Τοπικά

Μ. Ζουμπουλάκης: Επενδύσεις στη χώρα μετά τις εκλογές

Η πετυχημένη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου με άντληση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και επιτόκιο 3,9%, πολύ χαμηλότερο από άλλες φορές, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, τόνισε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης ο οποίος πρόσθεσε πως «αυτό βέβαια δεν αρκεί, καθώς για να πάρει μπρος η οικονομία και να έρθουν επενδύσεις, θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι βουλευτικές εκλογές».
Ο κ. Ζουμπουλάκης τόνισε πως «είναι μια καλή είδηση που η Ελλάδα κατάφερε και βγήκε στις αγορές με δεκαετές ομόλογο πετυχαίνοντας να αντλήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ δεδομένου ότι τα επιτόκια τα οποία υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, ήταν απαγορευτικά και έτσι η χώρα μας ήταν αποκλεισμένη. Άλλωστε με καθεστώς μνημονίου η χώρα μας δεν μπορούσε εύκολα να βγει στις αγορές. Αυτό τελείωσε, η χώρα βγήκε στις αγορές και προσφέρθηκαν 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία η Ελλάδα άντλησε τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά 419 ήταν οι επενδυτές που προσφέρθηκαν να αγοράσουν χρήματα και να πάρουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι πως το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε δηλαδή 3,9% ήταν «αλμυρό» συγκρίνοντας τα επιτόκια των άλλων χωρών τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα, όπως της Ιταλίας, 2,7%, της Πορτογαλίας 1,472%, της Ισπανίας 1,186% και της Γερμανίας 0,173%. Γι’ αυτό και οι ξένοι επενδυτές θέλησαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στο ελληνικό ομόλογο, από το οποίο θα έχουν μια καλή απόδοση. Άλλωστε υπάρχουν διεθνώς πολλά πλεονάζοντα κεφάλαια από ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικά ταμεία, κεφάλαια από ιδιώτες που θέλουν να τοποθετηθούν. Αναμφίβολα η όλη εξέλιξη είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και συνάμα ο επενδυτής βρήκε μια ευκαιρία επένδυσης για να βάλει τα λεφτά του και να τα πάρει μελλοντικά».
Το ελληνικό δημόσιο κατάφερε και άντλησε χρήματα με δεκαετές ομόλογο. Θα μπορέσουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια; «θα μπορούν να βγουν στις αγορές αλλά δεν είναι συνδεδεμένα τα μεγέθη αυτά. Βέβαια μετά την έκδοση του δεκαετούς ομόλογου δημιουργείται ένα θετικό κλίμα, ώστε οι αποταμιευτές που έχουν τα χρήματα στο εξωτερικό ή στα μαξιλάρια τους να τα επιστρέψουν στις Τράπεζες» απάντησε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Ερωτηθείς δε για τον κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων στις ελληνικές Τράπεζες, όπως ακούστηκε το τελευταίο διάστημα, ανέφερε με βεβαιότητα πως «δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο και τέτοια περίπτωση, όσο βέβαια μπορούμε να δούμε μακριά».
Στο ερώτημα, πώς βλέπει γενικώς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απάντησε πως «αν δεν γίνουν βουλευτικές εκλογές, οι επενδυτές δύσκολα θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Για να έρθουν οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν, ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, ποιες θα είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είτε της παρούσας είτε της Ν.Δ».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «από τον Σεπτέμβριο και μετά η σημερινή κυβέρνηση έχει ανεβάσει χειρόφρενο στις μεταρρυθμίσεις και πάτησε γκάζι στις παροχές».
Όσο δεν για την καταβολή των αναδρομικών σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους που ανέρχονται ακόμη και τα δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ, είπε πως αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν και ενδεχομένως να δοθούν από το Κράτος σε βάθος χρόνου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το