Τοπικά

Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου – Ένας ζωντανός τοπικός φορέας στην υπηρεσία του νεότερου ελληνικού πολιτισμού

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.) βαδίζει στην εκατονταετηρίδα του προσφέροντας αδιάλειπτα πλούσιο έργο στην πολιτιστική και εκπαιδευτική ζωή του τόπου μας. Ιδρύθηκε το 1920, σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής, πνευματικής και κοινωνικής ανάπτυξης για τον Βόλο. Από τη δεκαετία του 1960 στράφηκε στην ελληνική παράδοση αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για τον λαϊκό πολιτισμό. Η προσφορά του Λ.Ε.Β. στην περιοχή μας κορυφώθηκε με τη δημιουργία της μοναδικής στη Μαγνησία Μουσειακής Συλλογής Παραδοσιακής Φορεσιάς από την πλούσια Ενδυματολογική Συλλογή του από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας μας. Το ΛΕΒ στεγάζεται σε ένα διατηρητέο σπίτι με μουσειακό χαρακτήρα, από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα αστικής κατοικίας του τέλους του 19ου αιώνα, όπου στην πόλη μας ανθούσε ο νεοκλασικισμός.

Το 2010, το Λ.Ε.Β. βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών σε αναγνώριση των ενενήντα, τότε, χρόνων δράσης και προσφοράς και για την από ίδρυσή του εθελοντική βοήθεια των μελών του κατά τις ιδιαίτερες δύσκολες περιστάσεις των δύο μεγάλων πολέμων, για τη συνδρομή του στην εκπαιδευτική και κοινωνική αποκατάσταση των προσφύγων, για τη συντήρηση της ελληνικής παραδόσεως με τις πυκνές εκδηλώσεις ως και για τη προβολή της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Από τότε, 97 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ΛΕΒ, με βάση τους καταστατικούς του στόχους, εξακολουθεί να αποτελεί έναν διαχρονικό και ζωντανό οργανισμό, που με σύγχρονη ματιά αντιμετωπίζει τα γεγονότα του ενδιαφέροντός του και εντάσσεται στις απαιτήσεις του καιρού μας. Με το έργο του αποτελεί το επιστέγασμα της γυναικείας ευρηματικότητας και του εθελοντισμού. Μιας προσπάθειας, που με αγάπη, γνώση και υπομονή αποτελεί την κυψέλη της δημιουργικότητας και την εστία της φροντίδας για τη διατήρηση της ελληνικότητας και τη διάδοση του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.

Α. Τμήματα εκμάθησης ελληνικών χορών για παιδιά και ενήλικες

Φέτος το Λ.Ε.Β. συμπλήρωσε πενήντα δυο χρόνια από την ίδρυση της πρώτης χορευτικής του ομάδας (1965), που ήταν και η πρώτη προσπάθεια σύστασης χορευτικού συγκροτήματος στον Βόλο. Από τότε, χιλιάδες παιδιά, έφηβοι και ενήλικες έμαθαν τους ελληνικούς χορούς, φόρεσαν παραδοσιακές φορεσιές από τη μεγάλη συλλογή της ιματιοθήκης του, χόρεψαν σε παραστάσεις και γλέντια και εκπροσώπησαν τον Βόλο και την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ χορού, αποσπώντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Πάνω απ’ όλα βίωσαν τη μοναδική κατάκτηση της τέχνης του λαϊκού χορού μέσα από τα βήματα και τους ρυθμούς του, κατάκτηση που διασφαλίζει την πολιτιστική μας ταυτότητα. Σήμερα, έχοντας συσσωρευμένη εμπειρία, γνώση και υπευθυνότητα συνεχίζεται το έργο της διδασκαλίας του χορού από πολύ έμπειρους δασκάλους με επικεφαλής τον Γιάννη Πραντσίδη, στοχεύοντας στη διάσωση και την προστασία του χορού. Η προσπάθεια αναγνωρίζεται από τους συμπολίτες μας, που αγκαλιάζουν το έργο του και συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Το μέτρο και η σεμνότητα της χορευτικής παράδοσης είναι δύο αρετές που ταυτίζονται απόλυτα με τις θέσεις του Λ.Ε.Β. για τη διδασκαλία του χορού σε πλήρη αντίθεση με την αδηφάγα ανάγκη για εντυπωσιασμό και φολκλόρ που απομακρύνει όλο και περισσότερα συγκροτήματα από τον σκοπό της ύπαρξής τους.

To Περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού του Λ.Ε.Β. δημιουργήθηκε το 2010, στο πλαίσιο της εξακτίνωσης του έργου της προβολής της νεότερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο τον Ν. Μαγνησίας. Πρόκειται για ένα τμήμα δυναμικό, που συνεχίζει την επιτυχή του πορεία αριθμώντας ένα σημαντικό αριθμό χορευτών και εθελοντών, σε τμήματα για παιδιά και τμήματα ενηλίκων. Η ομάδα εμφανίσεων του αλμυριώτικου περιφερειακού τμήματος, στην έως τώρα πορεία της, εκτός από διάφορες εκδηλώσεις στον Αλμυρό συμμετέχει με επιτυχία σε διοργανώσεις φορέων της περιοχής, σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο με πολιτιστικό, κοινωνικό και τουριστικό χαρακτήρα.

Οι εγγραφές για τα τμήματα εκμάθησης ελληνικών χορών για παιδιά και ενήλικες που θα λειτουργήσουν στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού, από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς ξεκίνησαν και συνεχίζονται καθημερινά. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την 2η Οκτωβρίου. Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά, Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, Κοραή 79 τηλ. 2421033938 – 2421305753, ώρες 10.30-14.30 και για τον Αλμυρό στα τηλέφωνα: 6981834938 – κ. Ρούλα Καπράλου.

 

Β. Εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών με κορωνίδα τον αργαλειό

Ξεκίνησαν και συνεχίζονται επίσης οι εγγραφές των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών – που αποτελούν μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου:

  1. Εργαστήριο υφαντικής: Το εργαστήριο υφαντικής στην αίθουσα «Μαρία Γκέκου» δίνει έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και στην πολύτιμη παραδοσιακή τέχνη, της αρχαιοτέρας πασών χειροτεχνίας. Σκοπός της λειτουργίας του εργαστηρίου αυτού είναι αφενός, η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν και αφετέρου, να ξαναμπεί η ξεχασμένη αυτή τέχνη στην καθημερινότητά μας. Να κινητοποιήσει τις γυναίκες να ξανακαθήσουν στους έντεκα ξαναστημένους αργαλειούς του εργαστηρίου μας (10 καθιστοί – οριζόντιοι και 1 όρθιος), προσφέροντας τη χαρά της δημιουργίας με μια καινοτόμα πρόταση εκπαιδευτικής κατάρτισης. Ίσως ακόμη και επαγγελματική διέξοδο σε μία κρίσιμη εποχή, όπως η σημερινή. Εκπαιδεύτρια: Kερασία Καρκαλά.
  2. Εργαστήριο κεντήματος: Στο ενδιαφέρον αυτό εργαστήριο με τίτλο «ο δαντελένιος διάκοσμος διδάσκονται οι παραδοσιακές τεχνικές χειρός του λασέ και του μακραμέ, με σχέδια από την αστική και παραδοσιακή μας παράδοση. Οι κεντήστρες από περιοδικά εποχής και πλούσιο αρχείο κεντημάτων ξεσηκώνουν τα σχέδιά τους με θέματα που ποικίλλουν. Κάποια σχέδια αποτελούν δάνεια από τον φυτικό και τον ζωικό κόσμο. Άλλα έχουν ανθρώπινες μορφές σε διάφορες στάσεις. Άλλα εργόχειρα πρωτοτυπούν είτε παρουσιάζοντας σχέδια art deco ή ακόμα και συνδυασμούς τεχνικών δημιουργώντας έργα ασυνήθιστης ομορφιάς, που στολίζουν τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού με μια νότα ρομαντισμού και καλαισθησίας.

