Πολιτισμός

«Λύκος ανάμεσα σε λύκους»: Το αριστούργημα του Χανς Φάλαντα από τις εκδόσεις Gutenberg

Επιμέλεια: Χαριτίνη Μαλισσόβα 

Το αριστούργημα του Χανς Φάλαντα «Λύκος ανάμεσα σε λύκους» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, στη σειρά Orbis Literae (Editio Major), σε μετάφραση της Ιωάννας Αβραμίδου.
Το βιβλίο με λίγα λόγια:
1923. To Βερολίνο θυμίζει ανατολίτικο παζάρι και οίκο ανοχής. O νεαρός Βόλφγκανγκ Πάγκελ, αξιωματικός στον Α’ Παγκόσμιο, άνεργος πλέον, προσπαθεί να επιβιώσει σαν λύκος ανάμεσα σε λύκους, ρισκάροντας τα πάντα στο καζίνο και τη ζωή.
Πώς ξεκίνησε η σταδιακή διάβρωση μιας ολόκληρης χώρας από τη ναζιστική ιδεολογία; Πώς κατέρρευσε η κοινωνία, ο πολιτισμός και η οικονομία έπειτα απ’ την ταπεινωτική ήττα της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συνθήκη των Βερσαλλιών;

Το «Λύκος ανάμεσα σε λύκους» είναι θρίλερ και μαζί ιστορική μυθιστοριογραφία, βασισμένη στις εμπειρίες του συγγραφέα που υπέγραψε επίσης το «Και τώρα, ανθρωπάκο;», τον «Πότη» και το «Μόνος στο Βερολίνο». Ο Χανς Φάλαντα, στον Μεσοπόλεμο, βίωσε δραματικά τις συνέπειες της γερμανικής συντριβής. Το έργο του είναι μια πολύτιμη λογοτεχνική μαρτυρία για το πώς εκκολάφτηκε το αυγό του φιδιού.
Έγραψαν για το βιβλίο:
«Ο κορυφαίος Γερμανός συγγραφέας που μιλά για τη Γερμανία χωρίς ίχνος εξιδανίκευσης, με τρόπο απολύτως ρεαλιστικό» (Herman Hesse).
«Το καλύτερο μυθιστόρημα του Χανς Φάλαντα, του συγγραφέα που βίωσε εντονότερα από οποιονδήποτε άλλο τη βαρβαρότητα του φασισμού» (Monthly Review).

Ο Hans Fallada (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Rudolf Ditzen) γεννήθηκε το 1893 στο Γκράιφσβαλντ και πέθανε το 1947 στο Βερολίνο. Άσκησε διάφορα επαγγέλματα (τοπογράφος, λογιστής, νυχτοφύλακας, έμπορος δημητριακών και διαφημιστής). Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο εργάστηκε ως μεταφραστής και δημοσιογράφος.
Επηρεασμένος αρχικά από τον εξπρεσιονισμό, εμφανίζεται στα γράμματα το 1920 με το μυθιστόρημά του Der junge Goedeschal. Το 1926 καλύπτει ως δημοσιογράφος την περίφημη δίκη της εξέγερσης των αγροτών στο Neumunster. Από το πρακτικά της δίκης αυτής είναι εμπνευσμένο το μυθιστόρημά του Bauern, Boyren und Bowbe, ο Fallada προσχωρεί στο καλλιτεχνικό κίνημα «Νέα Αντικειμενικότητα» και ασπάζεται τον κοινωνικό νατουραλισμό με τη συνειδητή χρήση του απλού ύφους.

Το 1932 κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του Kleiner Mann – was nun?, το οποίο περιγράφει την καθημερινή ζωή των προλεταριοποιημένων μικροαστών. Με το βιβλίο αυτό ο Fallada αποκτά παγκόσμια φήμη. Αγοράζει τότε ένα αγρόκτημα στο Μέκλεμπουργκ και ασχολείται με την καλλιέργειά του. Ακολουθούν δώδεκα περίπου μυθιστορήματα και ένα βιβλίο με αυτοβιογραφικές αναμνήσεις. Ξεχωρίζουν το Wolf unter Wolfen (1932), μια ακριβής σκιαγράφηση του κοινωνικού χάους κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, το Wer einmal aus dem Blechnapf frisst (1934) και το Der eiserne Gustav (1938), μυθιστόρημα-ποταμός, μια τοιχογραφία της ζωής στο Βερολίνο από το 1914 έως το 1924, μια σκοτεινή και σκληρή περιγραφή της παρακμής και σταδιακής εξαθλίωσης των μικροαστικών στρωμάτων.

O Fallada εγκαταλείπει το αγρόκτημά του το 1945 και εγκαθίσταται στο Βερολίνο. Το 1947 γράφει το Μόνος στο Βερολίνο και την ίδια χρονιά πεθαίνει από υπερβολική δόση υπνωτικών. Το 1950 κυκλοφορεί το πιο προσωπικό του βιβλίο Der Trinker.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το