαιεύσω άπειρες, αληθινές, ανθρώπινες ιστορίες και να γίνουν κίνητρο και έμπνευση για νέα μυθιστορήματα.

Έχετε σκεφτεί τη θεματολογία του επόμενου βιβλίου σας;
Η ιδέα που έχω ξεκινήσει να υλοποιώ, έχει να κάνει με τη διαφορετικότητα της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και την αντιμετώπισή του απέναντι στην ίδια τη ζωή.
Η παρουσίαση του βιβλίου «Πριγκίπισσα της Μοναξιάς» που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, είναι η στιγμή που ονειρευόμουν καθ’ όλη τη διάρκεια της συγγραφής. Η Alba-Αυγή επιστρέφει στο σπίτι της, εκεί που μεγάλωσε και που διδάχθηκε την ίδια τη ζωή!
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης γίνεται μία προσπάθεια συλλογής κάποιων βασικών αγαθών για τις ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος, καθώς επίσης θα υπάρχει και κουμπαράς κατά τη διάρκειά της. Όποιος επιθυμεί και μπορεί να προσφέρει κάτι ας το κάνει. Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το