3-4. Εργαστήρια κοπτικής – ραπτικής και πλεκτικής: τα εργαστήρια σχεδιασμού – ραψίματος στον τομέα του ενδύματος και των αξεσουάρ, καθώς και της πλεκτικής σε μοντέρνες εφαρμογές που επαναλειτουργούν τα τελευταία χρόνια στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου έχουν μακραίωνη ιστορία, αφού η λειτουργία τους είχε εδραιωθεί στη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Σήμερα, το βελόνι ραψίματος και οι βελόνες της πλεκτικής είναι στην πρώτη γραμμή της μόδας και τα σεμινάρια κοπτικής, ραπτικής και πλεξίματος κερδίζουν, διεθνώς και στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερο έδαφος. Έτσι ξαναζωντανεύουμε παραδοσιακές ενασχολήσεις που έχουν χρηστική και αισθητική αξία, προσφέροντας ένα αντίδοτο στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου και συμβάλλοντας σημαντικά στην οικιακή οικονομία.

Εκπαιδεύτριες για τα τμήματα κεντήματος και πλεκτικής η Ράνια Παπακωνσταντίνου και της ραπτικής, η Λαμπρινή Καραΐσκου.

Η διεύθυνση των παραπάνω εργαστηρίων είναι: Δον Δαλεζίου και Ρ. Φεραίου και Κοραή 79. Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά στη Γραμματεία του Λ.Ε.Β., 2421033938, 2421305753, 6974101096 και στα τηλέφωνα: 6946592485, 6983280725, 6973814134 και 6978186879.

Γ. Μουσειοπαιδαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα -ψυχαγωγικά και βιωματικά εργαστήρια

Τα τελευταία εννέα χρόνια εκπονήθηκαν τέσσερα μουσειοπαιδαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα (Ε.Π.) για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και ομάδες ενηλίκων που υλοποιούνται στον μουσειακό χώρο του ΛΕΒ (Κοραή 79). Το πρώτο, με θέμα «Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μαγνησίας» στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με τις τοπικές φορεσιές στην προάσπιση των θησαυρών της λαϊκής τέχνης γενικότερα. Το δεύτερο, με τίτλο «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ: Νεοκλασικά κτίρια του Βόλου» στοχεύει στη γνωριμία με την αρχιτεκτονική του νεοκλασικισμού, ρυθμό που συνδέθηκε με τη νεότερη ιστορία της χώρας και του Βόλου (ο χώρος του Λυκείου, αποτελεί αντιπροσωπευτική περίπτωση νεοκλασικού σπιτιού της πόλης), ενώ συχνά αποτελεί εναλλακτικό εκπαιδευτικό χώρο για μαθήματα των Παιδαγωγικών Τμημάτων και του ΙΑΚΑ του Π.Θ. που, κατά διαστήματα, επισκέπτονται τον χώρο του ΛΕΒ λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής του αξίας.

Το τρίτο Ε.Π. με τίτλο «Μουσεία: Ένας κόσμος για εξερεύνηση!» εστιάζεται στις νέες μουσειολογικές αντιλήψεις γύρω από τον νέο ρόλο των μουσείων που έχουν μεταβληθεί σε εστίες εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ευαισθητοποιεί με αυτό το μήνυμα μικρούς και μεγάλους μαθητές, καθώς και εκπαιδευτικούς. Το τέταρτο Ε.Π. με τίτλο «Εκπαιδευτικοί περίπατοι: Γλυπτά με φόντο τη θάλασσα» είναι ένα καινοτόμο, μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, που σπάει τα δεσμά του κλειστού χώρου του σχολείου και του μουσείου. Τα παιδιά ξεναγούνται στις μουσειακές συλλογές, παίζουν και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προσαρμοσμένες στο εξελικτικό και ηλικιακό τους επίπεδο.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα με επίκαιρο χαρακτήρα: Υλοποιούνται και άλλα Ε.Π. με επίκαιρο χαρακτήρα, με αφορμή τις παραδόσεις και τα έθιμα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και προσεχώς ενόψει της εθνικής επετείου, της 28ης Οκτωβρίου το πρόγραμμα, με τίτλο «Έτσι πολεμήσαμε». Υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγός: Αποστολία Αρμπελιά.

