Τοπικά

Λουκέτο για ένα 48ωρο σε γνωστό τσιπουράδικο του Βόλου – Δεν έκοβε αποδείξεις

Λουκέτο για ένα 48ωρο έβαλαν χθες το πρωί εφοριακοί υπάλληλοι σε γνωστό παραλιακό τσιπουράδικο του Βόλου σύμφωνα με δημοσίευμα της Θεσσαλίας, καθώς ο υπεύθυνος λειτουργίας του κατελήφθη να μην έχει εκδώσει αποδείξεις, στη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν πρόσφατα ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Χθες το πρωί εφοριακοί, παρουσία αστυνομικών, έβαλαν λουκέτο για ένα 48ωρο στο γνωστό τσιπουράδικο, αναρτώντας στη βιτρίνα του τη σχετική αναγγελία της ΑΑΔΕ. Το λουκέτο θα διαρκέσει μέχρι αύριο στις 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον έλεγχο διενήργησαν ελεγκτές της ΥΕΔΕ Θεσσαλονίκης, που βρήκαν να μην έχουν εκδοθεί 16 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπεύθυνος του καταστήματος είναι υπότροπος και το πρόστιμο που επιβλήθηκε, φθάνει τα 1.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν όλες οι ελεγκτικές μονάδες από την ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές μπορούν να βάλουν λουκέτο από 48 ώρες έως και για έναν μήνα στις επιχειρήσεις, που δεν εκδίδουν αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τον έλεγχο.
Στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων, οι ελεγκτές επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα από 1.000-5.000 ευρώ.


Ειδικότερα μπαίνει λουκέτο:
-Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
-Για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί για δεύτερη (μετά δηλαδή την επιβολή λουκέτου 48 ωρών) στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
-Για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
-Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης.
-Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.
-Τυχόν αλλαγή στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης ή η διακοπή της επιχείρησης από τον χρόνο διαπίστωσης μέχρι τον χρόνο της εκτέλεσης της απόφασης ή της πράξης αναστολής λειτουργίας, δεν εμποδίζει την επιβολή και την εκτέλεσή τους, εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτήν συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στη διοίκηση, στον έλεγχο ή στο κεφάλαιο ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη του φορέα ή συνδεόμενα με αυτούς πρόσωπα.
-Στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων αλλά μόνο χρηματικό πρόστιμο:
• Από 1.000 έως 1.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 2.000 έως δύο 2.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
• Από 2.501 έως 3.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 3.501 έως 5.000 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το