Τοπικά

M.Xρυσοβελώνη: Τα μνημεία, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι δεν παραχωρούνται

«Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής» απαντά σε ανακοίνωσή της η Υφυπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία η γη μας» της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με αφορμή επερώτηση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 27 Σεπτεμβρίου. Επισημαίνει ακόμη πως κατά καιρούς κατατίθεται επερωτήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο με σκοπό την «φθηνή» κερδοσκοπία πολιτικού οφέλους.
Η ανακοίνωση της κ. Χρυσοβελώνη:

«Με σκοπό την «φθηνή» και άνευ κόπου κερδοσκοπία πολιτικού οφέλους, κατά καιρούς, κατατίθενται επερωτήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο από συνδυασμούς της μειοψηφίας που αφορούν στην κεντρική πολιτική σκηνή, για τις οποίες όμως έχει από καιρό εξαντληθεί η συζήτηση, αφού έχουν κατατεθεί οι πολιτικές θέσεις όλων των πλευρών και τα αντίστοιχα επιχειρήματα.
Η Διοίκηση της Περιφέρειας αξιοποιεί αυτές τις ερωτήσεις, διότι προφανώς εκτιμά ότι δια της ανάδειξης τέτοιων – ανοικονόμητων για το Π.Σ. – συζητήσεων βοηθά την αντιπολιτευτική στρατηγική της ΝΔ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σε ακόμη μία τέτοια προσπάθεια δημιουργίας ψευδο-εντυπώσεων, αυτή τη φορά με αφορμή το θέμα της μεταβίβασης ακινήτων μέχρι και αρχαιολογικών χώρων (!) στο «Υπερταμείο», απάντησε η Υφυπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία η γη μας» της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κ. Μ. Χρυσοβελώνη, στη συνεδρίαση της 27/09/2018.
Απαντώντας στις «καταγγελίες», διαβίβασε την από καιρό δημοσιοποιημένη στην Βουλή θέση του Υπουργείου Οικονομικών ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο της συμφωνίας με σκοπό την δημιουργία νέων εσόδων για τα δημόσια ταμεία, προχωρούν στην αξιοποίηση μόνο της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου.

Επιπλέον μετέφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την θέση του Υπουργείου Πολιτισμού με την οποία έχει διευκρινιστεί ότι «[…] η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε. Επιπλέον, για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.
Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού»».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το