Οικονομία

Η «μάχη» της 2ης αξιολόγησης: Εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, φορολογικά

Ξεκινά ουσιαστικά σήμερα η «μάχη» της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, με συμμετοχή της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Εργασιακά, νομοσχέδιο για εξωδικαστικό διακανονισμό για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και φορολογικά, όπως τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων θα πέσουν στο τραπέζι στις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις, με τον χρόνο να πιέζει για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να ανοίξει το θέμα του χρέους, αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβάλει έντονες ενστάσεις για αυτό.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης θα βρεθούν στο τραπέζι με τους εκπροσώπους των Θεσμών από το πρωί της Κυριακής, με την πρώτη συνάντηση να έχει οριστεί για τις 11:00. Θα ακολουθήσουν διαδοχικά ραντεβού για το επιχειρηματικό περιβάλλον (12:00), τον εξωδικαστικό διακανονισμό (14:00), με τη συμμετοχή του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, εκπροσώπους της ΤτΕ και του ΤΧΣ, τα φορολογικά (15:30) με τη συμμετοχή και του Τρύφωνα Αλεξιάδη, ενώ στις 17:30 θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις ο Γιώργος Κατρούγκαλος, για να ανοίξει το θέμα των εργασιακών.

Παγκόσμια Τράπεζα: Μείωση αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ
Την ίδια ώρα, η Παγκόσμια Τράπεζα επαναφέρει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, έχοντας αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για την προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017.

Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν μπει περίπου 30 από τα συνολικά 200 επιδόματα, που αφορούν κυρίως την ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός δημόσιου συστήματος υγείας.

Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι η πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ακόμα και κάτω από τις 5.000 ευρώ έχει απορριφθεί από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας καθώς, όπως σημειώνουν, το θέμα του αφορολόγητου έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται.

Η προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί αύριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη συνάντηση που θα έχει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου με τους θεσμούς.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το