Τοπικά

Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου: “Το μαζικό κίνημα μπορεί να πετυχαίνει και νίκες”

Σε ανοιχτή συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 5:00μμ, στο καφέ Σπείρα (Τ. Οικονομάκη 45) καλούν οι Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου.
Η προγραμματισμένη ανοιχτή συνέλευση των Μαχητικών και Ελεύθερων Βόλου πραγματοποιείται ενώ η κοινωνία είναι συγκλονισμένη από μια ακόμη στυγερή (την 5η για το 2024) γυναικοκτονία. Όπως αναφέρουν οι “Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου”:

“Πρόκειται για τη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής, η οποία μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων στην Αθήνα όπου είχε πάει για να ζητήσει προστασία από τον κακοποιητή της.
Λίγες ώρες πριν την δολοφονία της Κυριακής, ως Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου βρισκόμασταν έξω από τα δικαστήρια του Βόλου για να στηρίξουμε έμπρακτα την 43χρονη Β., θύμα κακοποίησης στην περιοχή μας που διαμένει σε ξενώνα κακοποιημένων γυναικών. Στην ανακοίνωση-κάλεσμα που βγάλαμε για την παρέμβασή μας στα δικαστήρια, γράφαμε:

«…σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν οι δικαστικές αρχές ρίχνουν τους κακοποιητές στα μαλακά ή/και πιέζουν ώστε να τα «ξαναβρεί» η κακοποιημένη με τον κακοποιητή της. Αυτή η πρακτική δε σπάει τον κύκλο της βίας εναντίον των γυναικών.
Αντίθετα, ο κύκλος της βίας συχνά κλιμακώνεται και σε πολλές περιπτώσεις καταλήγει ακόμη και στη γυναικοκτονία γιατί, ενώ οι γυναίκες είχαν καταγγείλει τον κακοποιητή τους, οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές δεν έκαναν όσα έπρεπε για να προστατέψουν αυτές και τα παιδιά τους. Θυμίζουμε τη γυναικοκτονία στη Μακρυνίτσα το 2021, στη Ζάκυνθο το 2022 κ.λπ…».

Δυστυχώς αυτή η προειδοποίηση επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, για ακόμη μια φορά, το ίδιο βράδυ.
Το φεμινιστικό κίνημα, και εμείς ως Μαχητικές και Ελεύθερες, εδώ και καιρό έχουμε καταδείξει τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν η αστυνομία, οι δικαστικές αρχές και το κράτος στη συνέχιση της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών. Αυτοί οι μηχανισμοί άλλωστε διαιωνίζουν την πατριαρχία, ως συστατικό μέρος του εκμεταλλευτικού και καταπιεστικού συστήματος στο οποίο ζούμε.

Όμως το μαζικό κίνημα μπορεί να πετυχαίνει και νίκες. Η καταδίκη του παιδοβιαστή Μίχου και η αθώωση της μητέρας στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό το αποδεικνύει. Χωρίς τη διαρκή, μαζική και έμπρακτη αλληλεγγύη και κινητοποίηση του κινήματος, αυτή η κατάληξη δεν θα ήταν καθόλου βέβαιη.
Στη συνέλευση της Κυριακής θα συζητήσουμε όλα τα παραπάνω ζητήματα. Επιπλέον, θα οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις για τη στήριξη στην συντοπίτισσα Β. αλλά και τις επόμενες κινηματικές μας πρωτοβουλίες. Σας καλούμε να πάρετε ενεργά μέρος!

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τουρισμός για Όλους 2024: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις

Σε λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024 στις 23:59 λήγει η…

6 Απριλίου 2024

Λάρισα: Τραυματίστηκε ηλικιωμένος σε πτώση από δίκυκλο

Στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μεταφέρθηκε αργά το πρωί του Σαββάτου ένας ηλικιωμένος άντρας. Είχε…

6 Απριλίου 2024

Πάτρα: Kαταφύγιο στους γείτονες βρήκε η γυναίκα που πήδηξε από το μπαλκόνι για να σωθεί – Είχε συλληφθεί 2 φορές ο κακοποιητής

Από παράθυρο ισόγειου διαμερίσματος πήδηξε η γυναίκα από την Πάτρα για να γλιτώσει από τα…

6 Απριλίου 2024

Youth Pass: Πώς θα κάνετε την αίτηση για το voucher

Από την 1η Απριλίου είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το Youth…

6 Απριλίου 2024

Κουρέτας για Ολλανδικό master plan για τη Θεσσαλία: «Θα μας «φορέσουν» ένα σχέδιο όπου η διαβούλευση θα είναι διεκπεραιωτική;»

Τις σοβαρές ενστάσεις του τόσο για την ουσία του master plan που εκπόνησε Ολλανδική εταιρεία…

6 Απριλίου 2024

Δώρο Πάσχα 2024: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Απομένει κάτι λιγότερο από ένας μήνας για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του…

6 Απριλίου 2024