Πολιτισμός

Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα – Σεμιλιέτωφ,
φιλολόγου – συγγραφέα*

Η Μεγάλη Βρετανία είναι το μεγαλύτερο νησί των Βρετανικών Νήσων και το μεγαλύτερο νησί στην Ευρώπη. Η ιστορία της αρχίζει την πρώτη χιλιετία π.Χ. Τον 1ο αιώνα π.Χ. κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Άγγλους, τους Σάξονες, τους Ιτούς, που ήταν γερμανικές φυλές. Τον 9ο αιώνα όλα τα αγγλοσαξονικά βασίλεια ενώνονται με το όνομα Αγγλία. Επιδρομές άρχισαν οι Βίκινγκς και οι Νορμανδοί. Τον 18ο αιώνα σχηματίστηκε το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Μετά το τέλος της Γαλλικής Επανάστασης και των Ναπολεόντειων Πολέμων αναδείχτηκε ως ναυτική και αυτοκρατορική δύναμη. Πρωτοστατεί στη Βιομηχανική Επανάσταση και γίνεται κυρίαρχη αποικιοκρατική δύναμη. Πολέμησε ενάντια στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με 2,5 εκατομμύρια θύματα. Κήρυξε και τον πόλεμο στη Γερμανία, όταν εκείνη εισέβαλε στην Πολωνία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον πόλεμο έγινε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Συνεργάστηκε για την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΝΑΤΟ. Εντάχτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποχώρησε το 2020. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα ενιαίο κράτος υπό κοινοβουλευτική συνταγματική μοναρχία. Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, ανέλαβε ο Κάρολος Γ’ που είναι ο μονάρχης και ο αρχηγός κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ο πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει υπό την ευθύνη του 17 εδάφη, από τα οποία τα 14 υπερπόντια.

Το Μνημείο των Νηρηίδων περίπου 390-380 π.Χ. στο Βρετανικό Μουσείο

Το Λονδίνο, η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, φιλοξενεί περίπου 14 εκατομμύρια κατοίκους και είναι η τρίτη πολυπληθέστερη πόλη της Ευρώπης. Κατέχει κύριο ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής, οικονομικής, της εκπαίδευσης, των τεχνών και της τεχνολογίας σε όλον τον κόσμο. Έχει διοργανώσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1908, το 1948 και το 2012. Ο Τάμεσης είναι ο ποταμός που διαρρέει το Λονδίνο.
Θα αρχίσουμε την περιήγησή μας από το Βρετανικό Μουσείο, που αποτελεί μουσείο πολιτισμού, έναν ναό των τεχνών, με την αρχαιοελληνικού ρυθμού πρόσοψή του. Ιδρύθηκε το 1753 και μετά από έξι χρόνια άνοιξε τις πύλες του για το κοινό. Συνδέεται με το όνομα του σερ Χανς Σλόουν, ενός επιφανούς γιατρού και συλλέκτη, που ήταν προσωπικός γιατρός του Γεωργίου Β’ και μετά τον θάνατό του η συλλογή του που αποτελούνταν από 71.000 πολύτιμα αντικείμενα, ανάμεσά τους χειρόγραφα, μετάλλια, νομίσματα, πολύτιμοι λίθοι, προσφέρθηκε στον Γεώργιο Β’ για το έθνος έναντι καταβολής 20.000 στερλινών που θα αποδίδονταν στις κόρες του. Το ποσό ήταν περίπου το 1/4 των χρημάτων που είχε δαπανήσει ο ίδιος για να τα συγκεντρώσει. Σήμερα στις συλλογές του Μουσείου στις 94 αίθουσές του, υπάρχουν πάνω από 7 εκατομμύρια εκθέματα, αρχαία μνημεία και ευρήματα, γκραβούρες, νομίσματα, από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες του κόσμου. Τα εκθέματά του προέρχονται από κάθε ήπειρο ώστε να καταγράφεται η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Εδώ βρίσκονται και τα Ελγίνεια Μάρμαρα από τον Παρθενώνα. Σημαντική η Ζωφόρος του Παρθενώνα που λαξεύτηκε για τον ναό της θεάς Αθηνάς, αλλά και η Καρυάτιδα του 5ου αιώνα. Κλάπηκαν από τον Τόμας Μπρους, που ήταν κόμης του Έλγιν και πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εκμεταλλευόμενος τη θέση του και την Οθωμανική Ηγεμονία κατόρθωσε και απέκτησε φιρμάνι, όπως λέγεται, από τον σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό την αποτύπωσή τους σε σχέδια. Βέβαια μετά την αποκαθήλωση φρόντισε για τη φυγάδευσή τους, όσο για το φιρμάνι, για την άδεια του σουλτάνου, αμφισβητείται. Παρά τις ελληνικές προσπάθειες για επιστροφή μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες, αφού το Βρετανικό Μουσείο δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των γλυπτών του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Καρυάτιδα

Στεκόμαστε, τα θαυμάζουμε, τα παρατηρούμε εκστασιασμένοι με δέος και συγκίνηση. Ανάμεσά τους γλυπτά από τα αετώματα και τις μετόπες που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπίθων και των Κενταύρων, καθώς και από τη ζωφόρο του Παρθενώνα. Η Καρυάτιδα φέρνει όλα τα βλέμματα των επισκεπτών πάνω της. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε και αντικείμενα από άλλα αρχαία κτίρια της Ακρόπολης. Εκτός από τα Ελγίνεια Μάρμαρα, μπορούμε να θαυμάσουμε την αφρικανική και ασιατική συλλογή. Εντυπωσιακά παραμένουν τα εκθέματα από την Αίγυπτο, αφού το μουσείο διαθέτει μια από τις πλουσιότερες αιγυπτιακές συλλογές στον κόσμο. Θα θαυμάσουμε τη Στήλη της Ροζέτας, την επιβλητική πέτρα που επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών και πολλές αιγυπτιακές μούμιες. Εντυπωσιακός και ο γυάλινος θόλος στο αίθριο. Για την είσοδο στο μουσείο δεν πληρώνουμε κάποιο αντίτιμο, γιατί οι Βρετανοί θεωρούν πως η πρόσβαση στα μεγάλα μουσεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο όσων διαθέτουν τους πόρους για την είσοδό τους.
Η Βιβλιοθήκη του Βρετανικού Μουσείου είναι τεράστια αφού όλοι οι εκδοτικοί οίκοι της χώρας υποχρεώνονται να αποστείλουν αντίγραφο της έκδοσής τους.
Συνεχίζεται…
*Οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη Σεμιλιέτωφ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το