Πολιτισμός

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου στον εορτασμό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων I.C.O.M.

likeio ellinidwn

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συνεχίζοντας τον εκπαιδευτικό του ρόλο και ευαισθητοποιώντας τη νέα γενιά με τις αξίες του νεότερου ελληνικού πολιτισμού μέσω των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, για δεύτερη χρονιά φέτος υλοποιεί το μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων. Το πρόγραμμα αυτό, που έχει πλέον έχει παγιωθεί για όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, έχει τίτλο «Μουσεία: ένας κόσμος για εξερεύνηση!».
Το πρόγραμμα, απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο), προσαρμοσμένο στο γνωστικό και εξελικτικό επίπεδο της κάθε ηλικίας. Σκοπός του προγράμματος είναι να δουν τα παιδιά το μουσείο σαν έναν κόσμο προς εξερεύνηση, σαν έναν κόσμο που τους αφορά και όχι σαν έναν παγερό και αδιάφορο χώρο, όπου εκτίθενται πολύτιμα αλλά άψυχα αντικείμενα. Τα μουσεία στον 21ο αιώνα έχουν αλλάξει ριζικά το ρόλο τους και από χώροι – ναοί των εκθεμάτων έχουν μεταβληθεί σε εστίες εκπαίδευσης και ουσιαστικής ψυχαγωγίας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει με αυτό το μήνυμα μαθητές, μικρούς και μεγάλους μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, στόχοι του είναι να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία των μουσείων, από τη γέννησή τους και την εξελικτική πορεία τους έως και σήμερα. Να γνωρίσουν είδη μουσείων και να αντιληφθούν το μεγάλο εύρος της ποικιλίας τους. Να ανακαλύψουν ποιος και τι κρύβεται πίσω από τις προθήκες ενός μουσείου. Να γνωρίσουν τους ανθρώπους του μουσείου, μουσειακά επαγγέλματα, όρους και έννοιες. Να αντιληφθούν τον πολυδιάστατο ρόλο του μουσείου, ιδιαίτερα τον σημαντικό κοινωνικό του ρόλο, τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα του. Να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τα μουσεία. Να οξύνουν την κριτική τους σκέψη και ικανότητα. Να αποκτήσουν μια ευχάριστη βιωματική και εποικοδομητική μουσειακή εμπειρία. Τέλος, να καλλιεργηθούν στα παιδιά στάσεις και προσδοκίες, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία των μελλοντικών επισκεπτών των μουσείων.
Είναι χαρά και τιμή για το ΛΕΒ, που το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων I.C.O.M. (The International Council of Museums) – Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων έχει και φέτος συμπεριλάβει το παρόν μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα στον φετινό εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Μουσείων (Tετάρτη 18η Μαΐου). Όπως είναι γνωστό, η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 από το ICOM, με σκοπό να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στην κοινωνία και ορίστηκε να είναι η 18η Μαΐου. Από τότε, εορτάζεται αυτή η μέρα με ένα διαφορετικό θέμα – μήνυμα κάθε χρονιά, που αφορά στα μουσεία και την στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιά. Θέμα του φετινού εορτασμού είναι : «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», δεδομένου ότι τα μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. website: greece.icom.museum.
Το κτήριο του Λ.Ε.Β. στο οποίο λειτουργεί και η μόνιμη έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς μπορεί να δέχεται καθημερινά τάξεις για τα εκπαιδευτικά του προγράμματα από τις 09:00 έως τις 14:00. Την ημέρα Παγκόσμιου Εορτασμού Μουσείων (18 Μαΐου), η είσοδος και η παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι δωρεάν. Υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγός: Αποστολία Αρμπελιά. Τηλέφωνα επικοινωνίας για συμμετοχή, καθημερινά 10.30-14.30: 2421033938, 6945852406 και 2421305753.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το