Τοπικά

Μ. Σαμαρά: Φτωχός τιμοκατάλογος παλιών εργολαβιών το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ζαγοράς για το 2020

Φτωχό και μίζερο χαρακτηρίζει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου για το 2010 η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Μαρία Σαμαρά, που κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις εγγενείς αδυναμίες της και την παλαιοκοματική της νοοτροπία και δυστυχώς υποθηκεύει το μέλλον της περιοχής. Η παράταξη καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα διαμηνύοντας ότι δεν ανέχεται την κοροϊδία και απαξίωση των δημοτών και των κοινοτήτων εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

Σύμφωνα με την κ. Σαμαρά:

Το τεχνικό πρόγραμμα οφείλει να είναι το αναπτυξιακό όχημα που θα θέσει σε κινητοποίηση τις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις ενός τόπου. Οφείλει επίσης να αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και με το κατάλληλο σχέδιο να προχωρεί στην υλοποίησή τους.
Οι δύο αυτές βασικές προϋποθέσεις που συνθέτουν την βιώσιμη ανάπτυξη και τον σεβασμό στην δημότη, καταστρατηγούνται από την σημερινή δημοτική αρχή στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.
Για έκτη συνεχή χρονιά καταθέτει ένα ακόμη φτωχό και μίζερο τεχνικό πρόγραμμα διότι δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις εγγενείς αδυναμίες της και την παλαιοκοματική της νοοτροπία και δυστυχώς υποθηκεύει το μέλλον της περιοχής.
Το τεχνικό πρόγραμμα μας παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τρίτης με την δημοτική αρχή να υποστηρίζει ότι ανέρχεται στο ποσό των 3.137.028,28 ευρώ.

Στην πραγματικότητα όμως το ποσό που είναι για έργα δεν ξεπερνά τα 800.000 ευρώ. Και το υποστηρίζουμε αυτό, γιατί τα 2.329.577,86 ευρώ αφορούν τη χρηματοδότηση της έκτακτης ανάγκης για τις ζημιές που έγιναν το Φεβρουάριο 2018, που καμία σχέση δεν έχουν με την ανάπτυξη.
Απομένουν 807.450,42 ευρώ από τα οποία τα 475.000 ευρώ είναι η τακτική χρηματοδότηση που λαμβάνει ο Δήμος για τη στοιχειώδη λειτουργία του και δεν είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα, τα 99.780 προέρχονται από τη ΣΑΤΑ και είναι για μικροέργα και τα υπόλοιπα είναι μικροπαρεμβάσεις πελατειακού και μόνο χαρακτήρα.
Με έκπληξη οι δημότες διαπίστωσαν πως στο τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει πρόβλεψη για κανένα νέο έργο Leader, καμμία χρηματοδότηση από την επόμενη προγραμματική περίοδο και το νέο ΕΣΠΑ (2020-2024), τους πλέον βασικούς πυλώνες χρηματοδότησης του Δήμου για την υλοποίηση έργων.

Ένα Τεχνικό πρόγραμμα χωρίς κανένα σοβαρό έργο σε καμία κοινότητα του Δήμου μας, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, που παραπέμπει σε ένα φτωχό και τιμοκατάλογο παλιών εργολαβιών.
Τι να αναφέρουμε;
Την εσωτερική οδοποιϊα Δημοτικής Ενότητος Μουρεσίου 371,45 ευρώ;
Τη διάνοιξη αγροτικών δρόμων στην ενότητα Ζαγοράς 602 ευρώ;
Την αποκατάσταση πρόσβασης δημοτικών δρόμων ενότητας Μουρεσίου 916 ευρώ;

Πού είναι τα μεγάλα έργα που χρειάζονται οι τοπικές κοινότητες;
Πού είναι η έμπνευση και ο σχεδιασμός;
Ασφαλώς και απαιτούνται οι μικροπαρεμβάσεις αλλά όχι να είναι η μόνιμη κατάσταση που αποκτά άρωμα ρουσφετολογίας σε ημέτερους και διατήρησης των πελατειακών σχέσεων.

Οι τοπικές κοινότητες εγκαταλείπονται και αυτό είναι ολοφάνερο από τα στοιχεία και τους αριθμούς :
Ο δήμος δέσμευσε το… αστρονομικό ποσό των 2034,74 ευρώ για το 2020 για κατασκευή δεξαμενών σε όλο το δήμο και το ποσό των 371,45 ευρώ για εσωτερική οδοποιϊα στην ενότητα Μουρεσίου.
Τα σχόλια είναι περιττά, όταν η εμπειρία έχει δείξει πως κάθε χρόνο καταθέτει τεχνικό πρόγραμμα, αλλά δεν υλοποιεί ούτε το 10% των ούτως ή άλλως περιορισμένων έργων που προβλέπονται.
Πουθενά δεν υπάρχουν μελέτες ωρίμανσης για Κλειστό αρδευτικό κύκλωμα Μακρυρράχης, Κλειστό αρδευτικό κύκλωμα Πουρίου, Παράκαμψη Μακρυρράχης, Δρόμο που οδηγεί στο Λιμνιώνα, την αγροτική οδοποιία Ζαγοράς, το βιολογικό καθαρισμό Ζαγοράς, το βιολογικό καθαρισμό του παραλιακού μετώπου Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου

Η παράταξή μας μη αποδεχόμενη τη συνεχιζόμενη κοροϊδία και απαξίωση των δημοτών και των κοινοτήτων από πλευράς δημοτικής αρχής, καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα ζητώντας την υλοποίηση πραγματικών αναπτυξιακών έργων για το καλό όλων και όχι των λίγων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το