Τοπικά

Μ. Μιτζικός: Να αποφύγουμε επανάληψη του 2012 με το …όνειρο της διαγραφής του χρέους

μιτζικός

“Στο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν αυτά που τόσο απλά και κατανοητά λένε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωζώνη για το χρέος της Ελλάδος. Αυτά που καταλαβαίνει ο κάθε άνθρωπος χωρίς δυσκολία. Ότι δηλαδή δεν θα «κουρέψουν» το χρέος, οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από το δανεισμό είναι υποχρεώσεις και κυρίως ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών στην επαναδιαπραγμάτευση”, υπογραμμίζει ο κ. Μιτζικός.
Αυτό δεν είναι κινδυνολογία ούτε από την ΝΔ ούτε εκφοβισμός των ψηφοφόρων. Είναι απλά λόγια και κοινή λογική. Μάλιστα ο κ. Ολι Ρεν, ένας ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος διαχρονικά κράτησε μετριοπαθή στάση υπέρ της Ελλάδος, τόνισε μόλις λίγες ώρες ότι «η ελληνική κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 25 Ιανουαρίου θα έχει περιορισμένο περιθώριο χαλάρωσης της δημοσιονομικής λιτότητας» Εκφράζοντας και την «προσωπική του –όπως είπε- άποψη – ανέφερε ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην αναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».
Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει μια επανάληψη του 2012, όταν το πολιτικό αδιέξοδο οδήγησε σε διπλές εκλογές μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, σε αναστολή του προγράμματος διάσωσης και σε σπέκουλα περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, προειδοποιεί ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το καλύτερο για την Ελλάδα θα είναι να ελαττωθεί η όποια αβεβαιότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και να διαπραγματευθούν τα επόμενα βήματα του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Το 2012 ήταν ένα χαμένο οικονομικό έτος για την Ελλάδα, που οδήγησε σε μεγάλα κοινωνικά κόστη» είπε χθες ο κ. Ρεν και τα λόγια αυτά – θεωρώ – πως είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να τα μετρήσουμε. Άλλωστε στην Ευρώπη οι πολιτικοί και οι πολίτες δεν σκέφτονται όπως στην Ελλάδα.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στελέχη της δηλώνουν ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε καμιά περίπτωση σε διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, διότι από νομική άποψη αυτό θα ήταν απαγορευμένη κρατική χρηματοδότηση. Αντί μιας διαγραφής, θα μπορέσει να υπάρξει διαπραγμάτευση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής και τονίζει πως σε κάθε περίπτωση το «κλειδί» έχουν τώρα οι Έλληνες, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν τα προγράμματα.
Ας ξεχνάμε πως χωρίς πρόγραμμα σε ισχύ, επηρεάζονται εξαιρετικά αρνητικά οι δυνατότητες της ΕΚΤ να παραχωρήσει δάνεια σε ελληνικές τράπεζες και άρα υπάρχει σοβαρή χρονική πίεση. Και φυσικά μία έξοδος από τη Νομισματική Ένωση, μακροπρόθεσμα, δεν θα βοηθούσε καθόλου τους Έλληνες στην ανταγωνιστικότητα και το εξωτερικό χρέος, που θα παρέμενε σε ευρώ, θα αυξανόταν μετά από μια αναπόφευκτη υποτίμηση, ενώ τα εισοδήματα των Ελλήνων θα συρρικνώνονταν μαζικά.
«Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να τα σκεφτούμε πριν την κάλπη…» υπογραμμίζει ο υποψήφιος βουλευτής κ. Μιτζικός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το