Τοπικά

Μ. Δραμητινός: «Να μη γίνουν οι Βολιώτες τα πειραματόζωα για τις συνέπειες του RDF στη δημόσια υγεία

Περιστατικά ασθενειών, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος, προηγούμενων δεκαετιών, επεξεργάζεται η επιδημιολογική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίου Δραμητινού, η καύση σκουπιδιών και τα προβλήματα που αυτή προκαλεί, δεν εξετάζονται στην συγκεκριμένη μελέτη, αφού η χρήση αποβλήτων ως καύσιμη ύλη είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται στην περιοχή μόλις τον τελευταίο χρόνο.
«Είμαστε τα πειραματόζωα και οι ζωές μας τα στατιστικά στοιχεία των επόμενων δεκαετιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραμητινός και σημείωσε ότι έχει καταθέσει στο υπουργείο πολλές διεθνείς μελέτες, από διάφορες χώρες, για την επικινδυνότητα του RDF, ώστε να αντιληφθούν όλοι ότι δεν πρέπει οι Βολιώτες να γίνουν τα στατιστικά νούμερα που θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας μελετών τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Δραμητινός επανέλαβε, μάλιστα, την άποψη ότι αν δεν μπορεί η ΑΓΕΤ να κάψει φυσικό αέριο, θα πρέπει να μεταφερθεί εκτός Βόλου.

«Μέχρι τώρα μιλούσαμε για πετ κοκ και σκόνη. Α κόμη και οι παλαιότερες εργασίες που παρουσιάστηκαν στη Λάρισα στο Πνευμονολογικό Συνέδριο μιλούσαν για τη ρύπανση της περασμένης δεκαετίας και τις επιπτώσεις που έχουμε τώρα. Με τη νέα μορφή ρύπανσης που θα εμφανιστεί στην πόλη θα ασχοληθούμε μελλοντικά, γιατί οι επιπτώσεις από χρόνια έκθεση σε αέριους ρύπους, δεν μετριούνται άμεσα. Το λέω αυτό, γιατί ακούστηκαν φωνές από διάφορες συλλογικότητες που εκτιμώ την αγωνία τους αλλά έχουν μια άγνοια σε μερικά επιστημονικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή τρέχει επιδημιολογική μελέτη για τους καρκίνους στη Μαγνησία που συμμετέχει και το Νοσοκομείο Βόλου και ήμουν μέλος της ομάδας. Η μελέτη αυτή αποτυπώνει την χρόνια έκθεση των κατοίκων της Μαγνησίας εδώ και 10 – 15 χρόνια. Δεν αποτυπώνει το παρόν. Το παρόν δυστυχώς με τις νέες μεθόδους καύσεως θα το ζήσουμε σε μια μελέτη μετά από 10 – 15 χρόνια. Άρα τα στοιχεία από τη Μαγνησία δεν υπάρχουν, γιατί η επιδημιολογική μελέτη που θα την έχουμε σε δύο μήνες, έχει να κάνει με δεδομένα που αφορούν από τι πέθαιναν οι συμπολίτες μας με χρόνια έκθεση ρύπων. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το