Τοπικά

«Λουκέτο» σε ένα ακόμη αρτοποιείο – Κοπή πίτας αρτοποιών που ζητούν συνέχιση επιδότησης

Ακόμη ένα αρτοποιείο έκλεισε στη Μαγνησία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα εννιά τους τελευταίους μήνες, ενώ την ίδια στιγμή οι αρτοποιοί ζητούν από την κυβέρνηση να συνεχιστεί η κρατική επιδότηση για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Χθες το Σωματείο Αρτοποιών Μαγνησίας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο ξενοδοχείο «Volos Palace» παρουσία πολλών μελών, αλλά και βουλευτών και εκπροσώπων φορέων.
Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα αρτοποιεία και αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός πως πανελλαδικά έκλεισαν πάνω 250, λόγω του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας δήλωσε πως «ελπίζουμε το 2023 να αντέξουμε χωρίς άλλα λουκέτα στις επιχειρήσεις μας.
Οι αρτοποιοί καλούνται να καταρτίζονται και να ανταποκρίνονται στα νέα κελεύσματα των καιρών είτε πρόκειται για νέα προϊόντα που μπορούμε να βάλουμε στα καταστήματά μας είτε σε τεχνικές. Επίσης μια ακόμη πρόκληση είναι οι επενδύσεις που καλούνται να κάνουν τα αρτοποιεία στην ενέργεια μέσω των φωτοβολταϊκών, ώστε να μειώσουν το κόστος και να έχουν ένα ακόμη καλύτερο μέλλον».
Μάλιστα είπε πως «δυστυχώς το 2023 ξεκινά για τον κλάδο μας στραβά, καθώς ακόμη ένα αρτοποιείο στη Μαγνησία προέβη σε αναστολή λειτουργίας. Αυτό που φοβόμασταν συνεχίζεται και ας ελπίσουμε να μην έχουμε άλλα λουκέτα, ώστε τα αρτοποιεία της γειτονιάς να συνεχίσουν να προσφέρουν στον κόσμο ψωμί με αγνά υλικά, φτιαγμένο με αγάπη. Μέσα στο 2022 στη Μαγνησία είχαμε οκτώ λουκέτα και με το ένα του 2023 φτάσαμε τα εννιά».


Συμπλήρωσε ακόμη πως η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις των αρτοποιών και προβαίνει στην επιστροφή των αναδρομικών του ρεύματος στα αρτοποιεία από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι τον Νοέμβριο.
Για τις τιμές στα ψωμιά και τα άλλα προϊόντα των αρτοποιών είπε πως «μέσα στο 2022 είχαμε μια αύξηση στις τιμές 15-20% που επήλθε μετά από δώδεκα χρόνια σταθερότητας. Ελπίζουμε να παραμείνουμε στις ίδιες τιμές που είναι τώρα, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τις τιμές των σιτηρών, ειδικά των αλεύρων και της ενέργειας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών κ. Μιχάλης Μούσιος ανέφερε πως «το 2022 ήταν πολύ δύσκολο για τους αρτοποιούς εδώ και πολλά χρόνια. Πάνω 250 αρτοποιεία έκλεισαν πανελλαδικά και οι λόγοι ήταν αποκλειστικά οικονομικοί. Για το 2023 ελπίζουμε να είναι καλύτερο. Εμείς θέλουμε συνειδητοποιημένους και ψαγμένους καταναλωτές. Ο κόσμος σύμφωνα με έρευνες εμπιστεύεται τους φούρνους της γειτονιάς. Εμείς ζητούμε από την πολιτεία τη συνέχιση με τον ίδιο ρυθμό της κρατικής επιδότησης στα αρτοποιεία για την ενέργεια, καθώς αποτελούν ενεργοβόρες επιχειρήσεις».
Μάλιστα τόνισε πως η κατανάλωση στα αρτοποιεία έχει μειωθεί μέχρι και 20%.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση εκφώνησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το