Ροή

Μ. Μπαλλής: Λάθος η παράλειψη του Βόλου από την κοινωφελή εργασία – Να μη διαμαρτύρεται εκ των υστέρων ο Δήμος

Με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής παραδέχεται ότι είναι πράγματι ιδιαίτερα σοβαρό το θέμα της μη συμπερίληψης και του Δήμου Βόλου στο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για συνολικά 51 Δήμους της χώρας, σε δύο φάσεις. Για το θέμα αυτό, ο ίδιος επισημαίνει τα εξής:

1. Το νέο πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί εδώ και πολύ καιρό. Ήταν γνωστό ότι αφορά σε Δήμους με υψηλό δείκτη ανεργίας. Το λάθος της μη συμπερίληψης και του Δήμου Βόλου, το είχαμε επισημάνει μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία. Υπενθυμίζω ότι στις 23/2/2016, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος, είχαμε καταθέσει κοινή ερώτηση προς το υπουργείο Εργασίας. Η ερώτηση αυτή δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Από εκείνη τη μέρα, αφού άλλωστε υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, ήταν γνωστή η εξαίρεση του Βόλου. Παρά ταύτα, από τον Δήμο Βόλου δεν υποβλήθηκε σχετικό αίτημα. Δεν αρκεί, επομένως, ούτε να διαμαρτύρεται εκ των υστέρων ούτε να θεωρεί ότι βρήκε εύκολο θέμα αντιπολίτευσης ζητώντας την παραίτηση των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών. Παραμένουμε και αγωνιζόμαστε, με οδηγό τα οξυμένα προβλήματα της κοινωνίας. Εμείς δεν χρειαζόμαστε δημοσιεύματα που θα μας υπενθυμίζουν ποια είναι τα προβλήματα των πολιτών.
2. Είναι γεγονός ότι μας είχε δοθεί η υπόσχεση ότι τελικά θα συμπεριληφθεί και ο Δήμος Βόλου στα συγκεκριμένα προγράμματα. Κάτι που μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει. Επίσης, μας είχε γνωστοποιηθεί η πρόθεση να συμπεριληφθεί ο Βόλος σε ένα άλλο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, με πεντάμηνη διάρκεια αυτό, για συνολικά 5.514 ανέργους, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτό, δεν έχει αρχίσει ακόμη να υλοποιείται.
3. Θεωρώ ότι κακώς δεν περιλαμβάνεται ο Δήμος Βόλου στα πρώτα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Από την επεξήγηση του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τον τρόπο επιλογής των συνολικά 51 (17+34) Δήμων, εκτιμώ ότι η επιλογή βασίσθηκε αφενός σε παρωχημένα στοιχεία και αφετέρου χωρίς αξιολόγηση της υπάρχουσας πραγματικότητας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο βασίσθηκε σε στοιχεία για την ανεργία που προέρχονται από την απογραφή του 2011 και επί αυτών
υπολόγισε την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη το κατά πόσο η τοπική ανεργία υπερβαίνει σε ποσοστό το γενικό μέσο όρο της ανεργίας της Ελλάδας. Ακόμη και έτσι, όμως, ο Βόλος σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ το 2011 είχε ανεργία 22,9% (το 2012 είχε 33,3%), δηλαδή κατά πολύ πάνω από 3% διαφορά από τον γενικό μέσο όρο που έθεσε ως προϋπόθεση το υπουργείο, καθώς η επίσημη ανεργία το 2011 ήταν στο 18% σύμφωνα με την απογραφή και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Δηλαδή το 2011 ο Βόλος είχε 4,9% πάνω από τον μέσο όρο ανεργίας, το 2012 είχε 9,1% πάνω από τον μέσο όρο, ενώ αυτή τη στιγμή, μετά το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων το τελευταίο διάστημα, η ανεργία στο Βόλο αγγίζει το 35% (συνολικά 20.841 άτομα καταγεγραμμένοι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ) όταν ο γενικός μέσος όρος στην Ελλάδα είναι μεταξύ 24,6% – 26,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ ή του ΟΑΕΔ αντίστοιχα.
4. Ο Βόλος, δυστυχώς, θεωρώ ότι πληρούσε όλα τα κριτήρια για ένταξη στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Δυστυχώς, διότι αυτό σημαίνει υψηλή ανεργία. Το υπουργείο οφείλει να αναθεωρήσει τον τρόπο επιλογής και ένταξης περιοχών-θυλάκων υψηλής ανεργίας στο πρόγραμμα και να συμπεριλάβει το Δήμο Βόλου έστω και εκ των υστέρων σε αυτό, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική κατάσταση και του τοπικού ποσοστού ανεργίας και τη διάρθρωση της τοπικής οικονομίας και παραγωγής, και όχι τα παρωχημένα στοιχεία της παλιάς απογραφής. Η ετήσια επιδείνωση της κατάστασης δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε απογραφικά στοιχεία προ πενταετίας.
5. Επειδή εκτιμώ ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη απόφαση με βάση υπηρεσιακές εισηγήσεις, μέσω της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα καταθέσω την ερχόμενη Παρασκευή (σ.σ. η κατάθεση γίνεται Δευτέρα και Παρασκευή) σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ώστε εκτός από την άμεση απάντηση του υπουργείου να δοθεί η δυνατότητα και για διόρθωση της κατά την άποψή μου αβλεψίας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μελόνι: «Είμαι εκείνη η σκύλα» – Η viral απάντησή της σε περιφερειάρχη που την είχε προσβάλει

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι και τη…

29 Μαΐου 2024

Εν μέσω αποδοκιμασιών ο 53χρονος στα δικαστήρια -photos

Εν μέσω αποδοκίμασιων έφτασε στα δικαστήρια λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ο 53χρονος που…

29 Μαΐου 2024

Εν μέσω αποδοκιμασιών στα δικαστήρια Βόλου ο 53χρονος – Πέταξαν καφέδες(photos)

Εν μέσω αποδοκιμασιών οδηγήθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στα δικαστήρια του Βόλου ο…

29 Μαΐου 2024

Θερμοκρασία ρεκόρ 49,9 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στο Νέο Δελχί

Θερμοκρασία ρεκόρ 49,9 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε χθες, Τρίτη, στο Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδίας, ανακοίνωσε…

29 Μαΐου 2024

Περιοδεία Μειμαράκη – Ζαμπούκα στη Θεσσαλία

Η έμφαση που δίνει η ΝΔ στη Θεσσαλία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι γνωστή.…

29 Μαΐου 2024

Η Ζ. Μακρή στην Κόρινθο με Μητροπολίτη, Αντιπεριφερειάρχη, στελέχη εκπαίδευσης και κομματικά στελέχη

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή επισκέφτηκε, ως…

29 Μαΐου 2024