Ελλάδα

Μάχη τώρα για τα προαπαιτούμενα

Σαμαράς και Βενιζέλος

Μετά την απόπειρα κατευνασμού των αγορών μέσω των δημόσιων παρεμβάσεων του πρωθυπουργού τόσο από το Μιλάνο όσο και μέσω του Reuters, η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, που αποτελεί τη βασική και τη μόνη προϋπόθεση για την εκκίνηση των συζητήσεων εξόδου από το Μνημόνιο και μετάβασης σε ένα άλλο καθεστώς, αυτό της προληπτικής στήριξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συνομιλίες που είχαν την τελευταία εβδομάδα ο κ. Σαμαράς με ξένους ηγέτες αλλά και με θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ, το μόνο που επαναλάμβαναν μονότονα ήταν η ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Αλλωστε αυτή την προϋπόθεση έθεσε και η καγκελάριος Μέρκελ τον Σεπτέμβριο, όταν για πρώτη φορά ο Ελληνας πρωθυπουργός της είχε μιλήσει για την απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, έτσι όπως αυτά έχουν τεθεί καταρχήν από την τρόικα, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς το ΠΑΣΟΚ (και υπό το βάρος των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις) δεν εμφανίζεται θετικό ως προς την προώθηση ρυθμίσεων που θα θίγουν ενδεχομένως κοινωνικές ομάδες από τις οποίες περιμένει να αλιεύσει ψήφους. Διαφωνίες υπάρχουν στα εργασιακά (λοκ άουτ και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο), αλλά και στην ολοκλήρωση του προγράμματος για τις απολύσεις το Δημόσιο εντός του έτους και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην κυβέρνηση, οι κ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος, όχι μόνον δεν συμφωνούν με τον Κυρ. Μητσοτάκη για τις απολύσεις, τις οποίες έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση από την αρχή του ’14, αλλά διαμηνύουν ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι προσλήψεις και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα πανεπιστήμια.

Σε αυτό που συμφωνούν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι είναι στην παραπομπή του Ασφαλιστικού για το ’15, αλλά και στη μη αποδοχή των θέσεων της τρόικας για τις ομαδικές απολύσεις. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο κ. Βρούτσης θα επικαλεστεί και τη γνώμη του Διεθνούς Ινστιτούτου Εργασίας που πρόσφατα στήριξε τις ελληνικές απόψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας, θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, αλλά και να καθοριστεί η «γραμμή» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση εν όψει της επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπουν μήνυμα αισιοδοξίας ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και σημειώνουν ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει πως η Αθήνα θα πρέπει να υπαναχωρήσει σε ορισμένα ζητήματα, προκειμένου να διασώσει άλλα σοβαρότερα.

Η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει την τρέχουσα αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό και οι σχετικές ρυθμίσεις να ψηφιστούν μέσα στον Νοέμβριο. Το ορόσημο που έχει τεθεί από τον κ. Σαμαρά είναι η 8η Δεκεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup. Τότε η Αθήνα πιστεύει ότι θα πάρει μια θετική απόφαση για το χρέος (που θα επικυρώσει η σύνοδος κορυφής που θα ακολουθήσει) και παράλληλα θα ξεκινήσει και επίσημα ο τελικός γύρος της συζήτησης για τη διαμόρφωση του μεταβατικού σταδίου που οδηγεί στη μετα-μνημιονιακή εποχή.

ΣΟΪΜΠΛΕ:
Εφαρμογή της συμφωνίας

Στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο μέχρι το τέλος του χρόνου αναφέρθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη «Welt», επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του θέση: «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα. Αυτό είναι προς το συμφέρον της. Το να είσαι αξιόπιστος δημιουργεί εμπιστοσύνη στις αγορές».

Πηγή: www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το