Τοπικά

Λύσεις στα προβλήματα των ΕΠΑΛ ζητεί η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου

Με νέο έγγραφό της, μετά από αυτά που είχαν σταλεί τον Σεπτέμβριο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου ζητεί λύσεις για ζητήματα που αφορούν, στην προκειμένη περίπτωση, τις σχολικές κοινότητες των ΕΠΑΛ.

Με το πρόσφατο έγγραφό της, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, ζητά απ΄ το Υπ. Παιδείας, να εξεταστούν τα αιτήματα, κάποια από τα οποία αφορούν κατ΄ επέκταση παιδιά και άλλων νομών της χώρας, με συνέπεια να πρέπει να υπάρξει σε κάποιες περιπτώσεις, συνολικότερη μέριμνα.

Μετά από ζητήματα και επισημάνσεις γονέων διαφόρων ΕΠΑΛ προς την Ένωση, ζητήθηκε από το Υπουργείο να εξεταστούν τα παρακάτω, ενώ σε ότι αφορά κοινές αρμοδιότητες με άλλα υπουργεία, να υπάρξει μέριμνα για την κοινή επίλυση των θεμάτων:

Α) Αποκλεισμένοι από τη δημόσια εκπαίδευση είναι μαθητές ΕΠΑΛ της Μαγνησίας, καθώς, με την ολοκλήρωση του προηγούμενου σχολικού έτους δεν έλαβαν απολυτήριο λόγω απουσιών, και με την έναρξη της νέας χρονιάς δεν μπορούν να ενταχθούν ακόμη σε καμία τάξη! Αρχικά, είχε ανακοινωθεί, ότι για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που έμειναν στην ίδια τάξη (Γ Λυκείου), θα δημιουργούνταν ειδικό τμήμα και δεν θα επανεγγράφονταν στη Γ΄ Λυκείου, γεγονός που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Β) Σε ΕΠΑΛ της Μαγνησίας παρόλο που σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν, θα έπρεπε να δημιουργηθούν τμήματα ένταξης για παιδιά που διαθέτουν γνωματεύσεις του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης, Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ), δεν δίνεται η δυνατότητα από το υπουργείο Παιδείας.

Γ) Αναφορικά με τον μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο στην υπ΄ αριθ. Φ12/134644/Δ4/08- 08-2017 (Β΄ 2891) υπουργική απόφαση «Ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος Γενικής Παιδείας της Α΄ Τάξης, τμήματος Τομέα της Β Τάξης και τμήματος Ειδικότητας της Γ΄ Τάξης Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)», σας ενημερώνουμε, ότι στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας προκαλείται πρόβλημα πλέον με την επιλογή που πρέπει να κάνουν οι μαθητές που δεν εγκρίνεται το τμήμα τους και για τα οποία προβλήματα, έχετε ενημερωθεί και από την αρμόδια Δ.Δ.Ε.. Απαιτείται να παρακολουθήσουν τμήμα που δεν τους ενδιαφέρει κατά προτεραιότητα, να μετακινούνται διανύοντας ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις, ενώ κάποιοι άλλοι ακόμη και να διακόψουν τις σπουδές, όπως στο νυχτερινό κ.λ.π. Θεωρούμε ότι η ευελιξία σας στις αποφάσεις, αναφορικά με τον μικρότερο αριθμό ενδιαφερόμενων μαθητών, θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, αναμένοντας τη λειτουργία όλων των τμημάτων.

Δ) Πλέον, με την οριστικοποίηση των τμημάτων, να γίνει έγκαιρα η αποστολή των βιβλίων στα τμήματα των ΕΠΑΛ που δημιουργούνται, καθώς σε κάποια από αυτά, όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα, δεν είχε γίνει διανομή.

Ε) Σε ότι αφορά στις μεταφορές, ζητούμε την τροποποίηση της ΚΥΑ με απαλοιφή των χιλιομετρικών περιορισμών δικαιουμένων δωρεάν μετακίνησης μαθητών και για τα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ και την απαλοιφή του όρου των 90 λεπτών αναμονής για όλα τα σχολεία.

ΣΤ) Ζητούμε επίσης, την εξεύρεση λύσης για την επισκευή σχολικών κτηρίων και επέκταση εγκαταστάσεων με μεγάλης κλίμακας έργα, ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των μαθητικών κοινοτήτων των ΕΠΑΛ στο νομό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το