Τοπικά

Μ. Μιτζικός: Η ΝΔ έσωσε τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων

μιτζικός

Ένα από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Μαγνησίας είναι η έλλειψη βοσκοτόπων, αλλά κυρίως ο άμεσος κίνδυνος να χαθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις. Ειδικά το ζήτημα με τις εξισωτικές αποζημιώσεις τέθηκε πολλές φορές από τους κτηνοτρόφους της περιοχής. «Από το 2012 η ΝΔ επιχειρεί με ολοκληρωμένο σχεδιασμό να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός βιώσιμου και αειφόρου στρατηγικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης στα χρόνια που έρχονται» επισημαίνει ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Μιτζικός.

Ο κ. Μιτζικός είχε συναντήσεις με την πρόεδρο του συλλόγου κτηνοτρόφων του Διμηνίου κ. Διβάνη και τον κ. Ηλία Μπούτλα, πρόεδρο των κτηνοτρόφων Νέας Αγχιάλου οι οποίοι του έθεσαν διάφορα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως τα βοσκοτόπια και η εξισωτική αποζημίωση.
Με την ευκαιρία ο κ. Μιτζικός αναφέρει ότι «το ζήτημα των βοσκοτόπων ενέκυψε το 2012 όταν η ΕΕ ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές για τον επανέλεγχο των βοσκοτόπων στη χώρα. Ο επανέλεγχος επιβλήθηκε καθώς η ΕΕ προσπάθησε να εφαρμόσει τον κανονισμό περί βοσκοτόπων ο οποίος επί της ουσίας θεωρούσε επιλέξιμα βοσκοτόπια χορτολιβαδικές εκτάσεις και όχι θαμνώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις.
Από το 2013 και μετά εφαρμόστηκε σχέδιο δράσης το οποίο ελεγχόταν τακτικότατα από την ΕΕ. Κατά τους ελέγχους της ΕΕ συνεχώς η χώρα απειλούνταν με περικοπές μεγάλου μέρους των 2 000 000 000 ευρώ, επιτακτικά και επανειλημμένα ενώ για το έτος 2012 επιβλήθηκε καταλογισμός 40 000 000 ευρώ και το έτος 2013 καταλογισμός 37 000 000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά ήταν απαιτητά από τους Έλληνες κτηνοτρόφους ως αχρεώστητα εντός του 2014 και με παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφεύχθηκε η παρακράτησή τους.

Αποτέλεσμα του συνόλου των ελέγχων αυτών ήταν η ραγδαία μείωση των επιλέξιμων εκτάσεων κατά πολύ μεγάλο ποσοστό».
Ο κ. Μιτζικός εξηγεί πως «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ με συντονισμό και συστηματική εργασία κατάφερε:
1. Τη μη περικοπή μέρους των 2 000 000 000 ευρώ από τις ετήσιες ενισχύσεις πράγμα που θα μείωνε τις ενισχύσεις του συνόλου των παραγωγών.
2. Τη μη παρακράτηση ποσού 77 000 000 ευρώ (40 000 000 ευρώ για το 2012 και 37 000 000 ευρώ για το 2014) από τους κτηνοτρόφους και βοοτρόφους από την ενιαία του 2014
3. Την αναλογική, δίκαια και αδιάβλητη νομή βοσκοτόπων στο σύνολο της επικράτειας
4. Τη χρησιμοποίηση μέχρι και του τελευταίου τετραγωνικού μέτρου επιλέξιμων βοσκοτόπων της χώρας του 2014 προς όφελος του κτηνοτροφικού και βοοτροφικού κόσμου
5. Την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας των κτηνοτρόφων και βοοτρόφων για το 2014, ακόμη και αυτών που το 2013 δεν τα είχαν ενεργοποιήσει όλα.
6. Τη διευθέτηση ζητημάτων σχετικών με τα βοσκοτόπια που αφορούν σε προγράμματα Βιολογικής Κτηνοτροφίας και Σπάνιων Φυλών για τα έτη 2013 και 2014
7. Την πληρωμή αρκετά μεγάλου ποσοστού της εξισωτικής αποζημίωσης 2013 η οποία είχε καθυστερήσει για πολλούς μήνες με διαδοχικές πληρωμές και σε περιβάλλον εχθρικό ως προς το ζήτημα των βοσκοτόπων δηλαδή υπό την απειλή καταλογισμών
8. Την πληρωμή περίπου του 40% του συνολικού ποσού της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 εντός του ίδιου έτους και οκτώ μήνες νωρίτερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία των ενισχύσεων. Αυτό συνεπάγεται τη γρηγορότερη καταβολή χρημάτων αλλά και την ταχύτερη επίλυση των όποιων ζητημάτων προκύψουν.

«Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και του ΥπΑΑΤ ήταν να δώσει άμεσα – εντός ημερών από την «ανακάλυψη» κάθε προβλήματος – λύση με μετρημένα λόγια, πρόγραμμα, συνέπεια και συστηματική εργασία» τονίζει. Προσθέτει πως παράλληλα βρισκόταν πάντα στο πλευρό των παραγωγών από τη πρώτη στιγμή των δυσχερειών που αντιμετώπιζαν με στόχο την ανασύνταξη του αγροτικού χώρου, τον ρεαλιστικό σχεδιασμό και την οργάνωση και υλοποίηση ενός βιώσιμου και αειφόρου στρατηγικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης στα χρόνια που έρχονται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το