Τοπικά

Λουκέτο έβαλαν 857 επιχειρήσεις στη Μαγνησία – Η μεταποίηση το μεγάλο θύμα -Άντεξαν τουρισμός και υπηρεσίες

Μεγάλο ήταν το πλήγμα για τους μικρομεσαίους και το 2016, καθώς 852 επιχειρήσεις από τον κλάδο των υπηρεσιών, του εμπορίου, του τουρισμού και της μεταποίησης έβαλαν λουκέτο μη μπορώντας να αντέξουν στην υπερφορολόγηση και στη μείωση της κατανάλωσης.

Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τη χρονιά που μας πέρασε, είναι αποκαλυπτικά της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες όπου από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν μια αγορά που αργοσβήνει με την κατανάλωση στο ναδίρ και τις εξαγωγές να γίνονται με δυσκολία, και από την άλλη θα πρέπει να πληρώσουν υπέρογκες εισφορές και φόρους, να ανταποκριθούν στις δόσεις δανείων και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων.
Πρόκειται συνεπώς για ένα γόρδιο δεσμό που φέρνει τους επαγγελματίες στα όρια της ασφυξίας.
Βέβαια από την άλλη, επειδή οικονομική δραστηριότητα δεν σταματά και πάντοτε υπάρχει η ελπίδα, στη Μαγνησία υπήρξαν και 780 επιχειρήσεις, οι οποίες λειτούργησαν κάνοντας εγγραφή στο μητρώο του Επιμελητηρίου.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη χθεσινή κοπή πίτας του Επιμελητηρίου παρουσία πολλών μελών.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Τέλης Μπασδάνης αναφέρθηκε στις δράσεις του Επιμελητηρίου μέσα σε μια δύσκολη χρονιά, όπως οι συνεχείς παρουσίες σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρήσεων, οι συναντήσεις με φορείς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για την προώθηση και στήριξης της επιχειρηματικότητας, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό αλλά και στην πρωτοβουλία για την ανάδειξη του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στα έσοδα-έξοδα του Επιμελητηρίου τονίζοντας πως «με προσεκτική και ορθολογική διαχείριση καταφέραμε και είχαμε έσοδα για το 2016 που άγγιξαν τα 822.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα ήταν 713.000 ευρώ, δηλαδή θετικό ισοζύγιο πάνω από 100.000 ευρώ».
Το 80% των εξόδων αφορά στη μισθοδοσία του προσωπικού.
Για τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων επισήμανε πως το ισοζύγιο ήταν μεν αρνητικό κατά 77 επιχειρήσεις, αλλά μικρότερο σε σχέση με άλλες χρονιές. Βέβαια από το 2009 που οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Επιμελητήριο ανέρχονταν στις 18.000, πλέον αριθμούν 15.000.
Παράλληλα επισήμανε πως ένα μεγάλο ποσοστό, ίσως και 50% των επιχειρήσεων που ανοίγουν, σχετίζονται με τον καφέ και την εστίαση, όπου ο χρόνος ορίζοντας λειτουργίας κυμαίνεται δυστυχώς μεταξύ έξι μηνών και ενός χρόνου.

Ανά κλάδο

Πάντως και το 2016 ήταν μα χρονιά που έκλεισε αρνητικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία οι εγγραφές ανήλθαν στις 780 και οι διαγραφές στα 857, δηλαδή αρνητικό ισοζύγιο 77 κλειστές επιχειρήσεις και εταιρείες.
Ανά κλάδο το μεγαλύτερο πλήγμα τα δέχτηκε η μεταποίηση, όπου οι εγγραφές ήταν 34 και οι διαγραφές 68. Δηλαδή διπλάσιος αριθμός επιχειρήσεων έκλεισε το 2016 σε σχέση με αυτές που άνοιξαν, δείχνοντας το μέγεθος των δυσκολιών.
Στη δεύτερη χειρότερη μοίρα βρέθηκε ο κλάδος των εμπόρων, όπου το 2016 σημειώθηκαν 217 εγγραφές εμπορικών καταστημάτων και οι διαγραφές ανήλθαν στις 289. Στον τουρισμό, υπήρξε εξισορρόπηση καθώς 61 επιχειρήσεις έκαναν εγγραφή και διαγραφή.
Τέλος μόνο στον κλάδο των υπηρεσιών σημειώθηκε πλεόνασμα εγγραφών, αφού 468 ήταν οι εγγραφές και 439 οι διαγραφές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το