Οικονομία

Λύση για το χρέος μέσα στον Ιούνιο

Λύση για τον γόρδιο δεσμό, που ακόμη περιγράφουν με διαφορετικό τρόπο το ΔΝΤ και το Βερολίνο, φιλοδοξεί ότι θα εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας για το ελληνικό χρέος το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι αργότερα από το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιούνη. Το έντονο παρασκήνιο, οι διαβουλεύσεις, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και η κατάθεση τροποποιημένων προτάσεων συνεχίζονται από όλες τις πλευρές, τη στιγμή που ο Ελληνας πρωθυπουργός διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι μια «σπασμένη λύση» δεν είναι λύση εδραίωσης της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας δεν κρύβει πλέον στους συνομιλητές του τον στρατηγικό του στόχο που περνά μέσα από την επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους, ει δυνατόν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στα μέσα του Ιούνη. «Η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του, Γιούρι Ράτας.
Στο δε ερώτημα για το εάν θα επιτευχθεί λύση στις 15 Ιουνίου στο πλαίσιο του Eurogroup ή στις 22 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου» απάντησε με την εξής φράση: «Λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο». Κατά τον κ. Τσίπρα η προσδοκία για μια συμφωνία μέσα στον Ιούνη παραπέμπει και στο θετικό φινάλε πριν αναλάβει η Εσθονία την προεδρία.
Είναι πασιφανές ότι ο πρωθυπουργός, που είχε όλο το τελευταίο διάστημα αναλυτικές κουβέντες με κορυφαίους ηγέτες όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θέλει να σβήσει κάθε χαραμάδα που οδηγεί σε νέες καθυστερήσεις: να εγκριθεί το πλάνο για τη δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξει σαφής απόφαση για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το