Επίσης λειτουργεί: Εργαστήριο παραμυθιού με τίτλο «Κι αν σου μιλώ με παραμύθια είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα». Η δράση αυτή με παιχνίδια μυθοπλασίας, αφήγησης και τραγουδιού στοχεύει να δώσει στα παιδιά ερεθίσματα που προάγουν τη συνεργασία, την επικοινωνία, την προσωπική έκφραση και την ψυχική καλλιέργεια. Το εργαστήριο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις προτιμήσεις της ομάδας των παιδιών γίνεται με επισκέψεις ομάδων παιδιών, ανά τμήμα, καθημερινά στον μουσειακό χώρο του ΛΕΒ. Υπεύθυνη οργάνωσης του εργαστηρίου: Μάρω Αισώπου.

Για τα παραπάνω τηλέφωνα επικοινωνίας και δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά: Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, Κοραή 79, 2421033938, 2421305753 και 6945852406.

 

Δ. Φιλολογικό Τμήμα

α) Μαθήματα ελληνικού πολιτισμού σε γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές, μετανάστριες και πρόσφυγες: Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το Λ.Ε.Β. υλοποιεί ένα εκπαιδευτικό κύκλο με δωρεάν διδασκαλία μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε αλλοδαπές γυναίκες. Στόχος είναι οι εκπαιδευόμενες να αποκτήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες, τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες ώστε να συμβάλει στην ενδυνάμωση των γυναικών αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι γυναίκες που παρακολούθησαν έως τώρα μαθήματα προέρχονται κυρίως από τις χώρες Ρωσία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Λιθουανία Εσθονία, Δανία, Περσία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σρι Λάνκα και αλλού. Η δράση εστιάζεται στην προϊστορία του ΛΕΒ με τον τομέα της εκπαίδευσης των άπορων αγράμματων μητέρων και συγκεκριμένα τα Κυριακά Σχολεία, τις Εσπερινές Σχολές Άπορων Μητέρων – και άλλες παρεμφερείς δράσεις που τέθηκαν στην πρώτη γραμμή από το ξεκίνημα της λειτουργίας του λυκειακού θεσμού. Τα μαθήματα διδάσκονται από εθελοντές εκπαιδευτικούς: Βάσω Ακρίβου και Έφη Ρόππα, φιλόλογοι και Γιασεμή Κουτσικού και Ελπινίκη Παναγιωτίδου, δασκάλες. Κατά καιρούς, όταν υπάρχουν άνδρες ενδιαφερόμενοι, το εκπαιδευτικό αυτό έργο ενισχύει – επίσης εθελοντικά – ο φιλόλογος-συγγραφέας, Κωστής Ακρίβος.

β) Λέσχη Ανάγνωσης-Ομάδες Βιβλίου:

Η Λέσχη Ανάγνωσης αποτελούμενη από δυο ομάδες βιβλίου αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα του Λ.Ε.Β., μια δράση που πλαισιώνεται με πάνω από 40 άτομα, γεγονός που δηλώνει τη χρησιμότητα του σκοπού. Τα μέλη της συγκεντρώνονται στον φιλόξενο μουσειακό χώρο του ΛΕΒ, σε τακτικές συναντήσεις για να συζητήσουν και να προβληματιστούν.

Τα μέλη της πρώτης ομάδας, η οποία λειτουργεί αδιαλείπτως πάνω από εννιά χρόνια, με τη βοήθεια της συντονίστριας, φιλολόγου και μέλους του Λ.Ε.Β. Άννας Πετσιάβα, μελετούν τα θέματα του βιβλίου που έχουν επιλέξει, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνουν την επεξεργασία και παρουσίαση ορισμένων θεμάτων έτσι ώστε να υπάρχει συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων και ανταλλαγή απόψεων στη συζήτηση. Συχνά τις παρουσιάσεις συνοδεύουν και παράλληλες δράσεις, τις οποίες τα μέλη με ιδιαίτερη συνοχή και συντροφικότητα μετατρέπουν σε δημιουργικότατες βιωματικές και χρήσιμες εμπειρίες. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, δημιουργήθηκε και δεύτερη ομάδα βιβλίου με αντίστοιχο πρόγραμμα και με συντονίστρια την Ντέμη Βλειώρα, εκπαιδευτικό, που λειτουργεί, επίσης, κάθε δεύτερη Τρίτη απόγευμα (ανά δεκαπενθήμερο), στον ίδιο χώρο.

Για τις δράσεις του Φιλολογικού Τμήματος πληροφορίες καθημερινά: Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, Κοραή 79, 2421033938, 2421305753.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το